Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνεχίζεται το ράβε-ξήλωνε στο φόρο ακινήτων

Συνεχίζεται το ράβε-ξήλωνε στο φόρο ακινήτων


Στα χέρια βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το τελικό σχέδιο Στουρνάρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση τότε αναμένεται ακόμη και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΝΔ αλλά το «γαλάζιο» στρατόπεδο εμφανίζεται λιγότερο διαφοροποιημένο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο εκφράζεται η εκτίμηση από κορυφαία κομματικά στελέχη ότι τελικά θα υπερψηφιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα ή το αργότερο αύριο συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μπορεί επισήμως το θέμα να είναι οι εξελίξεις στο Εurogroup ωστόσο αναμένεται να τεθεί και το θέμα του φόρου στα ακίνητα.  

Διπλός φόρος – Πάνω από 300.000 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης προχώρησε σε «λίφτινγκ» του νομοσχεδίου. Ωστόσο δεν άλλαξε ο μνημονιακός στόχος των εσόδων που είναι 2,9 δισ. ευρώ.

Η κατανομή των βαρών θα γίνει πλέον με ένα διπλό σύστημα που θα φορολογεί το ακίνητο αλλά και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθεί διπλά η μεσαία αστική ιδιοκτησία. Πρακτικά δηλαδή ένας φορολογούμενος που έχει ένα σπίτι θα φορολογηθεί για αυτό με χαμηλό συντελεστή. Το ίδιο και εάν έχει ένα εξοχικό. Στο τέλος, όμως, θα κληθεί να καταβάλλει και φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εάν η συνολική ακίνητη περιουσία του ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μικρότερο φόρο θα πληρώσουν τα αγροτεμάχια και αγροτικά οικόπεδα, ενώ προτείνεται να ελαφρύνουν περαιτέρω ή να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Το σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων

• Η συνολική ακίνητη περιουσία που θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα φορολογείται με έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
• Ο νέος φόρος θα συνδυάζει έναν φόρο ανά ακίνητο με χαμηλότερους συντελεστές από το αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
• Ο στόχος είναι να μειωθεί η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αγροτικών οικοπέδων
• Εξετάζεται εάν θα ελαφρύνουν ή θα απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα (βοηθητικοί χώροι στα κτήματα, μαντριά κλπ.)
• Δεν ισχύει πλέον το αφορολόγητο
• Είναι ορατός ο κίνδυνος διπλής φορολόγησης των μεσαίων ιδιοκτησιών .


Πηγή Real.grΕτικέτες για αναζήτηση ΕΝ.Φ.Α. ΦΑΠ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο