Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Γ. Μανιάτης: Να επενδύσουν εταιρείες στις έρευνες υδρογονανθράκων

Τη διοργάνωση συνεδρίου από την Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων στην Αθήνα, χαιρέτισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, σημειώνοντας ότι «το συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, να επενδύσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί των επενδυτών κατά τη διάρκεια των συμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου APPEX Regional 2013, που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, παρουσιάστηκαν και τα πρώτα συμπεράσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρίας PGS, σχετικά με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Τα ΕΛΠΕ διαβεβαίωσαν ότι θα συμμετέχουν στο νέο γύρο παραχωρήσεων περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.

Τα πρώτα συμπεράσματα της PGS

Η νορβηγική εταιρεία PGS, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις που έγιναν, διαπιστώνει γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού».

Επισημαίνει ακόμη ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών («γύρος παραχωρήσεων») για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.

Μανιάτης: μπαίνουμε στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας

 Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι «το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, να επενδύσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τα στάνταρντ της πετρελαϊκής βιομηχανίας και ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί των επενδυτών κατά τη διάρκεια των συμβάσεων. Αντίθετα, η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί μόνο να μειωθεί και όχι να αυξηθεί, τόνισε.

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο μετέχουν περισσότερα από 150 στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Τα ΕΛΠΕ θα συμμετέχουν στο νέο γύρο παραχωρήσεων

 Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων, σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια με βάση, όπως σημείωσε, την εμπειρία του ομίλου και τη μελέτη των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται εξάλλου το ελληνικό Δημόσιο με τους επενδυτές που έχουν υποβάλει προσφορές για έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου.

Οι συμβάσεις θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή για κύρωση και θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στη μετοχική σύνθεση των κοινοπραξιών που κάνουν τις έρευνες, θα απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο γεωλόγος πετρελαίων Ντ. Νικολάου ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αρχίσουν γεωτρήσεις, ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος απαιτείται για το Ιόνιο και την Κρήτη.

Η Κύπρος, ανέφερε χαρακτηριστικά, βρήκε φυσικό αέριο το 2011 και έχει ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου το αέριο να φθάσει στην αγορά.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο