Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Επείγουσα ανακοίνωση για την λειτουργία των καταστημάτων κατά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 (updated)

Επειδή στον Νόμο 4177/2013 με τον οποίο επετράπη η λειτουργία των καταστημάτων κατά ορισμένες Κυριακές του έτους, μεταξύ των οποίων και η 3 Νοεμβρίου 2013 δεν ορίζεται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις απασχόλησης του προσωπικού τους κατ’ αυτές, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα τους και να απασχολήσουν το προσωπικό τους κατά την Κυριακή αυτή θα πρέπει για την νομιμότητα της απασχόλησης τους να φροντίσουν να ενημερώσουν την Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής τους για τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν και την ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης που πρέπει να χορηγήσουν κατά την επόμενη εβδομάδα.

Επειδή για τις ενέργειες αυτές δεν προβλέπεται ηλεκτρονική διαδικασία θα πρέπει να ενεργήσουν χειρόγραφα και με αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Τοπική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Β.Δ. 748/1966 που ρυθμίζει τα θέματα της κατά Κυριακή εργασίας των εργαζομένων αν η εργασία τους κατά τις Κυριακές αυτές περιοριστεί σε 5 ώρες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης και οφείλουν μόνο να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια που θα εργασθούν με προσαύξηση 75%.

Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα αυτά θα αναρτήσουμε στη σελίδα μας τις προσεχές ημέρες επειδή κατά πληροφορίες μας πρόκειται να γίνει νομοθετική παρέμβαση και συμπλήρωση του παραπάνω νόμου με τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού τους κατά τις Κυριακές που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων.

Επίσης για το σωστό προσδιορισμό της έκτακτης αυτής απασχόλησης των εργαζομένων στα καταστήματα, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης (repo) ώστε να υποβληθεί ηλεκτρονικά όπως προβλέπεται στην σχετική απόφασης για την ηλεκτρονική υποβολή εντύπων, αλλά για έκτακτη απασχόληση για ημέρα Κυριακή που προβλέπεται από το παραπάνω Β.Δ., αφού από την επόμενη εβδομάδα θα επανέλθει κανονικά το πρόγραμμα εργασίας όπως είχε υποβληθεί από κάθε επιχείρηση.

Άρθρο της ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ
Τηλ. Επικ. 2105157700
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ π.Δ/ντής Υπ Εργασίας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο