Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Λογιστής-φοροτεχνικός
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΙ. Πρόλογος

Δευτέρα σήμερα και το σχόλιό μου συμπίπτει χρονικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αν περιμένατε ότι λόγω της ημέρας θα αναφερθώ σε όσα συνέβησαν πριν από εβδομήντα τρία χρόνια, τότε λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω –δεν είμαι ιστορικός άλλωστε–, γιατί σήμερα έχω σκοπό να παρουσιάσω εν συντομία, μόνο όσα μας απασχόλησαν τις προηγούμενες ημέρες στην πεζή επαγγελματική καθημερινότητά μας. Μια νύξη θα κάνω μόνο σχετικά με τη σημερινή επέτειο και θα προτείνω να διαβάσετε κάποια στιγμή το βιβλίο του πρώην βουλευτή Γ. Σούρλα με τίτλο: «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν».
Σταχυολογώντας τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε, θα τα μοιραστώ μαζί σας, προσπαθώντας να τα διανθίσω με λίγη δόση χιούμορ. Άλλωστε, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, τίποτε δεν μας ανήκει πλέον ως ιδιοκτησία εκτός από το χιούμορ και τα όνειρά μας.

ΙΙ. Φορολογική μεταχείριση της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση μετοχών εισηγμένων και μη.

Αν είχατε απορίες σχετικά με το ποια είναι η φορολογική μεταχείριση της υπεραξίας από τη μεταβίβαση μετοχών, τότε σας έχουμε νέα! Το Υπ. Οικ. διευκρίνισε ότι μετά την ψήφιση τριών νόμων μέσα στο έτος 2013, τελικά εφαρμόζεται το καθεστώς που ίσχυε πριν από την ψήφισή τους, δηλαδή κάναμε τρία βήματα μπροστά και άλλα τόσα πίσω. Βέβαια, δεν είναι διόλου πρωτότυπο αυτό για τα ελληνικά δεδομένα. «Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια», που λέει και ο θυμόσοφος λαός.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

ΙΙΙ. Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τις βεβαιωμένες οφειλές Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και άλλα θέματα σχετικά με το Ι.Κ.Α.

i.
Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις οφειλές σας ή τις οφειλές των πελατών σας προς το Ι.Κ.Α., τότε δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε τη νέα δυνατότητα που σας προσφέρει το σεβαστό μας Ίδρυμα. Προσοχή όμως, συνιστούμε ψυχραιμία σε όσους έχουν προβλήματα υγείας, διότι μετά την είσοδο στην εφαρμογή, το Ίδρυμα δεν ευθύνεται για τυχόν καρδιακά επεισόδια από την ανάγνωση των οφειλομένων ποσών, ούτε χορηγεί ειδικό επίδομα για την ανήκεστη βλάβη που ίσως προκληθεί σε όσους εισέλθουν.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

ii.
Επί τη ευκαιρία, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τα κελεύσματα του Ιδρύματος για τη ρύθμιση οφειλών. Κίνδυνος για κοσμοσυρροή δεν υπάρχει γιατί, όπως εύστοχα είχε πει γνωστός πολιτικός, «δεν υπάρχει σάλιο» ούτε για την πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ούτε για τις ληξιπρόθεσμες.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

iii. Το Ίδρυμα δείχνει για μια ακόμη φορά το κοινωνικό του πρόσωπο και μας υπενθυμίζει πως αν δεν καταβληθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές, οι Α.Π.Δ. δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά από 1.11.2013 και μετά. Από το σχετικό δελτίο τύπου πηγάζει το συμπέρασμα ότι μέσω της αναστολής υποβολής των Α.Π.Δ. το Ίδρυμα θέλει να «τιμωρήσει» όσους συστηματικά αποφεύγουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Προφανώς οι ιθύνοντες του Ι.Κ.Α. ζουν σε άλλη χώρα και δεν έχουν εικόνα του τι γίνεται πραγματικά στην αγορά. Αξιότιμε κύριε Διοικητά, καλέ μου άνθρωπε, αγαπητοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, δεν ανήκουν όλοι οι οφειλέτες σ΄αυτούς που συστηματικά αποφεύγουν να καταβάλουν τις εισφορές τους! Μην γενικεύετε, γιατί με τη στάση σας θα ταλαιπωρήσετε αφενός τους έντιμους εργοδότες που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου τους εργαζόμενους οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα τόσο με την ασφαλιστική τους ιστορία, όσο και με τα βιβλιάρια ασφάλισής τους και τις παροχές που δικαιούνται βάσει ημερομισθίων. Αν μάλιστα η μη υποβολή των Α.Π.Δ. συνδυαστεί και με το εξοντωτικό πρόστιμο των 10.550,00 ευρώ (βλ. σχετική είδηση στον κόμβο), τότε θα μιλάμε για ολική καταστροφή! Δεν αποτελεί αυτό λύση για την καταπολέμηση της εισοφοροδιαφυγής. Στα δικά μου μάτια η λύση αυτή θυμίζει έντονα εκβιασμό! Προβλέπω ομηρικές μάχες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στον βωμό των ενσήμων...
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

iv. Επειδή μέχρι το τέλος του μήνα το φορολογικό ημερολόγιο είναι σχεδόν άδειο και επειδή έχω την αίσθηση ότι ψάχνετε κάτι για να γεμίσετε την άδεια ημέρα σας, σας θυμίζω ότι στις 31 Οκτωβρίου2013 εκπνέει η προθεσμία για την διόρθωση των Α.Π.Δ. για περιόδους από 1/2002 έως 12/2012. Συνεπώς, σπεύστε βραδέως συνάδελφοι...

ΙV. Θέματα σχετικά με το Υπ. Εργασίας Θα παρακολουθούνται οι μισθοί και οι συντάξεις με ένα κλικ
.

i. Στο Υπ. Εργασίας αποδεικνύουν ότι έχουν πολύ καλή σχέση με την ελληνική μυθολογία. Μετά την εφαρμογή που πήρε το όνομά της από το προσωνύμιο της Θεάς Αθηνάς (βλ. πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»), ένα άλλο πρόσωπο της μυθολογίας θα μπει στη ζωή μας, ο περίφημος «Άτλαντας»!
«Άτλας» λοιπόν θα ονομάζεται το νέο σύστημα του Υπ. Εργασίας, μέσω του οποίου κάθε πολίτης θα «παρακολουθείται» για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου του, ενώ μέσω του συστήματος αυτού όλες οι σχετικές πληροφορίες θα καταχωρίζονται σε Ατομικό Ψηφιακό Λογαριασμό Ασφάλισης.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

ii. Αναγκαστικά μέτρα θα λαμβάνονται και για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση (σημ. στις 23.10.2013 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.) του Υπ. Εργασίας κ. Γ. Βρούτση. Με λίγα λόγια στενεύει ο κλοιός και για όσους οφείλουν στα ταμεία ασφάλισης.

Διαβάστε σχετικά με το θέμα


V. Ενιαίος φόρος ακινήτων.

Την Τετάρτη 23.10.2013, δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α.). Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 24.10.2013 και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 5 (πέντε) ολόκληρες ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 29.10.2013. Ίσως όταν διαβάζετε αυτές τις αράδες να έχει κλειδώσει η διαβούλευση. Πώς θα μπορέσει ο πολίτης ή ο επαγγελματίας να μελετήσει, να θέσει προβληματισμούς, να εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις, να κάνει προτάσεις κ.λπ. μέσα σε πέντε ημέρες;
Την κατάσταση με το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης θα την χαρακτήριζα ιλαροτραγική, διότι, όπως μας δίδαξε η πείρα των τελευταίων ετών, τις περισσότερες φορές γίνεται μόνο «για τα μάτια του κόσμου», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Ενώ σαν μέτρο είναι πολύ σωστό και δημοκρατικό, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται έτσι όπως θα ’πρεπε.
Παρόλα αυτά, επειδή γνωρίζω ότι έχετε άπλετο ελεύθερο χρόνο, σας δίνω μια διέξοδο για τον περάσετε ευχάριστα και ξεκούραστα, διαβάζοντας το σχετικό σχέδιο νόμου.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

VI. Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. για την ασφάλιση προσώπων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αν έχετε πελάτες με φωτοβολταϊκά συστήματα και οι απορίες σχετικά με την ασφάλισή τους στον Ο.Α.Ε.Ε. ακόμη τριβελίζουν το μυαλό σας, μην ανησυχείτε πλέον. Το άγρυπνο μάτι του Οργανισμού φρόντισε για σας και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακεφαλαιώσει, αποσαφηνίσει και συμπληρώσει τις οδηγίες που αφορούν στην ασφάλιση προσώπων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Μην επαναπαυτείτε όμως, γιατί μπορεί σύντομα ο Οργανισμός, που νοιάζεται για όλους εμάς που βρισκόμαστε υπό την αιγίδα του, να μας εκπλήξει με κάποια νεότερη απόφαση που να αναθεωρεί την προγενέστερη. Έτσι, για να είμαστε σε εγρήγορση...
Διαβάστε σχετικά με το θέμα

VIΙ. Η εορτή (αργία) της 28ης Οκτωβρίου για το 2013.

Λόγω της ημέρας, πρέπει να γνωρίζετε όσα ισχύουν σχετικά με την αμοιβή των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα


VΙIΙ. «Τυχερές» αποδείξεις.

Από μικρός θυμάμαι ότι είχα συνδυάσει το μεσημέρι της Παραμονής Πρωτοχρονιάς –μεταξύ άλλων– και με την κλήρωση του πρωτοχρονιάτικου λαχείου. Εθιμοτυπικά ο πατέρας μου αγόραζε λαχεία για όλη την οικογένεια, «για το καλό», όπως έλεγε. Φυσικά δεν κερδίσαμε ποτέ, όμως κάθε χρόνο τηρούσε ευλαβικά, θα έλεγα, αυτή του τη συνήθεια. Τα χρόνια πέρασαν και από το νέο έτος θα περιμένουμε εκτός από την κλήρωση του κρατικού λαχείου και την «κλήρωση» των τυχερών αποδείξεων, για να δούμε από ποιες θα έχουμε μπόνους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Διαβάστε σχετικά με το θέμα


IX. Σχηματίσατε στο παρελθόν αφορολόγητα αποθεματικά; Λυπάμαι αλλά ατυχήσατε!

Σε ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα –όπως αυτό που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια–, αυτό που επικρατεί είναι το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και φορολογούμενου πολίτη. Οι εκάστοτε ηγεσίες φροντίζουν για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης μέσα από την ψήφιση σαφών και δίκαιων διατάξεων, με διαχρονική ισχύ και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προσελκύοντας έτσι επενδύσεις.
Αυτά θα έγραφα αν ζούσα σε μια άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα. Ας γυρίσουμε όμως στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα. Από έλεγχο λοιπόν θα περάσουν όλες οι επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά βάση του ν. 3220/2004. Οι έλεγχοι θα αφορούν αφενός στην επιστροφή των παράνομων ενισχύσεων του νόμου αυτού –όπως αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης–, αφετέρου στην ορθή τήρηση των κανόνων και των περιορισμών του ν. 3220/2004 για τον σχηματισμό των αφορολόγητων αποθεματικών.
Συμπέρασμα: Αυτά παθαίνει όποιος εμπιστεύεται το ελληνικό κράτος και επενδύει.
Διαβάστε τη σχετική απόφαση ΠΟΛ. 1231/10.10.2013

Χ. Επίδομα θέρμανσης

Επειδή θα αρχίσουν τα κρύα σε λίγο καιρό, σας ενημερώνω ότι άνοιξε η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. είναι η μοναδική που δεν θα παρουσιάσει κανένα από τα γνωστά σφάλματα ή δυσλειτουργίες (error 504 ή κάτι σχετικό) και θα δουλεύει απρόσκοπτα, μιας και ελάχιστοι θα κάνουν χρήση αυτής (λίγοι αγοράζουν πετρέλαιο πλέον).


ΧΙ. Για να αλλάξουμε λίγο κλίμα.

Ότι η ελληνική γλώσσα κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες γλώσσες του κόσμου, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ο πλούτος και η οικουμενικότητά της έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Η ορθή χρήση της γλώσσας αποτελεί κομμάτι του πνευματικού μας πολιτισμού. Στον γραπτό και ειδικά στον επιστημονικό λόγο, η τήρηση των κανόνων γραμματικής είναι πολύ σημαντική, γιατί στα επιστημονικά και νομικά κυρίως κείμενα απαιτείται σαφήνεια και ακριβολογία, προκειμένου να γίνεται σαφές το νόημα του νομικού κειμένου.
Δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουμε στην παγίδα και χρησιμοποιούμε λανθασμένα κάποιες λέξεις ή φράσεις, ή η ορθογραφία μας δεν είναι σωστή. Μάλιστα, συχνά βλέπουμε ορθογραφικά λάθη ακόμη και σε επίσημα κείμενα της δημόσιας διοίκησης (αποφάσεις, έγγραφα, διοικητικές λύσεις κ.λπ.), γεγονός που μας λυπεί αφάνταστα.
Να τονίσω ότι δεν διεκδικώ το αλάθητο, δεν διαθέτω γνώσεις φιλολογίας, ούτε ανήκω στους φωστήρες που έχουν άποψη επί παντός επιστητού. Ο μόνος λόγος που κάνω μνεία σήμερα για το θέμα αυτό είναι προκειμένου να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ορθά κάποιες λέξεις που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Χωρίς μεγάλη ανάλυση, χωρίς παραπομπές σε ετυμολογία, χωρίς περιττά ψιμύθια, χωρίς ίχνος ψόγου για όσους χρησιμοποιούν λανθασμένα τις λέξεις αυτές. Βέβαια, να σας εκμυστηρευτώ ότι ανέτρεξα σε δύο λεξικά μιας και, όπως ανέφερα, δεν είμαι επαΐων. Τα λάθη που τυχόν εντοπίσετε στο κείμενό μου, μη διστάσετε να τα υποδείξετε, γιατί πιστεύω ότι τα καλοπροαίρετα σχόλια και η σωστή κριτική με κάνουν καλύτερο.
Σαν πρώτη γεύση έχω επιλέξει τα ακόλουθα:

i. Αναλογούν ή αναλογών φόρος;
Πολλές φορές έχουμε δει γραμμένη τη φράση «αναλογούν φόρος», σε βεβαιώσεις αποδοχών, σε διοικητικές λύσεις, σε εγκυκλίους, σε άρθρα ή συγγράμματα συναδέλφων κ.λπ. Είναι ορθή η χρησιμοποίηση της λέξης «αναλογούν» στην ανωτέρω φράση; Η απάντηση φυσικά είναι αρνητική, μιας και ο σωστός τύπος είναι «αναλογών» φόρος. Ο αναλογών φόρος είναι το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του φορολογούμενου πολίτη (αναλογών, -ούσα, -ούν). Μπορούμε να πούμε ή να γράψουμε αναλογούσα εισφορά ή αναλογούν μερίδιο, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να γράφουμε ή να λέμε «αναλογούν φόρος».

ii. Υψηλή ή ψιλή κυριότητα;

Τα εμπράγματα δικαιώματα λίγο έως πολύ είναι γνωστά στους περισσότερους συναδέλφους. Ένα από αυτά είναι και η ψιλή κυριότητα. Η αλήθεια είναι ότι το δικαίωμα αυτό έχει δεχθεί μια κακομεταχείριση από μεγάλη μερίδα συναδέλφων, αφού συχνά γράφεται ή προφέρεται λανθασμένα. Έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλές φορές για υψηλή (ή υψιλή) κυριότητα. Δεν υπάρχει όμως ούτε υψηλή ούτε υψιλή κυριότητα, γιατί απλούστατα η κυριότητα αυτή ονομάζεται ψιλή. Γιατί ονομάζεται ψιλή όμως; Αν από την πλήρη κυριότητα επί ενός ακινήτου η επικαρπία έχει παραχωρηθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε η κυριότητα αυτή ονομάζεται ψιλή, επειδή είναι απογυμνωμένη από τις εξουσίες της.

iii. Διευκρινήσεις ή διευκρινίσεις;

Τη λέξη αυτή μεγάλο ποσοστό συναδέλφων τη γράφει λανθασμένα. Είναι συχνό το φαινόμενο, ακόμη και σε πολλά κείμενα του Υπ. Οικ. αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να γράφεται η λέξη αυτή ανορθόγραφα και συγκεκριμένα «διευκρίνηση» αντί του ορθού «διευκρίνιση».

iv. Αμοίβομαι ή αμείβομαι;

Η ορθή γραφή της λέξης είναι «αμείβομαι» και όχι «αμοίβομαι», όπως λανθασμένα γράφεται αρκετά συχνά από συναδέλφους και όχι μόνο.

v. Αποζημείωση ή αποζημίωση;

Η ορθογραφία της λέξης είναι «αποζημίωση» και όχι «αποζημείωση», όπως έχουμε δει πολλάκις.

vi. Καταχώρηση ή καταχώριση;

Σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, στο λήμμα καταχωρίζω αναφέρονται τα ακόλουθα:
Καταχωρίζω: καταγράφω με αναλυτικό τρόπο (στοιχεία) στην κατάλληλη θέση (σε κατάλογο, πίνακα, βιβλίο, λογαριασμό, έντυπο).
Συνεπώς, ως λογιστές ασχολούμαστε με τις «καταχωρίσεις» των τιμολογίων στα λογιστικά βιβλία και όχι με τις «καταχωρήσεις». Παλαιότερα, ο έγκριτος συνάδελφος κ. Ν. Σγουρινάκης είχε ασχοληθεί με το ζήτημα των «καταχωρίσεων» στο σημείωμα της σύνταξης του περιοδικού «Επιχείρηση».
Διαβάστε περισσότερα

vii. Φοροτέχνης ή φοροτεχνικός;
Στα ελληνικά λεξικά δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η λέξη «φοροτέχνης». Η λέξη που περιγράφει το επάγγελμά μας είναι «φοροτεχνικός» (ο επαγγελματίας δηλαδή που ειδικεύεται σε διάφορα τεχνικά θέματα γύρω απ’ τη φορολογία, π.χ., στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, προσφυγών κ.λπ., ή ο δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί σε κάποια Δ.Ο.Υ.). Η μόνη αναφορά της λέξης «φοροτέχνης» υπάρχει στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.), όπου κατονομάζεται στα ελευθέρια επαγγέλματα αυτό του «λογιστή-φοροτέχνη». Συνεπώς, η ορθή λέξη είναι φοροτεχνικός.
Με αφορμή τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από 1.1.2014 εφαρμόζεται ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος (βλ. ν. 4172/2013, στον οποίο δεν υπάρχουν πλέον κατονομαζόμενα ελευθέρια επαγγέλματα, όπως στο άρθρο 48 παρ. 1 του ν. 2238/1994), καλό θα ήταν όσοι συνάδελφοι έχουν επαγγελματικές κάρτες που αναφέρουν τη λέξη «φοροτέχνης» να τις αλλάξουν και να αναγράψουν πλέον την ορθή λέξη, ήτοι φοροτεχνικός!
Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασε στις αρχές του έτους 2012 και πάλι ο συνάδελφος κ. Ν. Σγουρινάκης, ο οποίος με τη γραφίδα του στο σημείωμα της σύνταξης του περιοδικού «Επιχείρηση» είχε αναφερθεί σχετικά.
Διαβάστε περισσότερα

XΙI. Ερώτημα


Οι άνθρωποι στην Καραγιώργη Σερβίας, που έχουν γαλουχηθεί με τον καθαρά ελληνικό τρόπο σκέψης –από φορολογικής απόψεως–, θα μπορέσουν να ερμηνεύσουν τις διατάξεις που εισήχθησαν πρόσφατα στο ελληνικό φορολογικό σύστημα (με τον ν. 4172/2013), οι οποίες μεταφέρουν έντονα τον ευρωπαϊκό αέρα της Γηραιάς Αλβιώνας;

ΧIΙΙ. Επίλογος


Εδώ τελειώνει το «σχόλιο της Δευτέρας». Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτός ο τίτλος μού θυμίζει έντονα το «Θέατρο της Δευτέρας» της παλιάς κρατικής τηλεόρασης. Για όσους έφτασαν να διαβάζουν μέχρι αυτό το σημείο, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν, διαζευκτικά και ουχί σωρευτικά, όπως μας έλεγε και ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο: α) ή τους άρεσε ο σχολιασμός μου και διάβασαν ευχάριστα το κείμενο μέχρι το τέλος, ή β) τους κούρασε η φλυαρία μου και έφτασαν απευθείας εδώ.
Όπως και να ’χει πάντως, σας ευχαριστώ που με ανεχτήκατε και μη νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε εύκολα από τους σχολιασμούς μου. Σύντομα θα επανέλθω με νέο σχολιασμό, οπότε να είστε έτοιμοι!


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description LOG | Οκτωβρίου 28, 2013 9:43 π.μ. | Reply
Ευφυέστατο κείμενο. Ευχαριστούμε.
Καλό κουράγιο σε όλους μας.
image description MANOL14 | Οκτωβρίου 28, 2013 10:48 π.μ. | Reply
Μπράβο!!
image description SOTPAR | Οκτωβρίου 28, 2013 1:49 μ.μ. | Reply
Χρήσιμο κείμενο, άρεσε ο σχολιασμός και διάβασα ευχάριστα το κείμενο μέχρι το τέλος
image description FAFOUTIS | Οκτωβρίου 28, 2013 2:51 μ.μ. | Reply
Αγαπητέ Κωσταντίνε σε ευχαριστούμε για τα σχόλια της Δευτέρας τα οποία είναι εξίσου καλά με τα
υπόλοιπα γραφόμενά σου και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά,που κάνεις.
Έχω όμως μιά μικρή παρατήρηση την οποία θα μου επιτρέψεις να αναφέρω.Πιστεύω λοιπόν ότι η καταχώρηση γράφεται με ήτα (η) διότι η λέξη προέρχεται από το καταχωρώ και όχι το καταχωρίζω,το οποίο και είναι από ότι γνωρίζω και το πλέον διαδεδομένο.Επίσης ο "ορθογράφος" του word τη δέχεται ως σωστή την λέξη καταχώρηση.
image description KAROLOS | Οκτωβρίου 30, 2013 4:15 μ.μ. | Reply
Bαγγέλη, διαφωνώ με τη παρατήρησή σου... :-) :-) . Η λέξη "καταχώρηση" είναι υπαρκτή, γι αυτό και δεν σου τη βγάζει λάθος στο word. Από κει και πέρα, δες το λεξικό καθώς και την ανάλυση του καλού συναδέλφου κ. Σγουρινάκη για περαιτέρω λεπτομέρειες.
image description broster | Οκτωβρίου 28, 2013 5:13 μ.μ. | Reply
Πραγματικά το θέατρο της Δευτέρας !!! Και η πλάκα είναι ότι το έβλεπα !!!Να σαι καλά Κωνσταντίνε να γράφεις ...... Αλήθεια ........ 14-17/11 τι κάνεις ? ΥΓ Κώστα κοίτα λίγο και το θέμα με το κατ'οικον περιορισμό (τα γνωστά βραχιολάκια) , να ξεκινήσουμε να αγχωνόμαστε ή να ψάχνουμε τα 3.000 ευρώ να τα αγοράσουμε από τώρα .....
image description Nick | Οκτωβρίου 28, 2013 6:39 μ.μ. | Reply
Πραγματικά , όλα τα έχουμε λύσει οι λογιστές και αναρωτιόμουν για την ορθογραφία των λέξεων...αυτή η κομποφανια θα μας φάει και η ξερολιαση....το ότι απ 1/1 θα πληρώνουμε 1000 για κάθε τελειωμένη επιχείρηση η 10 χιλαρικακια για κάθε εγγραφή εργαζόμενου που ξεχνάμε πέρασε στο ντούκου...καληνύχτα κύριοι....
image description koni | Οκτωβρίου 28, 2013 7:28 μ.μ. | Reply
Προφανώς, Nick δεν έχετε κατανοήσει το νόημα του σχολίου της Δευτέρας...Στο site μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε αρθρογραφία και θέματα σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο μας. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν και εδώ. Είναι πασιφανές πως σκοπός του σχολίου σχετικά με την ορθογραφία δεν είναι η κομποφάνια - άλλωστε ο συντάξας το ξεκαθαρίζει - αλλά το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ορθά, προφορικώς και γραπτώς, την ορολογία της επιστήμης μας. Ίσως, το θεωρείτε ήσσονος σημασίας, αλλά κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι απαραίτητο σε κάποιον που θέλει να αυτοαποκαλείται επαγγελματίας.
image description DC800451476 | Οκτωβρίου 28, 2013 8:25 μ.μ. | Reply
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
image description PRESJOHN | Οκτωβρίου 28, 2013 9:19 μ.μ. | Reply
Πολύ-πολύ απλά. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ (όπως πάντα).

image description MANSAK | Οκτωβρίου 28, 2013 10:23 μ.μ. | Reply
Πολύ καλό.Συνεχίστε .Το χιούμορ μας χρειάζεται.
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Οκτωβρίου 28, 2013 11:32 μ.μ. | Reply
Συγχαρητήρια Κωστή !!!
image description XRISA R | Οκτωβρίου 29, 2013 12:24 π.μ. | Reply
Kαλό το σχόλιο της Δευτέρας. Θα έλεγα να ασχοληθείς με καθαρά φοροτεχικά θέματα,τα οποία γνωρίζεις πολύ καλά! Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο!
Η συμβουλή σου να διαβάσουμε το βιβλίο του Γ.Σούρλα,ήταν τουλάχιστον ατυχής!
image description ΕΙΡΗΝΗ | Οκτωβρίου 29, 2013 7:44 π.μ. | Reply
Πάντα θα υπάρχει κάποιος (α) που θα ψάχνει αφορμή για κακόβουλα σχόλια, όπως βέβαια και ο (η) κόλακας. Και φυσικά το να σχολιάζεις μόνο και μόνο για να δηλώσεις την ύπαρξη σου, είναι το λιγότερο για γέλια. Εγώ πάντως το ευχαριστήθηκα Κώστα, μου έφτιαξε την μέρα.
image description forotexnikos | Οκτωβρίου 29, 2013 10:13 π.μ. | Reply
Αγαπητή XRISA R δεν νομίζω να ήταν ατυχές το σχόλιο του κ. Γραβιά, είμαι βέβαιος όμως ότι το δικό σας σχόλιο ήταν πέρα για πέρα ατυχέστατο! Αν υπαινίσσεστε ότι πρέπει να αποβάλλουμε την ανθρώπινη ιδιότητα μας και να μιλάμε ή να γράφουμε μόνο για επαγγελματικά θέματα τότε λυπάμαι αλλά διαφωνώ πλήρως! Επειδή τυγχάνει να έχω διαβάσει το βιβλίο, να πω ότι αναφέρεται στους χιλάδες άταφους νεκρούς που είναι άταφοι ή θαμμένοι διάσπαρτα στα Αλβανικά όροι Κακώς -κατ εμε- δεν αναφέρθηκε στο σχόλιο από τον αρθρογράφο.Μάλιστα να τονίζω ότι τα έσοδα των πωλήσεων πηγαίνουν για την αποκατάσταση της μνήμης των χιλάδων νεκρών.
image description si-fo | Οκτωβρίου 29, 2013 11:59 π.μ. | Reply
«Όπως και να ’χει πάντως, σας ευχαριστώ που με ανεχτήκατε και μη νομίζετε ότι θα απαλλαγείτε εύκολα από τους σχολιασμούς μου. Σύντομα θα επανέλθω με νέο σχολιασμό, οπότε να είστε έτοιμοι!»
Δηλαδή Κωστή , λάθος κατάλαβα ότι θα είχα τη χαρά ανάγνωσης του συγκεκριμένου θέματος ΚΑΘΕ Δευτέρα ;
image description KAROLOS | Οκτωβρίου 29, 2013 11:57 π.μ. | Reply
Φιλώτα, το "σχόλιο της Δευτέρας" έχει καθιερωθεί, απλώς δεν θα είμαι πάντοτε εγώ ο σχολιαστής...Για να μη κουράσεστε...
image description LOG | Οκτωβρίου 29, 2013 12:18 μ.μ. | Reply
Χε Χε Χε... Και όμως αγαπητέ Κων/νε, έπεσες έξω σχετικά με τις αιτήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Το σύστημα σέρνεται στην κυριολεξία σήμερα.
Είναι απίστευτοι τελικά οι άνθρωποι.
image description Μαρια κοινου | Οκτωβρίου 29, 2013 12:13 μ.μ. | Reply
Καλημέρα !!!!!!!!! πέρα ως πέρα. Εγώ προσωπικά στο πρώτο μου νοητικό διάλλειμα αναζητώ το σχόλιο της Δευτέρας για να ενημερωθώ και να χαμογελάσω. Ευχαριστώ που υπάρχετε και ως ανορθόγραφη ,ευχαριστώ και για τις ορθογραφικές παρατηρήσεις.
image description KATERINA S | Οκτωβρίου 30, 2013 8:35 π.μ. | Reply
"Άλλωστε, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, τίποτε δεν μας ανήκει πλέον ως ιδιοκτησία εκτός από το χιούμορ και τα όνειρά μας"---Δυστυχώς πόσο δίκιο έχετε κύριε Γραβιά!!Συγχαρητήρια για το άρθρο.!!
image description Your Name | Οκτωβρίου 30, 2013 9:09 μ.μ. | Reply
Κωστή γειά σου,το σχόλιο του κου Σγουρινάκη σε ποιά θεματική εννότητα μπορώ να το διαβάσω;
Ευχαριστώ
Βαγγέλης
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο