Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία ο ενιαίος φόρος ακινήτων - Αρχίζει ο διάλογος μετά το «ναι» της τρόικας

Στην τελική ευθεία ο ενιαίος φόρος ακινήτων - Αρχίζει ο διάλογος μετά το «ναι» της Τρόικας

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί σήμερα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά το «γράψε-σβήσε» που κράτησε περίπου ένα χρόνο. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δεχθεί μία σειρά αλλαγών που αφορούν την εξαίρεση από τη νέα φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς και σε διατηρητέα κτήρια.

Την ίδια στιγμή φαίνεται να διορθώνεται η «γκάφα» που υπήρχε σε προσχέδιο του νομοσχεδίου και σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν να πληρώσουν στην εφορία τους φόρους ακινήτων μπορούν να εκχωρούν το ακίνητό τους στο κράτος και μάλιστα χωρίς να παίρνουν «ρέστα».

Η προηγούμενη προτεινόμενη διάταξη προέβλεπε ότι αν η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το χρέος στην εφορία τότε το κράτος δεν επιστρέφει στον οφειλέτη ούτε ένα ευρώ. Πλέον με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ο οφειλέτης θα μπορεί να εκχωρεί στο κράτος μέρος των ακινήτων του προκειμένου να καλύψει το χρέος. Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα τι θα γίνει με ακίνητα που η αξία τους δεν μπορεί να «σπάσει» διότι είναι ενιαία (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διαμερίσματα).


Πάντως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβάλει φόρο από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αξίας σε όλα τα ακίνητα είτε αυτά βρίσκονται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου χωρίς να εξετάζει να ηλεκτροδοτούνται ή όχι.


Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ίσως και στο 3%. Ερωτηματικό παραμένει το πότε θα συμβεί αυτό. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν συμβεί αυτό στις αρχές του έτους τότε η κτηματαγορά μέχρι τότε θα παγώσει εντελώς.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description CharlieBlue | Οκτωβρίου 23, 2013 11:48 π.μ. | Reply
"Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα τι θα γίνει με ακίνητα που η αξία τους δεν μπορεί να «σπάσει» διότι είναι ενιαία (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διαμερίσματα)"
Να προτείνω εγώ : χρεώστε τα. άμα μαζευτούν μερικά χρόνια απλήρωτοι φόροι, το κράτος θα πάρει το διαμέρισμα στο ακέραιο. Βρε δε [email protected]#$%^&*() λέω γω...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο