Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Και με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα διασταυρώνονται τα ιδιοκτησιακά στοιχεία

Τα ιδιοκτησιακά στοιχεία των πολιτών θα διασταυρώνονται με τα τετραγωνικά που δηλώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο Ε9 ή με την ταυτότητα του κτηρίου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης με αφορμή συζήτηση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σημείωσε ότι αποτελεί μονόδρομο για τους ιδιοκτήτες η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις να είναι σημαντικά.

«Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί μονόδρομο για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επωφελούμενοι των ευνοϊκών διατάξεων του Ν.4178/2013, σπεύδουν να ρυθμίσουν οριστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία», σημείωσε.

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία εφαρμογής του νόμου, με δεδομένη την αυξανομένη έλλειψη ρευστότητας των νοικοκυριών, αλλά και την «υπερφορολόγηση» των ακινήτων (διαμαρτυρία βουλευτών στη διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων).

«Υπάρχει προσέλευση γιατί προσφέρουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν το περιουσιακό τους δικαίωμα μέσω μιας ρύθμισης χρήσιμης και ωφέλιμης για όλους με πολλά κίνητρα και διευκολύνσεις», τονίζει ο κ. Αλεξιάδης και προσθέτει: «Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την οριστική επίλυση του προβλήματος, εφεξής η πολιτεία έχει τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα».

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να ακολουθήσει διασταύρωση των ιδιοκτησιακών στοιχείων των πολιτών με αυτά της φορολογικής δήλωσης και του Ε9, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα και ότι η Πολιτεία «θα προχωρήσει σε αυτήν τη σύγκριση, ούτως ή άλλως, τα επόμενα χρόνια, είτε με τα τετραγωνικά που δηλώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είτε στο Ε9, ή με την ταυτότητα του κτιρίου, που θεσπίζεται τώρα».

Για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων διευκρίνισε ότι προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα σε εφαρμογή του ν. 3843/2010, και προσέθεσε πως είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος όλων των στοιχείων ενός ακινήτου, είτε ενός κτιρίου, είτε μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα όσα αφορούν στο κτίσμα. Θα είναι μια συλλογή των στοιχείων που έχουν να κάνουν με εγκεκριμένα σχέδια, με σύσταση, με συμβόλαια κλπ, με ενεργειακά πιστοποιητικά, με βεβαιώσεις μηχανικού, ώστε από εκεί και πέρα αυτή η ταυτότητα, αυτός ο αριθμός, να συνοδεύει πάντα το ακίνητο και να μη χρειάζονται επιπλέον πράξεις. Όταν δηλ. συμπληρωθεί η ταυτότητα του κτιρίου και αποκτηθεί αυτός ο αριθμός, δεν θα χρειάζεται μετά να ξαναβγεί ενεργειακό πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται μετά να ξαναβγεί βεβαίωση μηχανικού για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα και ρυθμίζεται τώρα, όπως και το δελτίο δομικής τρωτότητας που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη στατικότητα του κτίσματος.

Το δελτίο οικοδομικής τρωτότητας, είπε, προβλεπόταν στον Ν. 014/2010 και είναι απαραίτητο για να καταστεί μια δήλωση οριστική. Διευκρίνισε ότι είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και συμπληρώνεται μόνο με οπτικό έλεγχο της κατασκευής (χωρίς άλλη εργαστηριακή έρευνα) από τον μηχανικό που είχε αναλάβει τη διαδικασία της δήλωσης υπαγωγής του αυθαιρέτου και γνωρίζει ότι περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description kostasparori | Οκτωβρίου 18, 2013 7:29 μ.μ. | Reply
ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ? ΠΟΣΑ Ε9 ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΛΟΓ/ΜΟΙ ΔΕΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ? ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ? ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΕΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ Η ΑΠΛΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ? ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο