Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Νέο λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τις κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία από 3.251 έως 4.250 ευρώ προβλέπει το τελευταίο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο επί των ακινήτων, σε σχέση με το αρχικό. Αντίθετα, θα υπάρξουν μικρές ελαφρύνσεις για όσους διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς και για τις κατοικίες που έχουν τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ.

Όσον αφορά τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού) με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση.

Συνολικά, με το νέο σενάριο ο πήχης των φόρων διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν στο προηγούμενο, δηλαδή οι επιβαρύνσεις μειώνονται κατά 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 250 εκατ. προέρχονται από τη νέα κλίμακα για τα οικόπεδα και τα 100 εκατ. από τις κατοικίες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες μέρες στην τρόικα προκειμένου να την πείσει για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου και να δεχθεί τη μείωση του συνολικού λογαριασμού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα 3,5 δισ.

Το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά τις εντολές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.

Το νέο σχέδιο προβλέπει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προηγούμενο. Ουσιαστικά μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις κατά 350 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το νέο σενάριο τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούν να επιβληθούν φόροι στους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση, λοιπόν, τις τελευταίες αλλαγές το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Από την επεξεργασία του νέου σχεδίου προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθώς και για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ. Αντίθετα, μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251-4.250 ευρώ.

Ο φόρος στις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΣ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή προσόψεως (ΣΠ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ), στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟχ ΣΠ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΗΚ (όπου αυτός ισχύει).

Παραδείγματα

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. χωρίς πρόσοψη (δευτέρου ορόφου) και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τ.μ., θα πληρώσει φόρο 1.224 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει ακριβώς το ίδιο ποσό, 1.224 ευρώ.

• Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών χωρίς πρόσοψη θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία τις επόμενες μέρες στην τρόικα για την εισπραξιμότητα του φόρου ακίνητης περιουσίας προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ως προς τη μείωση των επιβαρύνσεων.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει να μπει στη συμφωνία με την τρόικα ρήτρα εισπραξιμότητας Φόρου Ακίνητη Περιουσίας.

Σύμφωνα με τη ρήτρα αυτή, αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ (2011 και 2012) αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΦΑΠ του 2010 κατέγραψε εισπραξιμότητα 80,5%.

Πηγή: http://www.skai.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description dinfo | October 15, 2013 11:26 AM | Reply
Οικοπεδο 360τμ και αντικειμενικης αξιας περιπου 320.000 ευρω -σε ακριβη περιοχη της Αττικης-, εχει μοναδιαια αξια περιπου 910 ευρω. Συμφωνα με τα δημοσιευματα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/10), ο νεος φορος ακινητων για το οικοπεδο αυτο ειναι 8 ευρω ανα τμ, δηλ 2880 ευρω!! Η τιμή ζωνης ειναι 2450 ευρω και αν ειχε χτιστει σπιτι θα ειχε μεγιστη επιφανεια 216τμ. Συμφωνα παλι με τα δημοσιευματα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15/10) , ο νεος φορος ακινητων για το σπιτι αυτο ειναι 6 ευρω ανα τμ, δηλ 1300 ευρω. ΔΗΛ ΑΝ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΤΕΙ ΣΠΙΤΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΟΣ!!! Δηλ, ενα οικοπεδο που δεν εχει κανενα εισοδημα, που δεν μπορεις να το κατοικησεις, εχει ΔΙΠΛΟ φορο απο ενα σπιτι που μπορεις να μεινεις, να το νοικιασεις, κλπ, κλπ. ΠΟΙΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ?
image description gkazan | October 15, 2013 1:12 PM | Reply
Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι είναι ηλίθιος αυτός που το συνέλαβε σαν φόρο;
Μια χαρά κάνει την δουλειά που του ανέθεσαν και τον αγιοποιούν λέγοντάς τον "τεχνοκράτη".
Ηλίθιος είναι αυτός που τον ψήφισε. Και τον υποστηρίζει στις δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές.

Αυτό που δεν έχει ακόμη καταλάβει ο κόσμος είναι οτι ο παραπάνω φόρος, είναι νέος φόρος, καθώς δεν είχε επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν (ο ΦΜΑΠ ήταν άλλη υπόθεση, στόχευε στην μεγάλη περιουσία, εξ' ου και το αφορολόγητο των 236.500 ευρώ ανα σύζυγο και η απο κοινού εκκαθάριση του φόρου) και επιπλέον συνέχεια τα "ρεπορτάζ" παρουσιάζουν ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, επικαλούμενα το νέο σχέδιο νόμου κάθε φορά. Δηλαδή δούλεμα ψιλό γαζί καθημερινό.
image description dinfo | October 16, 2013 5:33 AM | Reply
σωστα..διαγραφω τη λεξη ηλιθιος. Το προβλημα παραμενει. Τα δημοσιευματα λενε οτι: 2 διπλανα οικοπεδα, το ενα ειναι ΑΔΕΙΟ ενω το αλλο εχει κτισμα (οχι μονοκατοικια), θα εχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα φορου, συγκεκριμενα, το ΑΔΕΙΟ θα εχει το ΔΙΠΛΟ (!) φορο απο το διπλανο οικοπεδο που εχει σπιτι για να μεινεις ή να το νοικιασεις! Η λογικη λεει οτι ο φορος επρεπε να ειναι ΠΟΛΥ λιγοτερος για ΑΔΕΙΑ οικοπεδα, απ' οτι ενα αλλο με κτισμα! Τοση ηλιθιοτητα παντως αγγιζει τα ορια της σκοπιμοτητας..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο