Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εξασφάλιση των ορίων συνταξιοδότησης με προκαταβολή των εισφορών - Θα προκαταβάλλονται οι εισφορές έως τη θεμελίωση της σύνταξης

Σημαντικές αλλαγές στον νόμο 4075/2012 περί προαιρετικής ασφάλισης προωθεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζώv, χωρίς ωστόσο να ζημιωθούν οικονομικά τα -ήδη βαλλόμενα από τη μείωση της απασχόλησης- ασφαλιστικά Ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο καταρτίζει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίδει τη δυνατότητα εξόδου εργαζομένων από την εργασία μέσω αυτασφάλισης με ταυτόχρονη διασφάλιση των ορίων συνταξιοδότησης. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση αυτή θα είναι η προκαταβολή όλων των εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης.

Ειδικότερα ο ασφαλισμένος στο καθεστώς αυτασφάλισης, θα προκαταβάλει όλο το ασφαλιστικό κόστος μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή του. Στην περίπτωση αυτή η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα γίνεται με βάση τα νομοθετημένα όρια που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης των εργαζομένων για ένταξη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Στην πράξη το υπουργείο και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα βάλουν χέρι σε «ζεστό χρήμα», διασφαλίζοντας τους ενδιαφερόμενους για τα όρια συνταξιοδότησης.

Η ρύθμιση αυτή, στην οποία πιστεύει ιδιαίτερα ο υπουργός κ. Γ. Βρούτσης, αναμένεται να αποφορτίσει ιδιαίτερα τις τράπεζες που έχουν καταθέσει σχέδια αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι αναγκασμένες να μειώσουν κατά 30% το σύνολο των καταστημάτων και του προσωπικού τους σε βάθος πενταετίας. Επίσης, στην ίδια ρύθμιση ποντάρει και ο ΟΤΕ για να μειώσει το προσωπικό του. Τα Ταμεία, και δη το ΙΚΑ, θα λάβουν ένα σημαντικό ποσό προκαταβολικά δεδομένου ότι μέσα στην πενταετία μόνο το προσωπικό των τραπεζών θα μειωθεί κατά 10.000 άτομα. Στον ΟΤΕ, αν προχωρήσει η σχετική ρύθμιση, ο αριθμός των υπό ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μπορεί να αυξηθεί σε έως και 2.000 εργαζόμενους από τα 1.100 άτομα που περιλαμβάνει ο αρχικός σχεδιασμός. Μάλιστα, στη ρύθμιση αυτή δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι 1.600 εργαζόμενοι του ΟΤΕ που εντάχθηκαν στο περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αρκεί βεβαίως οι ενδιαφερόμενοι να προκαταβάλουν τις σχετικές εισφορές μέχρι ενός χρονικού ορίου που θα τεθεί στην τροπολογία. Αν συμβεί αυτό, τότε το ΙΚΑ προσδοκά να λάβει εφάπαξ μόνον από τον ΟΤΕ 130 εκατ. ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, τις εισφορές αυτές θα τις ελάμβανε μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται να συναντηθεί η διοίκηση του ΟΤΕ με εκπροσώπους της ομοσπονδίας εργαζομένων (ΟΜΕΟΤΕ) προκειμένου να ενημερωθούν για το προτεινόμενο σχέδιο. Η διοίκηση του οργανισμού προτείνει την έξοδο 1.100 εργαζομένων με κόστος 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο αριθμός αναμένεται ν’ ανέβει εφόσον υπάρξει η δέσμευση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά όρια. Προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ξεπέρασε το αρχικά σχεδιαζόμενο, χωρίς μια αντίστοιχη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Πέρυσι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για 1.200 εργαζόμενους και τελικά εντάχθηκαν 1.600. Η διοίκηση του ΟΤΕ μάλιστα «καίγεται» η συγκεκριμένη ρύθμιση να έρθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς επιδιώκει η εκταμίευση του όποιου κόστους για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, να συντελεστεί μέσα στο 2013.

Πάντως, πολλά είναι αυτά που πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιβάρυνση του ΙΚΑ ανάλογη με αυτή του παρελθόντος όταν εν μια νυκτί μεταβιβάζονταν από τους νέους ιδιοκτήτες τα ειδικά ταμεία (με τα βάρη τους) από πρώην δημόσιες τράπεζες. Επίσης μένει να αποσαφηνιστεί εάν ανάλογο δικαίωμα προπληρωμής θα έχουν μόνο εκείνοι που εντάσσονται σε προγράμματα ή και μεμονωμένοι εργαζόμενοι.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο