Ειδήσεις Τεχνολογία

Επιστήμονες υπόσχονται τη φόρτιση των τηλεφώνων από τον… αέρα

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Duke αναπτύσσουν μια τεχνολογία που μετατρέπει σε ρεύμα την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από πηγές όπως τα δίκτυα Wi-Fi και οι δορυφορικές επικοινωνίες.  
 
Την επαναφόρτιση των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών από την ακτινοβολία των δικτύων Wi-Fi, των δορυφορικών επικοινωνιών και άλλων αντίστοιχων πηγών, υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστημίου Duke. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ασύρματη διάταξη η οποία συλλέγει την ακτινοβολία για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, η τάση που παράγεται είναι 7,3 Volt, τη στιγμή που οι USB φορτιστές παρέχουν περίπου 5 Volt.

Τα δίκτυα Wi-Fi, οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές όπου για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιούνται μικροκύματα, δηλαδή το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Η διάταξη του Duke μπορεί ήδη να μετατρέπει τα μικροκύματα σε ηλεκτρική ενέργεια με απόδοση 6-10%, ένα ποσοστό που οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αυξήσουν άμεσα στο 37% – ώστε η συσκευή να έχει την ίδια απόδοση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως στο μέλλον η διάταξη αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα, επαναφορτίζοντάς τα όταν δεν χρησιμοποιούνται π.χ. από την ακτινοβολία που εκπέμπει ο πλησιέστερος πύργος κινητής τηλεφωνίας. Σε άλλες παραλλαγές της, με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, η ίδια συσκευή θα μπορούσε να φορτίζει ηλεκτρονικά συστήματα (π.χ. αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς) που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η διάταξη κατασκευάσθηκε από μεταϋλικά, «εξωτικά» τεχνητά υλικά τα οποία έχουν οπτικές ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής, τα μεταϋλικά επέτρεψαν στους επιστήμονες να τοποθετήσουν σε μικρές αποστάσεις τις κεραίες που «συλλαμβάνουν» την ακτινοβολία μικροκυμάτων, χωρίς αυτές να επηρεάζει η μία τη λειτουργία της άλλης. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει, αν είχαν χρησιμοποιήσει συμβατικά υλικά.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο