Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δικαστικός και νομοθετικός αγώνας δρόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Διευρύνονται οι προσπάθειες για την πάταξη της οικονομικής εγκληματικότητας, κυρίως της φοροδιαφυγής, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε η ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με τους καθ' ύλην αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς και την ταυτόχρονη προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν το έργο τους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι είναι απολύτως αναγκαία η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΔΟΕ καθώς διαπιστώνεται υποστελέχωσή του σε ποσοστό 50%.

Η εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κοντζαμάνη συνοδευόμενη από τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή (επόπτη των ερευνών για το οικονομικό έγκλημα) πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στους οικονομικούς εισαγγελείς Παν. Αθανασίου και Γαλ. Μπρη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια τυχόν προβλήματα και να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός δράσης με κυριότερο στόχο την αντιμετώπιση σε πολλαπλό επίπεδο της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ιδιαίτερα το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΣΔΟΕ και γι' αυτό τον λόγο θα ζητηθεί εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για προσλήψεις απολύτως εξειδικευμένων προσώπων που θα αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα στο επιστημονικό προσωπικό που βοηθά τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς διαφθοράς να ασκεί ανακριτικό έργο, ώστε να διευκολύνεται η εξιχνίαση των πιο δύσκολων και πολύπλοκων υποθέσεων.

Με αντίστοιχη τροπολογία δίνεται στους εισαγγελείς διαφθοράς η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε κάθε είδους στοιχεία και αρχεία που τηρούνται σε δημόσια αρχή ή οργανισμό, όπου τηρούνται προσωπικά δεδομένα, χωρίς να έχουν περιορισμούς από φορολογικά, τραπεζικά ή χρηματιστηριακά απόρρητα. Η διείσδυση θα είναι άμεση και η «εξπρές» άρση του απορρήτου θα ισχύει για 1 μήνα και εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα, θα εισάγεται το θέμα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για σχετική άδεια.

Τέλος με άλλη τροπολογία, επιτρέπεται στους οικονομικούς εισαγγελείς να ολοκληρώσουν έρευνες που είχαν ξεκινήσει οι προκάτοχοί τους και οι οποίες είχαν προς στιγμή περάσει στα χέρια των εισαγγελέων διαφθοράς.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο