Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κύκλωμα με «γρηγορόσημο» για την εξόφληση οφειλών

 Η υπόθεση στον «Οίκο Ναύτου» αποκαλύπτει επίορκους... υπαλλήλους κλινικών. Φουσκωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, μπράβοι και προσβάσεις σε κέντρα αποφάσεων.
 
Του Τάσου Τέλλογλου
  
 Η υπόθεση του «Οίκου Ναύτου» ανέδειξε επίορκους κυρίως συνδικαλιστές, οι οποίοι πλούτιζαν παρανόμως, εκμεταλλευόμενοι τις προσβάσεις τους στις «διαλυμένες» υπηρεσίες των Ταμείων.
 
 
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ενημέρωνε στενούς του συνεργάτες ότι υπάρχει κύκλωμα στην καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ίδιος στην ουσία καταδείκνυε ότι για την καταβολή παλαιών οφειλών δίνεται «γρηγορόσημο» σε επίορκους υπαλλήλους –κυρίως συνδικαλιστές και όχι μόνο– στον «Οίκο Ναύτου», προκειμένου να εισπράξουν κλινικές και διαγνωστικά κέντρα χρήματα που τους οφείλονταν από το... 2007. Στο επίκεντρο βρίσκονται υπάλληλοι που, όπως σχολίασε στενός συνεργάτης του υπουργού, «ανήκουν στο παλαιό πολιτικό σύστημα με την ευρεία έννοια».

Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το σκάνδαλο τουλάχιστον δύο μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, όταν παράγοντες μεγάλων τραπεζών ενημέρωσαν την κυβέρνηση ότι μία σειρά στελεχών του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) εμφάνιζαν σε λογαριασμούς τους καταθέσεις που δεν δικαιολογούνταν από τις αμοιβές ή άλλα εισοδήματά τους.

Μία λεπτομερής έρευνα από την επιθεώρηση των τραπεζών έδειξε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»– ότι υπάλληλοι του Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων «σήκωναν» από ένα συγκεκριμένο ΑΤΜ ποσά που τους ενέβαζαν ασφαλισμένοι που προηγουμένως είχαν εισπράξει χρήματα από... εικονικές παροχές. Κάποιοι από τους ασφαλισμένους, όπως π.χ. γινόταν στο ΙΚΑ Καλλιθέας, είχαν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις με τους υπαλλήλους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «επιστρατεύονταν» αλλοδαποί που δεν ήταν βεβαίως ασφαλισμένοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τράπεζες. Σημειώνεται ότι την ημέρα των εμπρησμών δημοσίων κτιρίων στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου 2012, άγνωστοι έκαψαν το αρχείο του Ταμείου... Εως τότε οι εκκαθαρίσεις στον ασφαλισμένο γίνονταν με μετρητά. Στη συνέχεια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Παράλληλα, η διερεύνηση τραπεζικών λογαριασμών σειράς στελεχών του Ταμείου αλλά και ορισμένων εργαζομένων στις τράπεζες οδήγησε σε τουλάχιστον «περίεργα» ευρήματα:

– Κάποιοι από τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων συνδικαλιστές, έκαναν αναλήψεις ποσών που τους «έστελναν» ασφαλισμένοι, οι οποίοι είχαν εισπράξει χιλιάδες ευρώ σε παροχές. Να σημειωθεί ότι τα ποσά με βάση τη λειτουργία του ταμείου πιστώνονταν σε «εκκαθαριστές» που στη συνέχεια πίστωναν τους ασφαλισμένους.

– Δύο επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης συνέταξαν πόρισμα το περασμένο καλοκαίρι που καταλήγει σε περιγραφή «πρακτικών» αντίστοιχων με εκείνες που αποκαλύφθηκαν στο σκάνδαλο στον «Οίκο Ναύτου».

Από τα 31 εντάλματα που ζήτησαν να εξετάσουν οι ελεγκτές, τους δόθηκαν μόνο 23, αφού τα άλλα είχαν γίνει στάχτη ή καταστραφεί και αυτά δεν έφεραν τη σφραγίδα «Ακυρον», δηλαδή ήταν δυνατόν, όπως στον «Οίκο Ναύτου», να ξαναχρησιμοποιηθούν. Από τα εντάλματα που αξιολόγησαν οι επιθεωρητές κατέληξαν σε συμπεράσματα ανησυχητικά για τον έλεγχο που (δεν) διενεργείται. Ετσι π.χ. βρήκαν γιατρούς να συνταγογραφούν ενέσεις για οσφυαλγία, φωτοφοβία και φλεβική θρόμβωση σε όλα τα μέλη της ίδιας οικογένειας... Οι θεραπείες αυτές δεν είχαν εγκριθεί από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία, ενώ σε άλλες πολύχρονες θεραπείες δεν υπάρχει εγκριτική πράξη από το ταμείο, όπως απαιτείται. Σε άλλες περιπτώσεις, υπογράφει ένας υπάλληλος, ενώ θα πρέπει να υπογράφουν δύο.

Κάποιοι από τους ενεχόμενους φέρονται να έχουν σχέσεις ή και να «ταυτίζονται» με πρωταγωνιστές του σκανδάλου του «Οίκου Ναύτου». Οπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες κλινικάρχη με ομάδα υπαλλήλων που ζήτησε από τον κλινικάρχη τα «μισά» από τις εικονικές χρεώσεις του ενός εκατομμυρίου, η ομάδα αυτή...το είχε ξανακάνει. Διέθετε μάλιστα και «μπράβο» που ξυλοκοπούσε όποιον δεν πλήρωνε. Η ομάδα αυτή δεν ήταν αρμόδια για πληρωμές, αλλά μέσα στις «διαλυμένες» υπηρεσίες των Ταμείων είχε δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων και αυτό το «πουλούσε». Μεταξύ άλλων, διέθετε πρόσβαση στο γραφείο του διοικητή ΟΓΑ, στο υπουργείο Υγείας, στον ΟΠΑΔ, ενώ χρησιμοποιούσαν ονόματα αξιωματούχων με επιρροή· ακόμα και δύο υπουργών που δεν γνώριζαν το παραμικρό (Κ. Αρβανιτόπουλου και Μ. Βαρβιτσιώτη) εισπράττοντας παράνομα με την ιδιότητα του... «νταλαβεριτζή».

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο