Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέο καθεστώς Φ.Π.Α. από το 2015 για τις τηλεπικοινωνιακές, ραδιοτηλεοπτικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρακτικές οδηγίες για να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις για το νέο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το 2015.

Ο σκοπός των οδηγιών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένες να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς την στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, το ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα χρεώνεται με βάση τον τόπο του αγοραστή και όχι με βάση τον τόπο του πωλητή.

Μια υπηρεσία μίας στάσης  (one stop shop) στην χώρα εγκατάστασης θα αναλάβει να υποστηρίξει την συμμόρφωση των επιχειρήσεων (τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών) με όλες τους τις υποχρεώσεις σχετικά με το ΦΠΑ που ισχύει σε κάθε Κράτος Μέλος.

Αυτό συνάδει με τον στόχο της Επιτροπής για μείωση των φορολογικών εμποδίων και των διοικητικών επιβαρύνσεων για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύει η Ε.Ε. επικεντρώνονται στις πληροφορίες που έχουν σχέση με την εγγραφή στο καθεστώς ΦΠΑ, τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν, τις προθεσμίες υποβολής για την εγγραφή καθώς και με πρακτικές λεπτομέρειες σχετικά με τις πληρωμές. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι επιχειρήσεις θα προετοιμάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες και θα προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα για να συλλέγουν τις πληροφορίες που θα υποβάλουν από τον Φεβρουάριο του 2015.

Επιπλέον οδηγίες και κατευθύνσεις θα δοθούν το επόμενο έτος σχετικά με τους νέους κανόνες για τον τόπο παροχής  υπηρεσιών. 


Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στον Ιστότοπο της Ε.Ε.
Οι οδηγίες για την ώρα διατίθενται μόνο στην Αγγλική γλώσσα.
Δείτε τες στα συνημμένα.
 
-----------------


Commission publishes practical guidelines for businesses on new VAT rules

The Commission has today published practical guidelines to prepare businesses for the new VAT rules for telecoms and e-services, which will enter into force in 2015. The aim is to help businesses to be fully prepared on time for the change-over, whereby VAT will be charged where the customer is based, rather than where the seller is.

A One Stop Shop will enable telecoms, broadcasting and e-services businesses comply with all of their VAT obligations in all Member States from their country of registration. This is consistent with the Commission's goal of reducing tax obstacles and administrative burdens for cross-border companies in the Single Market.

Today's guidelines focus on the information that will be requested to register and account for VAT, the formats in which it will be requested, the submission deadlines, and all practical details on the payments. With this information, businesses will able to properly prepare their processes and configure their IT tools to collect the information that they will have to submit from February 2015. Additional guidelines will be published next year on the new place of supply rules.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο