Ζημιογόνες οι μισές βιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Οκτώβριος 2013
Taxheaven.gr

Ζημίες προ φόρων ύψους 187,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 140,4% σε σχέση με το 2011, κατέγραψαν πέρυσι 218 βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενώ από το 2008 -οπότε ξεκίνησε η οικονομική κρίση- μέχρι σήμερα, έχουν κλείσει -οριστικά- περισσότερες από 50 σημαντικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, με έδρα τις τέσσερις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι “μικρότεροι” (με τζίρο έως 3 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη και επιχειρήσεις κλάδων με αντοχές, όπως αυτός των τροφίμων-ποτών, αυξάνουν τις ζημίες τους. Ως αποτέλεσμα, αντί για περιθώριο κέρδους, οι 218 βιομηχανίες εμφανίζουν πλέον (ήδη από το 2009) "περιθώριο ζημιών", της τάξης του 5% για το 2012.

Τα παραπάνω επισημαίνει, επικαλούμενη τα αποτελέσματα έρευνας, που εκπόνησε σε δείγμα 218 επιχειρήσεων, η διοίκηση του ΣΒΒΕ, ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων λουκέτων στις βορειοελλαδικές βιομηχανίες. Η έρευνα, που γίνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, βασίστηκε στην επεξεργασία των ισολογισμών των 218 επιχειρήσεων.

Ζημίες για το 50% των βορειοελλαδικών βιομηχανιών. Πτώση τζίρου 200 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο

Αναλυτικότερα, όπως και το 2011, έτσι και πέρυσι, το 50% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούσε να εργάζεται με ζημίες. Το ποσοστό παραμένει έντονα υψηλό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το ότι το 2008, δηλαδή στην αρχή της κρίσης, ήταν μόλις 17%. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε κατά περίπου 200 εκατ. το 2012, σε σχέση με το 2011 (-5,73%), οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 4,22%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 5,94%.

Μεγαλύτερη αντοχή για τους μεγάλους, δείκτης ζημιών 94,2% για τους μικρούς Τις μεγαλύτερες «αντοχές» στην οικονομική κρίση εμφάνισαν πέρυσι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρο από 50 – 200 εκατ. ευρώ, όπου το περιθώριο καθαρού κέρδους είναι μηδενικό, αλλά τουλάχιστον όχι αρνητικό.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες «πιέσεις» και επιπτώσεις από την οικονομική κρίση εξακολούθησαν να δέχονται οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες παρουσίασαν δείκτη ζημιών ίσο με 94,2%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις τάξεις κύκλου εργασιών (3-5 εκατ, 5-10 εκατ και 10 – 50 εκατ. ευρώ) ο δείκτης ζημιών είναι διψήφιος.

Πικρή γεύση και στα τρόφιμα Ακόμη και ο -παραδοσιακά ανθεκτικός- κλάδος των τροφίμων/ποτών παρουσίασε πέρυσι αύξηση ζημιογόνων επιχειρήσεων: πλέον, μία στις τρεις επιχειρήσεις, εμφανίζει ζημίες. Στον κλάδο του ξύλου και των προϊόντων ξύλου, οι ζημιογόνες είναι οκτώ στις δέκα, στην κλωστοϋφαντουργία επτά στις δέκα και στα δομικά υλικά/μεταλλικά προϊόντα έξι στις δέκα.

"Οι σαφείς πτωτικές τάσεις τζίρου, καθαρών κερδών και περιθωρίου κέρδους ερμηνεύεται ως προάγγελος νέων λουκέτων και απωλειών θέσεων εργασίας και ως σαφής απειλή για την κοινωνική συνοχή σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο. Η αναβλητικότητα της πολιτείας στην κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων, που θα στηρίζουν άμεσα την ιδιωτική οικονομία, έχει φέρει το σύνολο της παραγωγικής βάσης σε αδιέξοδο. Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα στηρίξουν έμπρακτα κάθε υγιή εγχώρια δραστηριότητα”, ισχυρίζεται η διοίκηση του ΣΒΒΕ και προτείνει να υιοθετηθεί από την Ελλάδα στόχος αύξησης της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ στο 12% μέχρι το 2020, έναντι 9% σήμερα.

Πηγή: Express.gr