Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώνονται τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Για «κρυμμένους άσσους στο μανίκι» έκανε λόγο ο Μάριο Ντράγκι.

H απόφαση αναμενόταν από την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών να ληφθεί την πρώτη Πέμπτη του Δεκεμβρίου. Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λειτούργησε αιφνιδιαστικά, προχωρώντας την Πέμπτη σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν να λάβουν μέτρα έναντι της δραματικής υποχώρησης του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 0,7%, ιδιαίτερα ύστερα από την προχθεσινή προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη διετία. Ο κ. Ντράγκι είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αδικαιολόγητη αναδίπλωση και οφείλουμε να θυμόμαστε πως η υπερβολική ρευστότητα καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός», μια αναφορά που παραπέμπει στο χάσμα της ροής πίστωσης ανάμεσα στις τράπεζες της περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των «17» υπερτόνισε πως «σημαντική πλειοψηφία» των μελών του διοικητικού συμβουλίου έκρινε δικαιολογημένη τη μείωση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Τα υπόλοιπα μέλη θεώρησαν κατάλληλη χρονική στιγμή για μείωση τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα δημοσίευε τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού το 2015. Ο κ. Ντράγκι επιφυλάχθηκε και για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, δηλώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι από τεχνικής απόψεως και είναι μέρος του οπλοστασίου μας». Την απόφαση της ΕΚΤ καλωσόρισαν με επίσημες τοποθετήσεις το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες ανάμεσα στον κ. Ντράγκι και τον προκάτοχο του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεν συνήθιζε να αιφνιδιάζει τις αγορές. Χθες, το ευρώ υποχώρησε από το υψηλό ημέρας του 1,3528 δολαρίου στο χαμηλό του 1,3298 δολ. Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων διολίσθησαν στο 3,99%, των ιταλικών στο 4%, των ελληνικών στο 8,2% και των γερμανικών στο 1,67%. Ο Γκάρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είπε ότι η απόφαση είναι πλήρως δικαιολογημένη από την αποδυνάμωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε μέσω Twitter ότι «είναι ευπρόσδεκτη αυτή η στήριξη εν μέσω ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας του κινδύνους αποπληθωρισμού».
 
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο