Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Καλύτερα έπαυλη παρά οικόπεδο!

Μια απίστευτη λεπτομέρεια κρύβει το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α). Το υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις με περισσότερο φόρο ακινήτων το οικόπεδο που δεν έχει οικοδομηθεί σε σχέση με το ίδιο οικόπεδο αν πάνω σε αυτό έχει ανεγερθεί μια έπαυλη! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Είναι αυτό που προκύπτει αν εφαρμοστούν οι μαθηματικές φόρμουλες υπολογισμού του φόρου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος έχει δοθεί από την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

Μερικά παραδείγματα θα αποδείξουν του λόγου το αληθές. Στη Βουλιαγμένη σε οικόπεδο ενός στρέμματος αντιστοιχεί ενιαίος φόρος ακινήτων ύψους 15.000 ευρώ. Αν στο ίδιο οικόπεδο έχει ανεγερθεί μια έπαυλη 600 τετραγωνικών μέτρων και έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης τότε επιβάλλεται στο κτίσμα φόρος 10.404 ευρώ. Μάλιστα, επειδή έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης δεν επιβάλλεται φόρος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, στο οικόπεδο πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η βίλα.  ‘Ετσι αυτός που δεν έχτισε το οικόπεδό του τιμωρείται με περισσότερο φόρο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κοινή λογική λέει πως ένα οικόπεδο έχει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το ίδιο οικόπεδο χτισμένο.

Ας δούμε και ένα δεύτερο παράδειγμα. Στη Βούλα σε οικόπεδο ενός στρέμματος αναλογεί ενιαίος φόρος ακινήτων 10.000 ευρώ. Αν στο ίδιο οικόπεδο έχει χτιστεί μια βίλα επιφάνειας 500 τετραγωνικών τότε στο κτίσμα αναλογεί φόρος 6.120 ευρώ.

Γιατί γίνεται αυτό; Στα ψιλά γράμματα του φορολογικού νομοσχεδίου έχει περιληφθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου σε οικόπεδα στα οποία υπάρχει κτίσμα. Στις περιπτώσεις αυτές όταν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης δεν επιβάλλεται φόρος στο οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Έτσι σε περιοχές με πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης (π.χ. 0,2) ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο κτίσμα και το οικόπεδο που έχει μεγάλη επιφάνεια δεν φορολογείται. Αντίθετα αν δεν υπάρχει κτίσμα φορολογείται το σύνολο της επιφάνειας του οικοπέδου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τα παραπάνω ισχύουν πράγματι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή του οικοπέδου είναι πολύ υψηλή και ο συντελεστής δόμησης πολύ χαμηλός. Πρόκειται κυρίως για ακριβές περιοχές. Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο προκειμένου να αρθούν οι αδικίες σε αυτούς που δεν έχτισαν το οικόπεδό τους.

Πηγή Capital.gr
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο