Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παν. Κοκκόρης: «Έρχονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό»

Την ώρα που η τρόικα μετρά την αποτελεσματικότητα των προτάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αύξηση των εισφορών του ασφαλιστικού συστήματος που «αιμορραγεί» εξαιτίας της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κοκκόρης ανοίγει ευρύτερο ζήτημα αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Σε ομιλία σε συνέδριο των FT τόνισε ότι η «η δημογραφική κρίση και η κρίση απασχόλησης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαική Ενωση, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι μιλούν για "Κράχ Απασχόλησης", έχουν αλλάξει τα δεδομένα των παροχών που είχαμε επί δεκαετίας. Οι πόροι δεν επαρκούν και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγών».

Ο κ. Κοκκόρης επισήμανε ότι «το πάλαι ποτέ ισχυρό αναδιανεμητικό σύστημα ήταν χτισμένο σε σαθρά θεμέλια. Ηταν γεμάτο από ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις ενώ και η λειτουργία του ήταν δύσκαμπτη και αναποτελεσματική».

Ο γενικός γραμματέας αντίθετα με το κλίμα που καλλιεργείται ότι «όλα βαίνουν καλώς στην κοινωνική ασφάλιση» τόνισε ότι «έχει έλθει η ώρα να πούμε αλήθειες. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δομήθηκε στη βάση συντεχνιακών και πελατειακών αντιλήψεων όχι στη βάση ασφαλιστικών κανόνων. Το αποτέλεσμα είναι το διάστημα 2001-2013 ο κρατικός προυπολογισμός να έχει χρηματοδοτήσει το σύστημα με 187 δισ. ευρώ(!)» Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής πεδία:

-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ υπήρχαν ανισότητες στα όρια ηλικίας, τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των συντάξεων

-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ, σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες καταγράφηκαν αυξήσεις από 20% ως και 70% πάνω από αυτό που δικαιούταν, άρα δεν υπήρξε ποτέ ανταποδοτικότητα.

-ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στα τέλη του 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ στο ταμείο πρόνοιας. Γι΄αυτό πήραμε 1,13 Δισ. ευρώ από το δάνειο στήριξης της χώρας για την κάλυψη 40.000 δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων".
Τέλος ο κ. Κοκκόρης είπε ότι "με το PSI τα ταμεία έχασαν 11,8 δισ. ευρώ" και κατέληξε "έχει φτάσει η ώρα να ανοίξουμε με σοβαρότητα το ασφαλιστικό".

Πέντε αλλαγές
Εξάλλου ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε πέντε δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα εν όψει συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας με θέμα: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Συνεργασία Ιδιωτικού και Δημόσιου Φορέα η μόνη ρεαλιστική πρόταση».

Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία θα βασίζεται στους εξής άξονες:

-Δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Συντάξεων Μισθωτών
-Δημιουργία εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
-Καθορισμός κανόνων που θα κατοχυρώνουν την επάρκεια των παροχών σύνταξης και υγείας, με κοινά αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας
-Ανάπτυξη θεσμών λειτουργικής υποστήριξης των δομών Κοινωνικής Ασφάλισης και
-Επαγγελματική διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Ανησυχία στα ταμεία

Εν τω μεταξύ, ανησχυαία υπάρχει στα ταμεία για το μέτρο της διαθεσιμότητας και των αλλαγών που θα επέλθουν με τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι «επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας μεταξύ των εργαζόμενων, δημιουργώντας παράλληλα εικονική πραγματικότητα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους» και προειδοποιεί ότι σε «περίπτωση που υπάρξουν διαθεσιμότητες ή απολύσεις στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτοί δεν πρόκειται να ξανανοίξουν».


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΕΤΟΣ
ΠΟΣΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΔΙΣ €
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΡΑΤ. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
2014
28,5
46,5%
2015
29,1
42,1%
2016
30,0
40,8%
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΙΩΣΗ 1,8 ΔΙΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
× ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ :
× ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ
× ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο