Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. προς τον Υπουργό Εργασίας για τα πρόστιμα Α.Π.Δ.

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666   
www.efeeth.gr,  e-mail:  [email protected]
    
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
κ. Ιωάννη Βρούτση,

Θεσσαλονίκη 7/11/2013

ΚΟΙΝ׃
1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κ. Β. Κεγκέρογλου
2) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
κ. Π. Κοκκόρη
3) ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ
κ. Ροβ. Σπυρόπουλο
4) ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΚΑ
κ. Γ. Αγγούρη
5) ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
6) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
7) Π.Ο.Φ.Ε.Ε
8) ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
9) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
10) ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
11) Μ.Μ.Ε.
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα εξαγγείλατε ότι τίθεται σε άμεση ισχύ ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλομένων μηνιαίων ΑΠΔ/ΙΚΑ θα ελέγχεται προκειμένου να διαπιστώνεται η απόλυτη ταύτιση των δηλωθέντων μονάδων εργασίας στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σε σχέση με τα ακριβή στοιχεία των μονάδων αυτών στη δήλωση ασφάλισης μέσω των μηνιαίων ΑΠΔ/ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού.

Δηλαδή θα επιβάλλονται πρόστιμα 10.500 περίπου ευρώ για κάθε εργαζόμενο ο οποίος έχει προσληφθεί κανονικά αλλά δεν απεστάλη η ΑΠΔ/ΙΚΑ.

Εκτός του ότι το πρόστιμο είναι παράλογο, εξωπραγματικό και εξοντωτικό θα βαρύνει κυρίως τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τα γραφεία τους σε περίπτωση τεχνικού, ανθρωπίνου λάθους ή και ασθένειας.

Σκεφθείτε στο τέλος του μήνα ο  Η/Υ ή ο server ή λόγω προβλήματος του παρόχου internet του λογιστικού-φοροτεχνικού γραφείου που διαχειρίζεται τη μισθοδοσία π.χ. 200 εργαζομένων πελατών του, να πάθει black out και να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμα των ΑΠΔ/ΙΚΑ. Το πρόστιμο σ’ αυτή την περίπτωση θα ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2.100.000 ευρώ και ο λογιστής-φοροτεχνικός και οι επιχειρήσεις πελάτες του θα καταστραφούν οικονομικά κινδυνεύοντας να οδηγηθούν στη φυλακή.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι συμβαίνει τις περισσότερες φορές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αναπόγραφους στο ΙΚΑ εργαζόμενους κυρίως αλλοδαπούς μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» οι οποίοι όμως για να αποκτήσουν αριθμό μητρώου ΙΚΑ απασχολούμενου, θα πρέπει να προσκομίσουν την αναγγελία πρόσληψης τους στο ΙΚΑ και αρκετοί από αυτούς δεν απογράφονται έγκαιρα, αποχωρούν απροειδοποίητα και εξαφανίζονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ανεύρεσης τους, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις τα λογιστικά γραφεία ή τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεν δύνανται να υποβάλλουν τις ΑΠΔ/ΙΚΑ των εν λόγω εργαζομένων για όσες ημέρες απασχολήθηκαν με αποτέλεσμα βάσει των ανωτέρω εξαγγελιών σας να επιβληθούν στις περιπτώσεις αυτές τα εξοντωτικά πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι θέατρο του παραλόγου και θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση γι’ αυτές τις περιπτώσεις (να λαμβάνουν ΑΜΕ/ΙΚΑ οι αναπόγραφοι εργαζόμενοι πριν την πρόσληψή τους όπως λαμβάνουν και το ΑΦΜ) άλλως κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα πρόσωπα (λογιστές), επιχειρήσεις και να καταστραφούν οικογένειες χωρίς τελικά το ΙΚΑ να εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ δεν θα καλυφθούν με υπέρογκα πρόστιμα αλλά με ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και με τα μέτρα αυτά δεν θα επιτευχθούν ποτέ αυτοί οι στόχοι, με αποτέλεσμα να οδηγούνται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη χρεωκοπία και στο κλείσιμο.

Προς τι λοιπόν αυτά τα εξοντωτικά πρόστιμα όταν για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το ΙΚΑ έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει ηλεκτρονικά με μία απλή διασταύρωση εάν αυτοί ασφαλίζονται και αν όχι να καταλογίζονται οι οφειλόμενες εισφορές.

Τελικά διώκονται και τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους;


Με τιμή
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            
ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                         

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο