Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, σε εφαρμογή του Ν. 4178/2013. Πρόκειται για τον νόμο με τον οποίο χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μετά την 28 Ιουλίου του 2013 αλλά και οι κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα, ενημέρωσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΕΚΑ) έχει αποστείλει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τεύχη δημοπράτησης- υποδείγματα για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών εκτέλεσης κατεδαφίσεων.

Η ΕΥΕΚΑ έχει σχεδιάσει και κοινοποιήσει διάγραμμα ροής των εργασιών των εμπλεκομένων για τις κατεδαφίσεις, με τις επιμέρους ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν. Επίσης, έχει συντάξει εργαλείο αξιολόγησης και κατάταξης για κατά προτεραιότητα κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό, παραλίες, δάση και δασικές εκτάσεις.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, η ιεράρχηση των κατεδαφίσεων γίνεται αφού ληφθεί υπόψη το είδος της προστατευόμενης περιοχής, το πλήθος των αυθαίρετων κατασκευών, ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κατεδάφισης, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της η επεξεργασία της εξουσιοδοτικής απόφασης του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία θα ρυθμίζει κάθε σχετική λεπτομέρεια για τις κατεδαφίσεις.

Ειδική ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει, επίσης, σημαντικά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις αυθαίρετες κατασκευές, η οποία μαζί με τον ηλεκτρονικό πίνακα των κριτηρίων και παραμέτρων και τη βαθμολογία ιεράρχησης των κατεδαφίσεων θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή του νόμου.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Ελλάδα. Όπως ενημερώθηκε η Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 365 καταγραφές αυθαίρετων κατοικιών. Από αυτές για 172 έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις και έχουν υλοποιηθεί ήδη 22 κατεδαφίσεις (Ζαχάρω, Πάλαιρος), με την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Επίσης, από το Πράσινο Ταμείο εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα και έχει ήδη προκηρυχθεί ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ημέρας. Ακόμη, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση διενέργειας δύο μειοδοτικών διαγωνισμών για την εκτέλεση 70 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία, για την άμεση έναρξη του έργου σε λίγες εβδομάδες.

Η Ειδική Υπηρεσία συντονίζει αντίστοιχους διαγωνισμούς για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αιγαίου. Για το ενδεχόμενο εφαρμογής «παλαιών συνταγών» και παρεμβάσεων στην ΕΥΕΚΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. «Πλέον, αντικειμενικοποιείται ο τρόπος επιλογής της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, ελαχιστοποιείται -για να μην πως εκμηδενίζεται- η δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης. Ο τρόπος που οδηγεί στις κατεδαφίσεις είναι πλέον απρόσωπος και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού, η κ. Φούντα ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Ειδικά για την εκλογική της περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, κατήγγειλε ότι υπάρχουν ολόκληροι αυθαίρετοι οικισμοί πάνω σε δέλτα ποταμών, σε παράκτιες περιοχές. Επισήμανε ακόμη, ότι η ανυπαρξία κτηματολογίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αυθαιρεσία και με τη μη προώθηση κατεδαφίσεων. Η βουλευτής ζήτησε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου το πολιτικό κόστος πάγωσε κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, γιατί «κανένας δεν θέλει να γίνει δυσάρεστος».


Ετικέτες για αναζήτηση αυθαίρετα


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο