Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή στου Ρέντη

Χαιρετισμός του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στα Εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή
18 Οκτωβρίου, 2013  

«Με την Αγορά του Καταναλωτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα στο Ρέντη, οι πολίτες θα δουν άμεσα, μεγάλη διαφορά στα ψώνια τους.

Όλοι οι καταναλωτές του Λεκανοπεδίου μπορούν πια να ψωνίσουν φθηνά και ποιοτικά, σε τιμές χονδρικής.

Η πρωτοβουλία αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, βοηθά και στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, που αποτελεί κεντρικό στόχο μας, ώστε να ανέβει η ποιότητα και να πέσουν οι τιμές. Γι αυτό ζητήσαμε και από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Γνωρίζετε ότι το τελευταίο εξάμηνο, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια στη  χώρα μας, έχουμε αρνητικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Αλλά αυτό δεν μας αρκεί σε καμία περίπτωση, διότι η κρίση έχει ροκανίσει τα εισοδήματα των Ελλήνων.

Για αυτό και υιοθετήσαμε και υιοθετούμε μια σειρά από μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτό αποσκοπούν μια σειρά από πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως είναι: ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία- π.χ. ήδη το βρεφικό γάλα πωλείται στα σούπερ μάρκετ και η τιμή του έπεσε 20 με 25%.

Ή ακόμη τα μέτρα για την αγορά καυσίμων και τα συστήματα εισροών- εκροών στα πρατήρια.

Παράλληλα, αίρουμε τα εμπόδια εισόδου, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ώστε να διευκολύνουμε τις καινούργιες επιχειρήσεις να μπουν στην αγορά και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι επίσης η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο, σύμφωνα με το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Σας θυμίζω άλλωστε ότι και η Αγορά του Καταναλωτή που σήμερα εγκαινιάζουμε, λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα με απελευθερωμένο ωράριο.

Και σε ό,τι αφορά τις σχετικές υποδομές: προχωρούν με ΣΔΙΤ τόσο η δημιουργία Κεντρικής Ιχθυαγοράς όσο και το πάρκινγκ -που θα ωφελήσουν πολλαπλά εμπόρους και τους καταναλωτές.

Πρόσφατα το αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών εξετάζουμε την κατασκευή σταθμού του ΟΣΕ μέσα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω πως θα προωθήσουμε όλες τις διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Δεν αυτοσχεδιάζουμε – ακολουθούμε τα επιτυχημένα παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε έστω κι αν αρκετοί αντιδρούν, επειδή ξεβολεύονται.

Αυτό, όμως, τελειώνει. Δεν φοβηθήκαμε και δεν φοβόμαστε τις συγκρούσεις με όσους χάνουν προνόμια – το έχουμε αποδείξει.  

Αλλάζουμε το παλιό μοντέλο που χρεοκόπησε, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Για να βοηθήσουμε όχι τους λίγους, αλλά τους πολλούς που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία και την ύφεση.

Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης – διαφορετικά τίποτα δεν έχει νόημα.

Γι΄ αυτήν τη δουλειά, ψηφισθήκαμε.

Και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε με υπευθυνότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη».


----------------

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά στα εγκαίνια της Αγοράς του Καταναλωτή
18 Οκτωβρίου, 2013  

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της «Αγοράς του Καταναλωτή», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς είπε τα εξής:

«Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης

Κύριοι υπουργοί

Κυρίες και κύριοι

Διαδεχόμενος στο βήμα τον πρόεδρο του Οργανισμού, θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, και στο πρόσωπό του όλο το ΔΣ, τους εργαζομένους και τους εμπόρους. Γιατί τον ευχαριστώ; Γιατί πέρυσι το καλοκαίρι θέσαμε από κοινού ένα στόχο: Να κάνουμε τον ΟΚΑΑ πρότυπο δημόσιας επιχείρησης, ανοικτή και φιλική στους πολίτες. Σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι τον πετύχαμε αυτό το στόχο. Ο Οργανισμός, μετά από 50 χρόνια, έχει εξυγιανθεί και λειτουργεί με κερδοφορία.

Η επίτευξη αυτού του στόχου μου επιτρέπει σήμερα, σε μια κίνηση συμβολική αλλά και ουσιαστική, να καλέσω τον υπουργό των Οικονομικών, προκειμένου να παραλάβει την επιταγή με την τελευταία δόση ύψους 800.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 4.300.000 ευρώ που αποδίδει ο Οργανισμός στο ελληνικό Δημόσιο.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΠΙΤΑΓΗΣ

Αυτό που συντελείται στον ΟΚΑΑ το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα: Νοικοκύρεμα, άνοιγμα στην κοινωνία, κερδοφορία των επιχειρήσεων, δουλειά με μεράκι και συγκεκριμένους σκοπούς. Κι όταν κανείς δουλεύει με μεράκι και σχέδιο, τα ευεργετικά αποτελέσματα φαίνονται σε όλους.

Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους για κάθε συμπολίτη μας, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή έχουν διπλή αξία. Κι η παρουσία του πρωθυπουργού εδώ, αυτήν ακριβώς τη διπλή αξία αναδεικνύει: Πρώτον, ουσιαστική, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα σε κατοίκους περιοχών όπως ο Ρέντης, το Μοσχάτο, ο Ταύρος, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Φάληρο, η Καλλιθέα, το Κερατσίνι, η Κοκκινιά, η Δραπετσώνα και άλλες, σε βιοπαλαιστές που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, να ψωνίζουν καλά και φθηνά τρόφιμα. Και δεύτερον, συμβολική, γιατί δείχνουμε ότι όλη μας η έγνοια και η προσοχή είναι να στηρίξουμε τον αδύναμο πολίτη. Να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Η ικανοποίησή μας για το έργο που συντελείται, δεν σημαίνει ότι πανηγυρίζουμε. Δεν υποστηρίζουμε ότι λύνονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συλλογικά ως κοινωνία και ατομικά, ο καθένας και η καθεμιά μας. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Τις συναντούμε και παλεύουμε μαζί τους καθημερινά. Ξέρουμε ότι, παρά το ότι αυξάνεται διεθνώς το κόστος παραγωγής των τροφίμων, εδώ καταγράφεται μια μικρή μεν, αλλά υπαρκτή μείωση των τιμών στα τρόφιμα. Σημειώνω ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καταγράψαμε μείωση στις τιμές των τροφίμων. Αυτή η μείωση, δυστυχώς αμβλύνεται από την αίσθηση ακρίβειας που προκαλεί η κρίση και η συνακόλουθη μείωση των εισοδημάτων. Ωστόσο, δίνουμε καθημερινά τη μάχη μας με τη βεβαιότητα ότι η πολιτική μας έχει επιφέρει τα θετικά αποτελέσματα που σας ανέφερα.

Αυτή η προσπάθεια, θέλω κύριε πρόεδρε να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχιστεί αμείωτη, γιατί αυτό επιβάλλει το πατριωτικό μας καθήκον. Αυτή η προσπάθεια συντελείται με σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να κτυπήσουμε τα αίτια της ακρίβειας και να μην επανέλθει αυτό το φαινόμενο μόλις βγούμε από την κρίση.

Εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται: Νέες αγορανομικές διατάξεις, απλοποιήσεις αδειοδοτήσεων, άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, προαιρετικό άνοιγμα μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, επιπλέον εκπτωτικές περίοδοι και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων, στις οποίες πιστεύω ότι θα κάνει αναφορά ο υπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας, ο φίλος Κωστής Χατζηδάκης, τον οποίο καλώ στο βήμα.

Σας ευχαριστώ».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο