Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ομιλία της Υφ. Εύης Χριστοφιλοπούλου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρέστη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της Υφυπουργού:

· Η μηχανογραφική άδεια δεν αποτελεί κίνητρο και δεν θεραπεύει τυχόν προβλήματα σε ανθρώπους που, επί ώρες, κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή.

· Υπήρχε ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα, σε περιπτώσεις κατ΄ εξακολούθησης απουσίας του υπαλλήλου από την υπηρεσία του, λόγω ασθένειας, να σταλεί κατ΄ οίκον γιατρός ελεγκτής. Με το νομοσχέδιο, αυτή η δυνατότητα μετατρέπεται σε υποχρέωση.

· Έχει επέλθει μεγάλη καταστρατήγηση δικαιωμάτων στη δημόσια διοίκηση. Δεν μιλάμε ούτε για τεμπέληδες, ούτε για ανθρώπους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε εξαιρετικούς υπαλλήλους, που εργάζονται σκληρά, υπάρχουν όμως και δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν και καταστρατηγούν, με διάφορους τρόπους, τις διατάξεις που ισχύουν. Σε αυτούς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί.

· Δεν μπορεί να υπάρχουν υπάλληλοι που, επί χρόνια ολόκληρα, εκπαιδεύονται και απουσιάζουν από την υπηρεσία τους, σε αντικείμενο που δεν έχει σχέση με την εργασία τους. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εσαεί υπαλλήλους που είναι υπότροφοι και απόντες από την υπηρεσία τους.

· Κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα και τα δικαιώματα των πολιτών και της χώρας. Η δημοσιουπαλληλία δεν είναι κοινωνικό δικαίωμα, είναι λειτουργία και προσφορά. Ας επενδύσουμε σε μια δημόσια διοίκηση αριστείας. Δεν αρκεί απλά να κάνεις τη δουλειά σου.

· Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι η αποσύνδεση της κινητικότητας από τη διαθεσιμότητα, προκειμένου να καταστεί η κινητικότητα ένα μόνιμο, ουσιαστικό, ποιοτικό εργαλείο αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα.

· Συνδέουμε την αξιολόγηση με την επιμόρφωση των στελεχών. Είναι σε εξέλιξη σχετική συνεργασία με τον Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ώστε να συνδεθεί ένα μεγάλο μέρος της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων με τις αλλαγές που γίνονται μέσα στους οργανισμούς και τους φορείς των υπουργείων.

· Η αξιολόγηση των φορέων, δηλαδή η επεξεργασία της δομής και των οργανογραμμάτων τους, γίνεται, για πρώτη φορά, με ουσιαστικό, σοβαρό και επαρκή τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που, σε κάποιες περιπτώσεις, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης έχει πάρει απόφαση για επαναξιολόγηση.

· Η «Διαύγεια» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάθε πράξη αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια». Ο πολίτης μπορεί πλέον να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο