Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την επιχειρηματικότητα - ΣτΠ: Ενίσχυση του επιχειρείν με σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μέτρα για την διαφθορά

Εμπόδια στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και προτάσεις για την ενίσχυσή της

Η παρούσα έκθεση αποτελεί την πρώτη από τις δύο ειδικές εκθέσεις μέσω των οποίων ο Συνήγορος του Πολίτη αποσκοπεί να αποτυπώσει την πολυετή και πολύπλευρη εμπειρία του αναφορικά με τα ζητήματα που δημιουργούν εμπόδια στην υγιή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο Συνήγορος του Πολίτη, στην έκθεση αυτή εστιάζει στα εμπόδια που προκύπτουν από την εφαρμογή των κανόνων περί είσπραξης και εξόφλησης οφειλών από τους δημόσιους φορείς.
Η Αρχή προτείνει σειρά μέτρων που φιλοδοξούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως: (α) την καθυστέρηση των δημοσίων φορέων να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τις επιχειρήσεις, (β) τον τρόπο αναζήτησης και είσπραξης των απαιτήσεων των δημοσίων φορέων κατά των επιχειρήσεων και (γ) τον συμψηφισμό των εκατέρωθεν οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων.
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει η Αρχή στην ειδική αυτή έκθεση περιλαμβάνονται: (α) η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ των επιχειρήσεων και των δημοσίων φορέων, (β) η αναστολή των διατάξεων περί παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών συνθηκών, (γ) η πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων εξόφλησης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους δημόσιους φορείς, και (δ) η επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού ώστε να περιλαμβάνει και τον συμψηφισμό υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έναντι του "στενού" δημόσιου τομέα με απαιτήσεις τους σε βάρος ΟΤΑ αλλά και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Ετικέτες για αναζήτηση επιχειρήν Συνήγορος του Πολίτη


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο