Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Σύλλογος Λογιστών Χανίων - Σχετικά με το πρόστιμο του άρθρου 5 του σχεδίου νόμου για την ανασφάλιστη εργασία (10.500 για παραλήψεις στην Α.Π.Δ.)

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ. 28210-71581, fax 28210-36470


Χανιά, 07/11/2013

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ κ. Ιωάννη Βρούτση,

ΚΟΙΝ׃
1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Β. Κεγκέρογλου
2) ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ κ. Ροβ. Σπυρόπουλο
3) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. Χανίων
4) Π.Ο.Φ.Ε.Ε
5) Μ.Μ.Ε.


ΘΕΜΑ: Το πρόστιμο του άρθρου 5 του Σχεδίου Νόμου για την ανασφάλιστη εργασία (10.500 για παραλήψεις στην Α.Π.Δ.)


Κύριοι,

Η επιστολή αυτή έχει επίκεντρο αναφοράς το άρθρο 5 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας που αφορά τα πρόστιμα στην ανασφάλιστη εργασία.

Ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων τίθεται εξ αρχής αντίθετος στην εφαρμογή του άρθρου αυτού, δηλαδή στην επιβολή του προστίμου ύψους 9.197,44 έως 10.549,44 ευρώ στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί στην Α.Π.Δ. εργαζόμενος που απασχολήθηκε στην επιχείρηση και ο οποίος έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Το εν λόγω πρόστιμο είναι εμφανώς: α) εξοντωτικό, β) άδικο και γ) άτοπο. Τους χαρακτηρισμούς αυτούς τους τεκμηριώνουμε ως εξής:

Α. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ:
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του επίμαχου η επιβολή του προστίμου αυτού είναι η προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του εργαζομένου. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι δεν είναι αρκετό το πρόστιμο των 10.549,44 ευρώ για την παράλειψη δήλωσης - πρόσληψη των εργαζομένων (σ.σ. αυτό γίνεται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ») αλλά πρέπει να επιβληθεί το ίδιο πρόστιμο και στην περίπτωση που παραληφθεί και η δήλωση των ασφαλιστικών του ημερών (σ.σ. αυτό γίνεται στην Α.Π.Δ.). Το σκεπτικό του προστίμου αυτού, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση περιγράφεται γλαφυρά στο εξής σημείο: «με αποτέλεσμα ο τελευταίος (σ.σ. ο εργαζόμενος) να στερείται της ασφαλίσεως για την εργασία που παρέχει.».
Αυτή όμως η «ζημιά» που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση δεν ισχύει αφού, εφόσον υπάρχει η πρόσληψη στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τότε, σε οποιαδήποτε έλεγχο του ΙΚΑ ή σε οποιαδήποτε καταγγελία του εργαζομένου, ο τελευταίος κατοχυρώνει σε κάθε περίπτωση τα ασφαλιστικά του δικαιώματα. Μάλιστα επιβάλλονται άμεσα και οι σχετικές κυρώσεις προς τους εργοδότες.
Προς τι λοιπόν η επιβολή του προστίμου (πέραν των προστίμων που ισχύουν ήδη) στην παράλειψη καταγραφής ασφαλισμένων στην Α.Π.Δ.;

Β. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ:
Η προτεινόμενη διάταξη δεν έχει σταθμίσει τι πρόκειται να συμβεί όταν ο λογιστής κάνει ένα ανθρώπινο λάθος στην συμπλήρωση της Α.Π.Δ.. Αλήθεια γνωρίζετε ότι ο εργοδότης δεν έχει καμία επαφή με την σύνταξη της Α.Π.Δ. και ως εκ τούτου οποιοδήποτε λάθος θα βαρύνει τον λογιστή και μόνο; Μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα διόρθωσης του λάθους του έχοντας βεβαίως και επιβάρυνση προστίμου το οποίο ήταν ήδη υψηλό. Για ποιόν λόγο θα πρέπει επιπλέον να χρεωθεί άλλα 10.500 ευρώ πρόστιμο; Αλήθεια στην περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος του, του λογιστή υπαλλήλου ή ελεύθερου επαγγελματία είναι δίκαιο ένα τέτοιο κόστος; Ή μήπως είναι δίκαιο ένα τέτοιο πρόστιμο όταν συμβούν τεχνικά προβλήματα (π.χ. πρόβλημα στο λογισμικό ή διακοπή σύνδεσης κ.τ.λ.) τα οποία συμβάλλουν στην μη υποβολή μιας Α.Π.Δ. ;

Γ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ:
Συνεχίζοντας στο σκεπτικό της Β) περίπτωσης σας ενημερώνουμε ότι όταν εάν κάνει ένα τέτοιο ανθρώπινο λάθος κάποιος λογιστής ή καθυστερήσει λόγω ασθένειας και χρεωθεί με ένα τέτοιο πρόστιμο που ισοδυναμεί με τους κόπους εργασίας του (κατά μέσο όρο) για τους προηγούμενους 105 μήνες !!!
Αν θέλετε μπορούμε να σας το πούμε και αλλιώς: Ισοδυναμεί με 21 μηνιαίους μισθούς ενός υπαλλήλου μας που απασχολούμε στα γραφεία σύμφωνα με το νόμιμο κατώτατο μισθό που εσείς έχετε νομοθετήσει.
Ή αν σκεφτείτε ότι ο λογιστής είναι και εργαζόμενος τότε με τέτοιο πρόστιμο, έστω και ας υπάρχει μια απλή αμέλεια, πιθανότητα ο εργαζόμενος λογιστής θα είναι πια .. άνεργος λογιστής….
Αλήθεια, το πρόστιμο των 10.500 είναι ανά αδήλωτο υπάλληλο; Δηλαδή αν καθυστερήσει ένας λογιστής να υποβάλλει μια Α.Π.Δ. μιας επιχείρησης με 50 υπαλλήλους και τον προλάβει ο έλεγχος θα έχει 50 * 10.500 = 525.000 πρόστιμο;
Και ας προχωρήσουμε και πιο μπροστά: Με πρόσφατη ανακοίνωση του Ι.Κ.Α, μας γνωστοποιήθηκε ότι σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών μπλοκάρεται η υποβολή των Α.Π.Δ., άρα 10.500 πρόστιμο ανά εργαζόμενο ανά κάθε περίοδο; Μα υπάρχει πρόβλημα στον πολλαπλασιασμό και το κομπιουτεράκι δεν χωράει το νούμερο του προστίμου.
Αν όλο αυτό το σενάριο δεν ορίζεται ως εξοντωτικό τότε πια περίπτωση μπορεί να χαρακτηρισθεί έτσι;
Η αναλογικότητα μεταξύ του συμβάντος και του προστίμου είναι βασικός και πρωταρχικός κανόνας μιας δίκαιας νομοθεσίας.

Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΛΥΣΗ:
Κύριοι,
Προτείνουμε αντί του άτοπου, άδικου και εξοντωτικού αυτού προστίμου μια αυτονόητη λύση:
Αφού καταγράφονται όλα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (προσλήψεις, απολύσεις, συμβάσεις κ.τ.λ.) γιατί δεν υπάρχει σύνδεση αυτού με την ηλεκτρονική βάση των δηλώσεων Α.Π.Δ. ώστε να γίνονται αυτόματα, άμεσα και απλά όλες, μα όλες, οι απαιτούμενες διασταυρώσεις; Δεν είναι τουλάχιστον αστείο να αναγγέλλονται ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία δίδουν δυνατότητες διασταύρωσης και αυτές να μην αξιοποιούνται; Θα μπορούσε με αυτόματο τρόπο να γνωστοποιούνται όλες οι παραλείψεις και τα λάθη και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση από τον επιχειρηματία ή τον λογιστή ε τότε ας συζητήσουμε για κυρώσεις.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καλούμε τους υπεύθυνους όπως απαλείψουν το άρθρο 5 του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου επειδή το πρόστιμο που προτείνεται είναι άτοπο (βλ. περίπτωση Α) , άδικο (βλ. περίπτωση Β) και εξοντωτικό (βλ. περίπτωση Γ). Προτείνουμε να ακολουθήσουν την «αυτονόητη λύση» όπως αυτή αναφέρθηκε προηγουμένως και η οποία, αν έχετε ενδιαφέρον, μπορεί να αναπτυχθεί και με λεπτομέρειες.

Εκ του Διοικητικού Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων.

Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος

Ο Αντιπρόεδρος
Πατηνιωτάκης Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Μπατάκης Διομήδης

Ο Ταμίας
Τσιριντουλάκης Ανδρέας

Το Μέλος
Παπαδάκης Ιωάννης


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΠΔ ΕΡΓΑΝΗ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο