Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πλήρης κυριότητα για 120.000 εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες

21 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Την απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αντιστοιχεί μπορούν να αποκτήσουν πλέον περισσότεροι από 120.000 συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, που έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα “Νέα”, αυτό θα γίνει μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν επιτρεπόταν τα τελευταία 21 χρόνια, όμως δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να χτίζουν σε ένα αγροτεμάχιο πολλοί ιδιοκτήτες διαφορετικά σπίτια, ιδίως σε παραλιακές περιοχές, με συνέπεια να υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στις δικαιοπραξίες, και ιδιαίτερα στις μεταβιβάσεις.

Ο νόμος για τα αυθαίρετα “ακουμπάει” το θέμα, όμως θέτει μία προϋπόθεση: Για να ισχύει το μέτρο θα πρέπει τα εν λόγω κτίσματα να έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011, όταν δηλαδή εφαρμόστηκε ο νέος νόμος.

Θα ακολουθήσει προεδρικό διάταγμα, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη διάσπαση των κτιρίων στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο με την κάθετη ιδιοκτησία.

Την υπαγωγή στις διατάξεις μπορεί να ζητήσει και ένας εκ των συνιδιοκτητών,. Με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει και το ανάλογο συμβολαιογραφικό προσύμφωνο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Συνιδιοκτήτες τουλάχιστον κατά 65% του οικοπέδου, στο οποίο έχουν ανεγερθεί αυτοτελή κτίσματα, μπορούν να ζητήσουν με αγωγή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών.

Πηγή News.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης