Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δόθηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το γραφείο τύπου του Υπ. Οικ. σήμερα, 23.10.2013, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

"Δελτίο τύπου Υπ. Οικ.:
Δόθηκε σήμερα για διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ.

Με προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό η Κυβέρνηση κατέληξε σε ένα Νομοσχέδιο το οποίο ελαφρύνει τους πολίτες. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση των λιγότερων χρημάτων από περισσότερους πολίτες.  Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο.

Όμως, δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας, αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, έχει προοδευτικότητα, βοηθά την φορολογική Διοίκηση καθώς ξέρει ακριβώς το φόρο που θα εισπράξει σε αντίθεση με το φόρο περιουσίας που αλλάζει ανάλογα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιβάλλεται ανεξαρτήτως του είδους του προσώπου : είτε είναι φυσικό είτε νομικό, είτε νομική οντότητα.

Αποτέλεσμα: Είναι ένας δικαιότερος φόρος καθώς υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών.

Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.

Οι αγρότες δεν είναι μια ομάδα περιθωριοποιημένων που χρήζουν ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης. Είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και περήφανους κλάδους. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Ελλάδας και οφείλουν όπως όλα τα υπόλοιπα κύτταρα να συνεισφέρουν στην επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κατανοώντας όμως τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο αγροτικός κλάδος η Κυβέρνηση αποφάσισε  την  ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια εξαιρετικά κατάσταση επιλέγονται και έκτακτες λύσεις. Ο αγροτικός κόσμος καλείται μέσα σε μια χειμαζόμενη κατάσταση να συνεισφέρει το ελάχιστο ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα.

Αντίθετα, απαλλάσσονται από το φόρο ή πληρώνουν με μεγάλη έκπτωση οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία, είτε εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν.

Η Κυβέρνηση κατανοεί πλήρως την κοινωνία και τα όριά της και σε καμία περίπτωση δε θα υπέβαλε σε περαιτέρω δυσκολίες τους Έλληνες που έχουν ήδη πληγεί από την κρίση.

Κύρια χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων

Κατηγορίες  Ακινήτων:

Κτίρια

Ακολουθήθηκε το μοντέλο ΕΕΤΑ (πρώην ΕΕΤΗΔΕ)

Έχει όμως πολλές περισσότερες φορολογικές ζώνες (20) σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ.

Η διαφορά ΕΕΤΗΔΕ –ΕΝΦΑ είναι κατά μ.ο. -16%.  Η διαφορά ξεκινά από μείον 10 και φθάνει στο μείον 29% χαμηλότερα από τον προηγούμενο φόρο.
 
Στις 5 πρώτες ζώνες βρίσκεται το 85% των κτηρίων.
 
Ο φόρος αυξομειώνεται ανάλογα με συντελεστές παλαιότητας, ορόφου (αυξάνεται από τον 2ο όροφο και πάνω) και προσόψεως.

Οι μονοκατοικίες θα έχουν συντελεστή 1,03 και θα προσμετράται η ηλικία τους.

Προσοχή: μόλις το 0.6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο.

Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.

Γήπεδα εντός σχεδίου (αστικά οικόπεδα)

Υπολογίζεται η τιμή του οικοπέδου όπως υπολογίζεται και τώρα

25 οι φορολογικές ζώνες από 20ευρ/στρ – 30.000 ευρ/στρ

Τα ¾ των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρ/στρ

Συνήθως οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο.

Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι -25%.

Νομικό πρόσωπο : ο Φόρος πλέον εκπίπτει ως δαπάνη και άρα αυτό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26%

Σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει 10%

Γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια)

Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Θα υπάρχουν 10 ζώνες

Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης ( μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)

Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο : φόρος 10%

Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο

Ποιοι δεν απαλλάσσονται  και ουσιαστικά για πρώτη φορά φορολογούνται

Κόμματα
Συνδικαλιστικές οργανώσεις
Κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά
Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό
Τράπεζα της Ελλάδος
Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου
Απαλλαγές
Ευπαθείς ομάδες

50% έκπτωση στο φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί)

100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000)
Νομικά πρόσωπα

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει χαμηλό τζίρο (δηλαδή όταν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου

Αναβολή της πληρωμής του φόρου αν έχει υποστεί 30% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος."Δημόσια Διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις»

Δείτε το κείμενο του σχεδίου νόμου και την αιτιολογική έκθεση
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dinfo | October 24, 2013 3:04 AM | Reply
Για τον υπολογισμο του φορου των οικοπεδων ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ο συντελεστης δομησης! Ειδικα για οικοπεδα με συντελστη δομησης μικροτερο του 1, ο φορος ειναι ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ για ενα ΑΔΕΙΟ οικοπεδεο σε συγκριση με ενα ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΤΣΙΜΕΝΟ οικοπεδο!!! Παραδειγμα: 2 οικοπεδα ΙΣΗΣ επιφανειας πχ 350τμ το καθενα, σε τιμη ζωνης 2400 ευρω και συντελεστη δομησης 0,60 (Βούλα Αττικης). Στο Α οικοπεδεο εχει χτιστει 250Χ0,60 = 210τμ κτισμα. Ο συντελεστης φορου ειναι 6 ευρω, αρα ο φορος ειναι 1260 ευρω. Εστω και αν προσαυξηθει ο φορος λογω νεοτητας, δεν θα υπερβει το +30%, δηλ θα ειναι περιπου 1600 ευρω για νεοδμητο κτισμα. Αντιθετως, ο φορος για το Β οικοπεδο που ειναι ΑΔΕΙΟ, θα ειναι 350Χ8 = 2800 ευρω. δηλ σχεδον +75% περισσοτερος απο το διπλανο οικοπεδο που εχει και κτισμα 210τμ!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.
Για να αρθει αυτη η αδικια, πρεπει ο συντελστης φορου ενος ΕΝΤΟΣ σχεδιου οικοπεδου να ειναι ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ με βαση τον συντελστη δομησης του και ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ! Μαλιστα ο τελικος φορος ενος ΑΔΕΙΟΥ οικοπεδου πρεπει να ειναι ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ σε σχεση με το φορο ενος διπλανου οικοπεδου που ειναι ΧΤΙΣΜΕΝΟ! Ο μαθηματικος τυπος για να αρθει η "αδικια" αυτη, ειναι ο εξης:
ΣΦοικ = δ Χ ΣΦκτ (1- % μειωσης φορου). οπου
ΣΦοικ = ο συντελεστης φορου οικοπεδου (ευρω ανα τμ) που ειναι και το ζητουμενο, δηλ θα ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ.
δ= ο συντελστης δομησης του οικοπεδου
ΣΦκτ= ο συντελεστης φορου (ευρω ανα τμ) ενος κτισματος που οριζεται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.
% μειωσης φορου= το ποσοστο που (αν) θελουμε να ειναι μειωμενος ο φορος ενος οικοπεδου απο ενα κτισμα! Η γνωμη μου ειναι οτι το ποσοστο αυτο πρεπει να ειναι 30% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
Με βαση το παραδειγμα των 2 οικοπεδων, ο ΣΦοικ θα επρεπε να ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ και ΟΧΙ ΟΡΙΣΤΕΙ, ως εξης:
ΣΦοικ = 0,60 Χ 6 Χ (1-30%) = 2,52 ευρω ανα τμ. Αρα ο φορος του ΑΔΕΙΟΥ οικοπεδου θα ηταν 350 Χ 2,52 = 882 ευρω, δηλαδη πραγματι μειωμενος κατα 30% απο τα 1260 ευρω του ΧΤΙΣΜΕΝΟΥ οικοπεδου που ειναι διπλα..
Αλλο παραδειγμα: Στην Δαφνη Αττικης με τιμη ζωνης 1250 και συντελεστη δομησης 3, 2 ΙΣΑ οικοπεδα επιφανειας 170τμ το καθενα, τοτε:στο Α οικοπεδο εχει χτιστει κτισμα 170Χ3= 510τμ.Αρα ο φορος θα ειναι 510 Χ 3,2 ευρω ανα τμ = 1632 ευρω.
Για το ΑΔΕΙΟ οικοπεδο Β ο ΣΦοικ θα πρεπει να ειναι:
ΣΦοικ= 3 Χ 3,2 Χ (1-30%) = 6,72 ευρω/τμ και οχι -περιπου- 3 ή 4 ευρω/τμ που λεει το νομοσχεδιο! Ετσι ο φορος για το ΑΧΤΙΣΤΟ οικοπεδο θα ειναι 170 Χ 6,72 = 1142,40 που ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ 30% λιγοτερος απο τα 1632 ευρω του κτισμενου διπλανου οικοπεδου
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ??? Ή ΚΟΥΦΑΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ???

Μια επιπλεον "αδικια" στον υπολογισμο του φορου για τα κτισματα, αφορα τον συντελεστη οροφου. Το νομοσχεδιο λεει οτι το υπογειο πολλαπλασιαζεται με 0,98 ενω ο 6ος οροφος με 1,04. Δηλαδη ο ΕΚΤΟΣ οροφος που ενδεχομενως εχει θεα θαλασσα επιβαρυνεται "μόνο" με +6% απο το υπογειο που ισως ειναι ΑΠΟΘΗΚΕΣ (οριζοντια ιδιοκτησια εντος του συντελεστη δομησης, αρα ΚΥΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, όχι Βοηθητικος! Αν ηταν Βοηθητικος τοτε ο φορος θα υπολογιζοταν με συντελεστη 0,10, δηλ θα ηταν "μονο" το 10% ενος ισου Κυριου Χωρου. Αν..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο