Σύμβουλος Στουρνάρα: Πού είναι οι αδικίες στο φόρο ακινήτων;

Οικονομικές Ειδήσεις

31 Οκτώβριος 2013
Taxheaven.gr

Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει, δε θα πληρώσει και θα δούμε τι θα γίνει, το μήνυμα του Ν. Καραβίτη

Πολύ πιο δίκαιος φόρος από το “χαράτσι” είναι, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, Νίκο Καραβίτη, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, παρά τις έντονες αντιδράσεις τις οποίες έχει συναντήσει από πολιτικούς, αλλά και από απλούς πολίτες.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίτης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, με το “χαράτσι” υπήρχαν συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που σήκωναν όλο το βάρος, ενώ αυτός ο φόρος το μοιράζει σε περισσότερους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είτε δεν πλήρωναν, είτε πλήρωναν ελάχιστα.

Στην επισήμανση ότι ο φόρος αυτός δε “βγαίνει”, καθώς φορολογεί την κατοχή και όχι κάτι προσοδοφόρο, ο κ. Καραβίτης αντέτεινε ότι αν δεν μπει αυτός ο φόρος, δε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και δε θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

“Δεν καταλαβαίνω πού είναι οι αδικίες ;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, που στο παράδειγμα μίας οικογένειας με ιδιόκτητο διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων και το πόσα θα πληρώσει, σχολίασε πως “ένα σπίτι 200 τ.μ. δεν είναι το μέσο σπίτι ενός πολίτη”.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η απορία του κ. Καραβίτη “είναι δυνατόν να πουλήσει κανείς το σπίτι του επειδή χρωστάει φόρο 300 ή 400 ευρώ;”. Σύμφωνα με το σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, αν κάποιος έχει πραγματικά αδυναμία πληρωμής, απλά δε θα πληρώσει και υπάρχει πρόνοια στους νόμους για αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραβίτης διαβεβαίωσε πως “κανένας δε θα πάρει κανενός το σπίτι για 300 ή 400 ευρώ, ούτε θα τον στείλει φυλακή”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νέος φόρος δε βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες, που παραδέχθηκε πως είναι πολύ υψηλότερες από τις αγοραίες, αλλά ακόμα κι αν μειώνονταν οι αντικειμενικές αξίες στο μισό, η επιβάρυνση θα ήταν και πάλι η ίδια, καθώς με τον ίδιο τρόπο θα καταρτίζονταν οι είκοσι ζώνες, σχολίασε χαρακτηριστικά.


Πηγή news.gr