Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Βελτιωμένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων

Βελτιωμένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων

Το υπ. Εργασίας πρότεινε την αύξηση των δόσεων σε 72 και τη σύνδεση επιστροφών ΦΠΑ με την απόδοση των χρεών

Βελτίωση των όρων και αύξηση των δόσεων της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων, προκειμένου να εισρεύσει, βάσει ενός ρεαλιστικού σχεδίου, χρήμα στα Ταμεία και να μην οδηγηθούν περισσότερες επιχειρήσεις και αυτασφαλισμένοι σε διαγραφή από τα μητρώα τους, πρότεινε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην τρόικα. Η διαφορά της πρότασης από εκείνη της περασμένης άνοιξης, όταν ήταν σε εξέλιξη η οριστικοποίηση της «νέας αρχής» με την οποία ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 31.12.12, εδράζεται σε δύο σημεία. Πρώτον, στην τεκμηρίωση των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η ρύθμιση στην οποία επέμεινε η τρόικα και τελικώς εφαρμόστηκε απέτυχε και δεύτερον, στην καλύτερη προετοιμασία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και δευτερευόντως του ΟΓΑ να θέσουν υπό έλεγχο την προβληματική -επί δεκαετίες- διαχείριση των εισφορών. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην υφιστάμενη ρύθμιση μόνο 15.000 οφειλέτες κατόρθωσαν να ενταχθούν, όταν με την αρχική πρόβλεψη αναμενόταν να ανταποκριθούν τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις.

Επίσης, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπει το ανώτατο ποσό μηνιαίας δόσης να μην υπερβεί τα 15.000 ευρώ. Το κατώτατο, για μεν το ΙΚΑ προτείνεται να είναι στα 200 ευρώ, για δε τα άλλα Ταμεία στο ποσό των 50 ευρώ. Κίνητρο για να αποδώσει η ρύθμιση των 72 δόσεων, θα είναι και η σύνδεση των επιστροφών ΦΠΑ με την απόδοση των οφειλόμενων ποσών. Μόνο από το συγκεκριμένο μέτρο το υπουργείο προβλέπει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Περιοδικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τα όσα προτάθηκαν από τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση η ενεργοποίηση μιας νέας, περισσότερων μηνιαίων δόσεων, ρύθμισης θα γίνει αφού προηγουμένως μπει φραγή σε όλες τις ηλεκτρονικές αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργοδοτών και επιχειρήσεων που συνεχίζουν να έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα. Δηλαδή, πρώτα θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια θα κληθούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Ταυτοχρόνως τίθενται σε εφαρμογή 9 ακόμη ρυθμίσεις. Από χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξετάζουν εάν όντως τα προτεινόμενα μέτρα θα κλείσουν τη «μαύρη» τρύπα των Ταμείων και θα αποφέρουν περίπου 1 δισ. ευρώ, όπως επιμένει η κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως, η προτεινόμενη ρύθμιση των 72 δόσεων αποτελεί προϋπόθεση για να δρομολογηθεί σταδιακά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Γιάννης Βρούτσης και Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιμένουν πως η μείωση μπορεί να ξεκινήσει μετά τον Ιούνιο, για ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 1,4% και μόνο σε εργοδότες που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ. Δηλαδή ως μέτρο επιβράβευσης και όχι ως μια γενική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Είναι αλήθεια ότι η τεκμηρίωση των στοιχείων που επιμελήθηκε η τριάδα (Βρούτσης, Σπυρόπουλος, Τουφεξής) είναι ένα από τα ισχυρά σημεία της διαπραγμάτευσης για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στο ασφαλιστικό. Αλλωστε όλοι ανέμεναν πώς η τρόικα θα στεκόταν κριτικά, κυρίως απέναντι στα ειδικά Ταμεία, για τα οποία θα ζητούσαν περικοπές συντάξεων. Ομως τέτοιο θέμα, ακόμη, δεν ετέθη. Το εάν τελικώς αποδεχθούν τα μέτρα που παρουσίασε το υπουργείο και συναινέσουν σε μια πιο βελτιωμένη ρύθμιση για τις οφειλές θα εξαρτηθεί κυρίως από τα αποτελέσματα των τεχνικών ελέγχων στα οποία γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των μεγεθών που παρουσίασε ο κ. Γ. Βρούτσης. Οι απαντήσεις αναμένονται αύριο.

Πηγή Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο