Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Μαυραγάνης - «Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής»

30 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της από 28 Ιουνίου 2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Παράταση Προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων του ν.3213/2003» (29.10.2013)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Με το παρόν νομοσχέδιο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης που προβλέπει ο νόμος 3213/2003.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ο υπόχρεος για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης θα πρέπει να συνυποβάλει υποχρεωτικά αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για παράταση προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κρίθηκε επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χρονικής συμβατότητας της υποβολής των δυο δηλώσεων.

Φέτος για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους. Οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο σύστημα υποδοχής κατά τη μαζική υποβολή δηλώσεων σε εντατικούς ρυθμούς και προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω η υπερφόρτωση του συστήματος αλλά και η ταλαιπωρία των πολιτών, επέβαλαν την ανάγκη να παραταθεί και φέτος -παρόλο που και προσωπικά είμαι αντίθετος σε τέτοιου είδους πρακτικές- η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ενόψει αυτών και δεδομένου ότι η μη υποβολή ή η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης επιφέρει συνέπειες μέχρι και κακουργηματικού χαρακτήρα για τους υπόχρεους, συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, υπό την έννοια του Συντάγματος, προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Ευλόγως η πλήρης μετάβαση στην τεχνολογία ενέχει αντικειμενικές δυσκολίες και απαιτεί κάποια περίοδο προσαρμογής.
Καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θα αξιολογήσουμε τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαλειφθούν το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, θα έχει πολύ θετικές συνέπειες για τον πολίτη, αφού θα κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών εύκολα και γρήγορα χωρίς πλέον να χρειάζεται να μεταβεί στη ΔΟΥ και να αφιερώσει σημαντικό χρόνο για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του.

Το παρόν νομοσχέδιο έδωσε την αφορμή να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εργαλείων που διαθέτουμε στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και διαφάνειας.

Μια πραγματικά σημαντική μεταρρύθμιση, στην οποία αναφέρθηκαν αρκετοί Βουλευτές –και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο- αποτελεί η πλήρης λειτουργία των μεθόδων και εργαλείων που έχουν ήδη θεσπιστεί για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να εφαρμόσουμε κατά τρόπο ολοκληρωμένο διεθνώς δοκιμασμένα και εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία ενάντια στην φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων ταχύτατα».

Κατά την δευτερολογία του ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ακούστηκε, αν δεν κάνω λάθος, ότι υπάρχει μία απόκλιση 5 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό το στοιχείο. Στην ανακοίνωση του Δελτίου Τύπου για την Εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, της 22ας Οκτωβρίου του 2013, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι σαφέστατο τι έχει γίνει στο εννεάμηνο. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόκλιση. Η απόκλιση στο εννεάμηνο, σε σχέση με τους στόχους, είναι 1,54% αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το λέω επειδή τέθηκε. Αυτό να το έχετε υπόψη σας. Βεβαίως θα απαντάμε στις ερωτήσεις και θα είμαστε στον έλεγχο του Κοινοβουλίου όσον αφορά τις ενέργειές μας, αλλά αλλαγή στην πλεύση δεν θα υπάρξει. Εντατικοποίηση ναι.

Μίλησα και στην τροπολογία, όταν κατατέθηκε, για την επίσπευση του ελέγχου των εμβασμάτων και σε ερώτηση που μου είχε καταθέσει η κ. Ξηροτύρη απάντησα ότι επειδή υπήρξε μία τεχνική διαδικασία που ήθελε περισσότερο χρόνο για την οριστικοποίηση του ελέγχου, γι’ αυτό και φέραμε αμέσως τη διάταξη, για να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η προσπάθεια για έσοδα από τον έλεγχο των εμβασμάτων.

Η Κυβέρνηση και με το Περιουσιολόγιο δεν έχει αφήσει αυτή την προσπάθεια και προχωράει. Συνεπώς, όλες οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το στόχο, που είναι να θωρακίσουμε το σύστημα και να έχουμε αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης