Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιτροπή Ποιοτικού Ελέγχου στα πρότυπα των Βέλτιστων Διεθνών Πρακτικών συγκροτεί ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με βάση τον Ν. 4025/2011 απαίτησε  την οργάνωση δραστηριοτήτων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλες τις Μονάδες Υγείας σε θέματα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά στα πλαίσια των Βέλτιστων Διεθνών Πρακτικών καθώς η έννοια του Εσωτερικού Ελέγχου μέχρι τότε ήταν άγνωστη. Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον Διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου στην οποία είναι και μέλος κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου.

Παρόλα αυτά  η εφαρμογή του Ν. 4025/2011 περί Εσωτερικού Ελέγχου  αντιμετωπίζει στην πράξη αρκετά προβλήματα καθώς βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας περιορίζεται σημαντικά τόσο η ανεξαρτησία του ελεγκτή όσο και το εύρος της εργασίας του. Ο  Εσωτερικός Ελεγκτής αναφέρεται  στον Διοικητή της Μονάδας Υγείας και συμμετέχει μαζί με ένα εκτελεστικό και ένα μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην  σχετική Επιτροπή Ελέγχου. Το γεγονός αυτό, πρακτικά δεν  επιτρέπει στον Εσωτερικό Ελεγκτή να ελέγχει την νομιμότητα των ενεργειών του ίδιου του Διοικητή. Επίσης αν και ο N. 4025/2011 έχει προβλέψει την συμμόρφωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας, δεν καθορίζει τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτός, γεγονός που δημιουργεί  ανομοιομορφίες στην άσκηση του Εσωτερικού Ελέγχου στις  Μονάδες  Υγείας.

Με βάση τα ανωτέρω  προβλήματα που έχουν αναφερθεί, ο Υπουργός Υγείας συγκρότησε  στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Επιτροπή Ποιοτικού Ελέγχου για την εποπτεία και αποτίμηση του έργου του εσωτερικού ελέγχου στις Μονάδες υγείας και στους Εποπτευόμενους Φορείς η οποία  αποτελείται  από τους κάτωθι.

α. Βαλασόπουλο Παναγιώτη του Γεωργίου, Οικονομολόγο, ως Πρόεδρο, με  μεγάλη εμπειρία σε Ανώνυμες Εταιρείες τόσο του Ιδιωτικού Τομέα όσο και του Δημόσιου Τομέα.

β.  Κοματά Θεόδωρο του Αντωνίου, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του
Υπουργείου Υγείας.

γ.  Γιαννόπουλο Παναγιώτη του Αποστόλου , Οικονομολόγο, ειδικό σε θέματα ελέγχου, πρώην εντεταλμένο ελεγκτή  της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), πιστοποιημένος εσωτερικός ελεγκτής  (CICA).

Η επιτροπή αυτή θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση του έργου των Εσωτερικών Ελεγκτών, θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία τους και θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας ειδικών ελέγχων κατά παραγγελία από το Υπουργείο.

Για να δείτε το πλήρως κείμενο της απόφασης και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής πατήστε εδώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο