Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια:

Κουλογιάννης Κων/νος
Λογιστής Φοροτεχνικός

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, αν και η εβδομάδα ξεκινάει από την Κυριακή για πολλούς. Στις περισσότερες χώρες, η Κυριακή θεωρείται ως η πρώτη ημέρα της εβδομάδας, αν και πολλοί θεωρούν τη Δευτέρα ως την πρώτη ημέρα αυτής. Σύμφωνα με τη Βίβλο, το Σάββατο ή το Σαββάτο είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας, η οποία σηματοδοτεί την Κυριακή ως την πρώτη ημέρα της εβδομάδας για πολλές εβραϊκές και χριστιανικές θρησκείες, ενώ πολλές χώρες θεωρούν τη Δευτέρα ως την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Η ημέρα ανάπαυσης μπορεί να ποικίλει για κάθε πολιτισμό και τη θρησκεία. Σύμφωνα με τους Εβραίους, το Σάββατο είναι η ημέρα της ανάπαυσης και της λατρείας, γιατί ήταν αυτή την ημέρα που ο Θεός αναπαύθηκε μετά τη δημιουργία του κόσμου. Οι περισσότεροι Χριστιανοί θεωρούν την Κυριακή ως ημέρα της ανάπαυσης και λατρείας, επειδή ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς την Κυριακή. Μουσουλμάνοι έχουν την Παρασκευή ως ημέρα της ανάπαυσης και λατρείας.

Περισσότερα για την ιστορία της μέτρησης του χρόνου, την ονομασία των ημερών το εβδομαδιαίο σύστημα μέτρησης κ.λπ. μπορείτε να δείτε εδώ , εδώ , εδώ και εδώ.

Ενώ για τους Αγγλομαθείς υπάρχουν αρκετές πηγές. Μερικές εδώ εδώ εδώ και εδώ.

Στα δικά μας όμως.

Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του φόρου πολυτελείας.
Δυστυχώς οι αδικίες σχετικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και του φόρου πολυτελείας είναι υπαρκτές και έχουν αναγνωριστεί και από τους αρμόδιους υπουργούς - υφυπουργούς.

Δεν γίνεται όμως καμία προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών στο βωμό της κάλυψης των δημοσιονομικών εσόδων. Όπως "άστοχα" είχε πει και ο Υπ. Οικ.  Κος Στουρνάρας "φορολογούμε υπέρμετρα τα αυτοκίνητα γιατί δεν έχουμε άλλη πηγή εσόδων."

Μεταξύ μας, η φράση αλλά και η πράξη "Δεν πληρώνω διότι πρέπει να ζήσω" έχει μεγαλύτερο νομικό, συνταγματικό αλλά και κοινωνικά ηθικό έρεισμα από την επίκληση του Υπ.Οικονομικών για την πηγή των δημοσιονομικών εσόδων.

Εμπεδώσατε τα μέτρα σχετικά με την εισφοροδιαφυγή που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα; (Δείτε εδώ)

Εν συντομία:

1ον Από την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου έχουμε αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών (Α.Π.Δ.) σε σχέση με τις καταβληθείσες.
Σε περίπτωση διαφορών  εκδίδεται (Π.Ε.Ε.: μετάφραση: Παρακαλώ Ελάτε Εδώ), η οποία και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.
Όσοι δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, δεν θα μπορέσουν να στείλουν την (Α.Π.Δ.) του επόμενου μήνα.

2ον Τίθεται σε άμεση ισχύ ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλομένων μηνιαίων Α.Π.Δ. θα ελέγχεται προκει­μένου να διαπιστώνεται η απόλυτη ταύτιση των δηλωθέντων μονάδων ερ­γασίας στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονά­δων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων Α.Π.Δ. (καλή τύχη παιδιά...)
Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού.
Σχόλιο: Ρυθμίστε όλοι το φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (ή αλλιώς spam filter) μη χάσετε καμία ειδοποίηση!

Στην συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα που δημοσιεύουμε σήμερα γίνεται κατανοητό ότι οι συναλλαγές των επιτηδευματιών θα υποβάλλονται στην Γ.Γ.Δ.Ε. από 1.1.2014 με 4 τρόπους.

Ο πρώτος είναι ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία από την προηγούμενη εβδομάδα.(Δείτε σχετικά θέμα)
Η εφαρμογή αυτή θα λειτουργήσει πιλοτικά αρχικά για τα δεδομένα των ΕΑΦΔΣΣ και στην συνέχεια για τα Δεδομένα των Ταμειακών μηχανών.

Όσοι επιλέξουν αυτό τον τρόπο για την αποστολή των συναλλαγών τους στην Γ.Γ.Π.Σ. θα πρέπει να έχουν αναβαθμίσει το λογισμικό των ΕΑΦΔΣΣ μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με την ΠΟΛ.1221/13.12.2012.

Αν και πρακτικά όλοι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις ΕΑΦΔΣΣ αφού τα λογισμικά θα αργήσουν να εναρμονιστούν.

Σε λίγο καιρό προβλέπω να στέλνουμε τα τιμολόγιά μας από το κινητό, ειδικά αν μπει και wifi σε όλη τη χώρα όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (όχι με πλειοψηφία σε μερικές σκέψεις), με μια σειρά αποφάσεων, (ΣτΕ 2527/2013 - 2528 - 2529 - 2530) έκρινε ότι είναι νόμιμη και συνταγματική η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος του νόμου 3986/2011 στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Και σκεφτείτε ότι την προσφυγή την είχε κάνει ο Δικηγορικός σύλλογος.

Εάν η προσφυγή είχε γίνει από λογιστές, η απόφαση θα είχε βγει με πλειοψηφία.

Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης έχει πραγματικά μερικές πολύ ενδιαφέρουσες "αναφορές".

Όπως για παράδειγμα τον ισχυρισμό του δημοσίου, ότι το τέλος επιτηδεύματος είναι ανταποδοτικό, διότι "επιβάλλεται για να διατηρούνται σε διαρκή ετοιμότητα οι δημόσιες υπηρεσίες με τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές τους, ώστε να συνεχίσουν να παρέχονται ακωλύτως οι κρατικές υπηρεσίες στα πρόσωπα που ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα στη χώρα παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσχέρειες" (Λες και όλοι οι άλλοι φόροι που πληρώνουμε δεν είναι γιαυτό τον σκοπό!).

Η την σκέψη τεσσάρων εκ των συμβούλων (Ηρ. Τσακόπουλος, Κ. Κουσούλης, Κ. Πισπιρίγκος και Μ. Πικραμένος) που θεωρούν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει τον χαρακτήρα φόρου ο οποίος επιβάλλεται όχι επί του εισοδήματος αλλά επί των συναλλαγών, καθόσον αντικείμενο του φόρου είναι οι συναλλαγές, που τεκμαίρεται ότι διενεργούνται κατά την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι βουλευτές που "τεκμαίρεται" ότι έχουν "συναλλαγές" γιατί δεν πληρώνουν αυτό τον φόρο;

Από την άλλη βέβαια ο Άρειος Πάγος (ΑΠ 783/2013) δεν είχε κανένα πρόβλημα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το οικόσιτο προσωπικό ότι, η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και υπερωριακή εργασία και επιπλέον δεν ισχύουν γι' αυτούς τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εκάστοτε ΕΓΣΣΕ, αλλά ο μισθός τους ρυθμίζεται με συμφωνία και σε περίπτωση που δεν συμφωνήθηκε, οφείλεται ο συνηθισμένος μισθός.

Ζήλεψε το Ι.Κ.Α. και θα ελέγχει και αυτό με Risk analysis κριτήρια. (Δείτε σχετικό θέμα και εγκύκλιο)
Και βέβαια αν μας βρει ασφαλιστικά μη ενήμερους δεν θα αφήνει την Γ.Γ.Δ.Ε. να μας επιστρέψει φόρο εισοδήματος και Φ.Π.Α. (Σχετικό θέμα)

Επιστροφή ΦΠΑ μπορεί να μην πάρουμε, όμως τον καφέ μας από εδώ και στο εξής θα μας τον παραδίδουν με 13% Φ.Π.Α. Για 50 ημέρες  βέβαια και βλέπουμε... (σχετικό θέμα)

Με μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. επίσης εκτός από τον καφέ, υπολογίζεται και η ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών, όπως σχετικά διευκρίνισε το ΥΠ. ΟΙΚ. με την απόφαση ΠΟΛ.1241/5.11.2013. Αυτό βέβαια δεν ήταν καινούριο, ίσχυε από το 2007, απλώς το Υπ. Οικ. μας το θύμισε γιατί υπήρχαν προβλήματα...

Προσοχή μόνο στα ψιλά γράμματα.

Δεν υπάγονται στο μειωμένο, αλλά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%):
- οι εργασίες επί αγαθών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, π.χ. πλυντηρίων, κλιματιστικών κλπ,
- οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας κλπ,
- οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ, που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.

Εάν βέβαια δεν πίνετε καφέ τότε σας έχουμε άλλη λύση. Μετατρέψτε το ακίνητό σας σε χώρο λατρείας οποιασδήποτε θρησκείας  πάρτε και μία άδεια λειτουργίας  από το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, και έτσι θα έχετε πλήρη απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. (Σχετική διάταξη Αρ. πρωτ.: Δ13Β 1170224 ΕΞ 5.11.2013 Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων)

Σημείωση: Προς φανατικούς οπαδούς παναθηναϊκού, ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και λοιπών Συλλόγων: Μην ελπίζετε !!!!

Κατατέθηκε επιτέλους και η τροπολογία για την αναγνώριση των δαπανών (κωδ. 049 της δήλωσης) στις εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 15.9.2013. (Σχετικό θέμα)

Όσοι βέβαια στείλατε τις δηλώσεις των πελατών σας μετά από την ημερομηνία αυτή, καλό θα είναι να ρίξετε μια ματιά και στην απόφαση αυτή : 32205/Δ10.96/2-10-2013 «Ελάχιστα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας».

Ελπίζω να μην χρειαστεί, τι να πω.

Μαζί με την ανωτέρω ρύθμιση, στην τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή την περασμένη Παρασκευή, ρυθμίζονται αρκετά ακόμα θέματα που επιγραμματικά είναι:

-Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των εισαγόμενων Ι.Χ.
-Δεν θα επιβάλλεται φόρος πολυτελείας σε μεταχειρισμένα Ι.Χ. που εισάγονται αλλά έχουν ταξινομηθεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε
-Εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας του ν.3833/2010 τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα
-Καταργείται η εισφορά τραπέζης που επιβάλλεται στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα σε ποσοστό 1,5 ‰ επί της αξίας αυτών
-Καταργείται ο φόρος υπέρ Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που επιβάλλεται στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα σε ποσοστό 0,5% επί της αξίας αυτών
-Παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης του ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου  εισροών – εκροών  και στις αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης
-Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
-Μεταβάλλεται σε 3.000 ευρώ το όριο πραγματικού ή τεκμαρτού και απαλλασσόμενου εισοδήματος άνω του οποίου δε μπορεί να θεωρηθεί ένα πρόσωπο προστατευόμενο μέλος.
-Εισάγεται μαχητό τεκμήριο στις δαπάνες της περίπτωσης Γ του άρθρου 31 του νόμου 2238/1994 (τριγωνικές με χώρες μη συνεργάσιμες ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς)
-Δίνεται παράταση έως την 31.12.2013 για την υπαγωγή των μισθώσεων στο ΦΠΑ από τους εκμεταλλευτές ακινήτων.
-Παρέχεται η δυνατότητα στους υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση ή φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα, να εκπληρώσουν τις δηλωτικές τους υποχρεώσεις και να καταβάλλουν τον φόρο που οφείλουν για πράξεις που πραγματοποιούν έως 30.11.2013 χωρίς κυρώσεις, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν προβλήματα τεχνικής φύσης για τη λήψη ΑΦΜ,  και την εγγραφή τους ως χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών από τα πρόσωπα αυτά, προκειμένου να είναι δυνατή η καταβολή του οφειλόμενου φόρου.
-Συμπληρώνονται οι διατάξεις για το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.
-Θεσμοθετείται το τέλος πλόων για τα ιδιωτικά και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Δείτε όλη την τροπολογία εδώ

Επίσης να μην ξεχάσετε κι αυτό. Αναρτήθηκαν τα μηδενικά εκκαθαριστικά Φ.Α.Π. 2011 στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. Συνεπώς, για 4 μήνες μπορείτε να κάνετε διορθώσεις στο Ε9 του 2011.
Προσοχή μόνο σε όσους έχουν Χρεωστικά εκκαθαριστικά γιατί το 4μηνο λήγει μέσα στον Νοέμβριο. (σχετικό θέμα)

Κλείνοντας σας προτείνω ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναρτήθηκε στο tvxs.gr από το βρετανικό BBC.
BBC: Πώς ηχούσε η αρχαία ελληνική μουσική;

Τον ήχο της αρχαίας ελληνικής μουσικής επιχειρούν να ζωντανέψουν Βρετανοί ακαδημαϊκοί, σύμφωνα με το BBC. Μάλιστα μετά από επισταμένες έρευνες αλλά και την κατασκευή μουσικού οργάνου παρουσίασαν και ένα δείγμα αρχαίου ήχου.
 

Υ.Γ. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δυο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα. (Όττο Φον Μπίσμαρκ)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο