Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Kίτρινη κάρτα από Ε.Ε. για τη φορολόγηση μερισμάτων ξένων εταιρειών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να θέσει τέρμα στις διακρίσεις όσον αφορά στη φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμουν εταιρείες άλλων κρατών μελών. ...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει επισήμως από την Ελλάδα να θέσει τέρμα στις διακρίσεις όσον αφορά στη φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμουν εταιρείες άλλων κρατών μελών.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, απαλλάσσει από τη φορολογία τα μερίσματα που διανέμονται σε φυσικά πρόσωπα από ελληνικές εταιρείες αλλά φορολογεί τα μερίσματα που διανέμονται από εταιρείες άλλων κρατών μελών. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η διαφορετική μεταχείριση είναι αντίθετη προς τη συνθήκη της ΕΚ. Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη υπό τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης βάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά στην αιτιολογημένη γνώμη εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Οι κανόνες της Εσωτερικής Αγοράς απαγορεύουν τις διακρίσεις όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμονται από εταιρείες άλλων κρατών μελών», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα φορολογίας και τελωνείων Επίτροπος της ΕΕ László Kovács. «Τα μερίσματα που διανέμονται από εταιρείες άλλων κρατών μελών πρέπει να φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο με τα μερίσματα που διανέμονται από ημεδαπές εταιρείες».

Η Ελλάδα απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος τα μερίσματα που διανέμονται από ελληνικές εταιρείες σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα. Στόχος αυτής της απαλλαγής είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης των κερδών των εταιρειών. Διπλή φορολόγηση έχουμε όταν τα κέρδη φορολογούνται πρώτα στο όνομα της εταιρείας και εν συνεχεία φορολογούνται εκ νέου στο όνομα των μετόχων που είναι φυσικά πρόσωπα, στα οποία διανέμονται υπό τη μορφή μερισμάτων.

Αντίθετα, δεν απαλλάσσονται τα μερίσματα που διανέμονται από εταιρείες άλλων κρατών μελών σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα.

Αυτή η διαφορετική μεταχείριση συνιστά περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 56 της συνθήκης ΕΚ, όπως απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην υπόθεση Verkooijen (Υπόθεση C-35/98). Στις περιπτώσεις που κάποιος μέτοχος που είναι φυσικό πρόσωπο έχει τον έλεγχο της αλλοδαπής εταιρείας η διαφορετική μεταχείριση συνιστά περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 43 της συνθήκης ΕΚ.

Η Επιτροπή κίνησε την παρούσα διαδικασία ως συνέπεια της ανακοίνωσής της "Φορολογία μερισμάτων φυσικών προσώπων στην Εσωτερική Αγορά" της 19.12.2003 (COM(2003)810). Ένα από τα βασικά συμπεράσματα αυτής της ανακοίνωσης είναι ότι τα μερίσματα που διανέμονται από εταιρείες άλλων κρατών μελών δεν πρέπει να υπόκεινται σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή απ’ό,τι τα μερίσματα τα οποία διανέμονται από εταιρείες του οικείου κράτους μέλους

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο