Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φρένο στην παρακράτηση μισθών και συντάξεων από μικροοφειλέτες

Φρένο στον «ζήλο» των εφοριών, που εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους μικροοφειλέτες, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι αρκετές ΔΟΥ παρακρατούν μέρος των μισθών ή των συντάξεων ακόμη και σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη που υπερβαίνουν ελάχιστα ....

Φρένο στον «ζήλο» των εφοριών, που εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους μικροοφειλέτες, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι αρκετές ΔΟΥ παρακρατούν μέρος των μισθών ή των συντάξεων ακόμη και σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για χρέη που υπερβαίνουν ελάχιστα ακόμη και το ποσό των 150 ευρώ!


Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, «για τους οφειλέτες των οποίων οι μισθοί ή οι συντάξεις δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ δεν θα εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ή της δέσμευσης μέρους του ποσού που προβλέπει κανονικά ο νόμος για οφειλές απέναντι στο Δημόσιο».
«Υπάρχει το μέτρο της παρακράτησης του 25% των συντάξεων, των μισθών ή των βοηθημάτων για οφειλές προς το Δημόσιο», τόνισε χθες ο κ. Μπέζας στο ραδιόφωνο του Alpha. «Αυτό», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι δυσμενές μέτρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει αυτό το μέτρο, να μην επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών και συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων εφόσον η σύνταξη δεν υπερβαίνει ένα ποσό, που θα είναι περίπου 600 ευρώ. Οταν η σύνταξη είναι κάτω από 600 ευρώ, ό,τι οφειλή και αν έχει κανείς προς το Δημόσιο δεν θα γίνεται κατάσχεση της σύνταξης».
Μικροοφειλέτες
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομικών επανειλημμένως έχει απευθύνει συστάσεις στις εφορίες να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους μικροοφειλέτες. Με εγκύκλιό του, μάλιστα, καλούσε όλες τις εφορίες της χώρας να αντιμετωπίζουν στο εξής με επιείκεια όλες τις υποθέσεις εκείνες των οποίων το ληξιπρόθεσμο χρέος δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι ΔΟΥ θα πρέπει να ειδοποιούν τον οφειλέτη με επιστολή και στη συνέχεια να του υπενθυμίζουν την εκκρεμότητά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εφόσον, δε, παρατηρείται αδυναμία άμεσης εξόφλησης από τον οφειλέτη, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του χρέους.


Ο κ. Μπέζας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή τη σύσταση μετά τη διαπίστωση ότι αρκετές εφορίες προχωρούν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές που υπερβαίνουν ελάχιστα το ποσό των 150 ευρώ, σε περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία είναι πολλαπλάσια της οφειλής και μάλιστα αμέσως μόλις αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα. Για την ενιαία, μάλιστα, αντιμετώπιση των οφειλετών μέχρι συνολικής βασικής οφειλής πεντακοσίων ευρώ, ο κ. Μπέζας καλεί τις εφορίες όλης της χώρας να προχωρούν στις παρακάτω ενέργειες:
- Μόλις το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, πρέπει να αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις υπενθύμισης για τακτοποίηση της οφειλής.
- Οι ειδοποιήσεις αυτές (απλής υπενθύμισης) θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για δύο ακόμη φορές τουλάχιστον.
- Στη συνέχεια και εφόσον δεν έχει τακτοποιηθεί η οφειλή, οι εφορίες θα στέλνουν ειδοποίηση για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
- Αν και στην περίπτωση αυτή δεν τακτοποιηθεί η οφειλή, τότε θα επιλέγεται το μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, το οποίο όμως δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τον οφειλέτη με υψηλά έξοδα διοικητικής εκτέλεσης, η δε αξία του περιουσιακού στοιχείου που θα επιλεγεί για τη διασφάλιση της οφειλής να είναι ανάλογης αξίας με αυτή και όχι πολλαπλάσια αυτής.
- Αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση της οφειλής του, πρέπει να χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 13-21 του Ν. 2648/98.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν επίκειται η συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής της οφειλής και δεν έχουν βρεθεί περιουσιακά στοιχεία ανάλογης αξίας με την οφειλή. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, για τη διασφάλιση της οφειλής μπορεί να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο, κατά την κρίση του εφόρου, όπως ορίζουν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο