Ειδήσεις Επενδύσεις -αναπτυξιακά

17.000 επιχειρηματικά σχέδια στο πρόγραμμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις «Εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός»

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τα αποτελέσματα της δράσης του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου-υπηρεσιών»

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Κ. Χατζηδάκης: Τελείωσε η αξιολόγηση του προγράμματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις «Εμπόριο, μεταποίηση, τουρισμός».
Έχουμε καλά νέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17 χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 χιλιάδες τα οποία ξεπέρασαν τη βάση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 17.000 επιχειρήσεις, 17.000 επιχειρηματικά σχέδια. Δημόσια δαπάνη που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, 1 δισεκατομμύριο 80 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή ανεβαίνουμε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάναμε υπερδέσμευση λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα της ρευστότητας. Από τα σχέδια που υποβάλλονται τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα περιορισμένο σχετικά ποσοστό υλοποίησης, πράγμα το οποίο μας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση. Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, τα 455 περίπου εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη.

Ωστόσο, με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν.

Το δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί εν τω μεταξύ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για την αξιολόγηση των προγραμμάτων ακολουθήθηκαν όλες οι προβλέψεις των κοινοτικών κανονισμών. Προχωρήσαμε με απόλυτη διαφάνεια και σε πολύ στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες. Τα χρήματα άλλωστε ήταν χρήματα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προχώρησαν οι αξιολογήσεις μέσα στο καλοκαίρι, οι άνθρωποι που δούλεψαν γι΄ αυτά δεν πήγαν καν διακοπές και όσοι αξιολογήθηκαν, όσοι περνάνε τη βάση είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία, μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία για τη χρηματοδότησή τους.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες.

Επίσης, να κάνω μια άλλη διάκριση, σε σχέση με την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία που είναι οι 7.500 επιχειρήσεις, είναι οι επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, γιατί ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Γι΄ αυτές θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό.

Για τη δεύτερη κατηγορία που είναι απλώς οι επιχειρήσεις, τα σχέδια τα οποία πέρασαν τη βάση, αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι ότι μπορεί και εκείνες να προχωρήσουν κανονικά, με δύο προϋποθέσεις που ισχύουν εναλλακτικά: Η πρώτη είναι να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από το δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτοί που πέρασαν τη βάση και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει το 30% της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Άρα προχωρούμε και προχωρούμε από αύριο. Όλοι όσοι έχουν ενταχθεί είτε στην πρώτη κατηγορία είτε στη δεύτερη, μπορεί να προχωρήσουν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τώρα αν έχουν τις προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο έτσι ώστε οι επενδύσεις τους να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, με απώτατο όριο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015.

Γ. Σγουρός: Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ, αγαπητέ συνάδελφε Κώστα, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η πρόσκληση τις τρεις προηγούμενες φορές ήταν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής για να υπογράψουμε παρουσία του κ. Υπουργού τις συμβάσεις για τα νέα έργα στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα η πρόσκληση είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να παρουσιάσουμε το Πρόγραμμα Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής. Μπορεί να παίζουμε εκτός έδρας σήμερα αλλά αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας γιατί ο σκοπός είναι κοινός.

Το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση υφισταμένων νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνικές Πληροφορικής.
Χρηματοδοτούμε από πόρους του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 130.500 ευρώ για να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους και να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους. Ειδικά στην Αττική υποβλήθηκαν 6.093 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 694.553.561 ευρώ και με αιτούμενη επιχορήγηση 301.802.161 ευρώ.

Το σύνολο του Προγράμματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για όλη την Ελλάδα είναι 456 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του προγράμματος πανελλαδικά. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% της επένδυσης.

Και μια λεπτομέρεια με σημασία. Όλα τα προηγούμενα Προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το Πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το τρέξουν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή του σε 4 μήνες. Κι εδώ θέλω να πω ότι η επικοινωνία και η συνοχή και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση φέρνει το καλό αποτέλεσμα.

Η αγορά είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Και ειδικά στην Ελλάδα αυτή η ραχοκοκαλιά είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να είναι δίπλα τους. Έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης.

Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι. Δε μπορεί από τη μια να βάζουμε τρικλοποδιές στην επιχειρηματικότητα και από την άλλη να περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη κάνοντας ξόρκια. Η ανάπτυξη θέλει δράση, θέλει παρεμβάσεις, θέλει στήριξη. Η καταπολέμηση της ανεργίας δε μπορεί να γίνει μέσα από επιδόματα ανεργίας. Πρέπει όλοι μαζί να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανεργίας. Επαναλαμβάνω, πρέπει όλοι μαζί να κηρύξουμε τον πόλεμο κατά της ανεργίας. Ειδικά για τη νέα γενιά, που μαστίζεται με ποσοστό πάνω από 60%. Και σ’ αυτό τον πόλεμο πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα μας τα όπλα. Το μεγαλύτερο απ’ όλα αυτά τα όπλα, είναι το ΕΣΠΑ, είτε το 2007-2013, είτε το δεύτερο Πρόγραμμα τώρα που έρχεται από 1/1/2014 με 2020.

Η Περιφέρεια Αττικής και πάλι βάζει πλάτη σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια με έργα και όχι με λόγια. Παλιά, οι πατεράδες μας, οι παλαιότεροι έλεγαν, «έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου». Αυτό μαζί με το Υπουργείο, με τον Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, προσπαθούμε να ανατρέψουμε.

Κ. Αγοραστός: “Laboremus” (ας εργαζόμαστε). Είναι η λέξη, το μήνυμα που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία με το Υπουργείο. Αξιοποιήσαμε το χρόνο, κερδίσαμε το χρόνο. Και μέσα από την ανατρεπτική διαδικασία αλλά δημιουργικά ανατρεπτική διαδικασία, γιατί ανατρέψαμε όλη τη διαδικασία που γινόταν στο παρελθόν, είδαμε ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Βέβαια, το “laboremus” πρέπει να ισχύσει κι από δω και πέρα. Πρέπει να ισχύσει σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα και εντάχθηκαν σχεδόν όλοι όσοι πέρασαν τη βάση, κι είναι λογικό αυτό. Και εδώ είναι μια θετική δυναμική και απόφαση του Υπουργείου, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τα τραπεζικά ιδρύματα και οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια στις επιχειρήσεις. Διότι είναι κρίσιμο το σημείο να πάμε γρήγορα. Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συνεργασίας και η δύναμη της εργασίας, μπορούν να φέρουν σιγά-σιγά θετικά αποτελέσματα».

Από το Γραφείο Τύπου

_________________________________________
 
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση (50) προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία εγκρίνονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Ειδικότερα:

Με την απόφαση εντάσσονται άμεσα στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04€ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 €.

Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα, αποφασίστηκε η παροχή δυνατότητας ενίσχυσης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Τα έργα αυτά είναι 9.406, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων  1.246.199.975,26€ και δημόσιας δαπάνης 624.495.306,64€.

Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30€ ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ. Η υπερδέσμευση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα Κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις.

Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων είναι:

α. η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης και

β. η επαλήθευση των ανωτέρω από τον ΕΦΕΠΑΕ.

Η διαδικασία ένταξης των έργων αυτών  θα έχει  ολοκληρωθεί το αργότερο την 30.06.2014.

Για τα έργα αυτά ισχύουν όλες οι διαδικασίες και οι όροι που περιγράφονται στον ισχύοντα Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και τα Παραρτήματα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπερβεί την 30.06.2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου. Υποβλήθηκαν συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.569.925.851 εκ € (έναντι 456 εκ € που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός). Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.164.006.435 εκ €.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιευθούν απόψε στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑΕ http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ www.espa.gr, και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr .

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα με αναλυτικότερα στοιχεία, πίνακες και χρηστικές πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο