Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μόνο για τους μεγαλοοφειλέτες θα ισχύει η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ.;

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Λογιστής-φοροτεχνικός
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Όπως ήδη γνωρίζετε, μεγάλο θέμα έχει προκύψει σχετικά με την αναστολή της δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, σε όσους οφείλουν ποσά στο Ι.Κ.Α. -από ασφαλιστικές εισφορές- και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Σύμφωνα την εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. με αριθμ. πρωτ.: Ε40/661/12.11.2013, μεταξύ άλλων έγιναν γνωστά και τα εξής:

«Τη τελευταία διετία έχει ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Ασφάλισης – Εσόδων της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των ταμειακών υπηρεσιών του Ιδρύματος, με στόχο την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που δεν καταβάλλουν τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εν λόγω οφειλέτες χαρακτηρίζονται από το ότι:

1. Οφείλουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά.

2. Λειτουργούν, υποβάλουν Α.Π.Δ. και δεν καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

3. Δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί σε βάρος τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς εν τούτοις αυτά να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Για την κατηγορία των οφειλετών αυτών κρίθηκε σκόπιμη η ενεργοποίηση του άρθρου 17 του ν.3846/2010 (ΦΕΚ 66 τ. Α΄) σύμφωνα με το οποίο δύναται να ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής της Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου και μέχρι την υπαγωγή τους σε ρύθμιση».

Από τα ανωτέρω, αλλά και από την ανάγνωση ολόκληρης της εγκυκλίου συμπεραίνω ότι δεν θα υπαχθούν όλοι οι εργοδότες στο αυστηρό μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, αλλά μόνο αυτοί που οφείλουν ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά στο Ίδρυμα.

Αν με ρωτήσει κάποιος, ποιο είναι αυτό το ποσό πάνω από το οποίο θεωρείσαι μεγαλοοφειλέτης για το Ι.Κ.Α., δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Προφανώς οι ιθύνοντες θεωρούν ότι είναι κρατικό μυστικό γι΄αυτό και δεν μας το αναφέρουν στην ανωτέρω εγκύκλιο ή απλώς μας το κρατάνε για έκπληξη...

Όπως και να χει πάντως, θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρείται μεγαλοοφειλέτης αυτός που χρωστάει έναν ή δυο μήνες και αυτός που οφείλει εισφορές δυο ετών για παράδειγμα. 

Να τονίσω βέβαια ότι εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Αναμένουμε νεότερες διευκρινίσεις από το αρμόδιο τμήμα του Ι.Κ.Α.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο