Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξι μέτρα-ανάσα στην ατζέντα Στουρνάρα

14 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Εξι μέτρα-ανάσα στην ατζέντα Στουρνάρα

Εξι «τονωτικές ενέσεις» για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ρευστότητα στην αγορά, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, καθώς και νέο αναπτυξιακό μοντέλο βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με χρονοδιάγραμμα τη σταδιακή προώθηση των παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Εξι μέτρα-ανάσα στην ατζέντα Στουρνάρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κοινωνικό και αναπτυξιακό» σχέδιο περιλαμβάνει:

1. Aναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τα πολυτεκνικά επιδόματα.

2. Mείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για «φτωχά» νοικοκυριά αλλά και βιομηχανίες.

3. Παρεμβάσεις στην αλυσίδα τροφίμων για την αποκλιμάκωση των τιμών.

4. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων και την υλοποίηση επενδύσεων.

5. Ανοιγμα της στρόφιγγας των τραπεζών και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση κυρίως εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων.

6. Μέχρι το τέλος του μήνα το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ θα έχουν στείλει στον υπουργό Οικονομικών τις μελέτες τους για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Ποιοι τομείς της οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της, καθώς και ποιες παρεμβάσεις προτείνονται να γίνουν.
Θα καθιερωθεί ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για να ενισχυθούν φορείς που στηρίζουν τους ασθένεστερους μέσα από συσσίτια ή κοινωνικά παντοπωλεία
Θα καθιερωθεί ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για να ενισχυθούν φορείς που στηρίζουν τους ασθένεστερους μέσα από συσσίτια ή κοινωνικά παντοπωλεία

Αναλυτικότερα:

    Για τα πολυτεκνικά επιδόματα θα αυξηθεί το εισοδηματικό όριο με βάση το οποίο χορηγούνται στους δικαιούχους, ενώ εξετάζεται σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και αναπροσαρμογή του ποσού του επιδόματος για κάθε παιδί.
    Η μείωση των τιμών των τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης είναι μια άλλη παρέμβαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο κ. Στουρνάρας σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά προχωρά μέχρι το τέλος του μήνα στην κατάθεση διάταξης με την οποία υποχρεωτικά οι βιομηχανίες και λοιπές προμηθευτικές επιχειρήσεις θα αναγράφουν στα τιμολόγια όλες τις εκπτώσεις και διάφορες παροχές που κάνουν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες εταιρείες του λιανικού εμπορίου. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται το «ξεφούσκωμα» των τιμών των προϊόντων. Εχει διαπιστωθεί πως οι τιμές είναι «φουσκωμένες» κατά περίπου 30% με παροχές, εκπτώσεις που δεν φαίνονται στα τιμολόγια και επιπλέον δεν περνούν και όλες στην κατανάλωση.
    Η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μέχρι το τέλος του χρόνου οι τράπεζες μέσα από ειδικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως το ΕΤΕΑΝ, αλλά και από προγράμματα της ΕΤΕΠ θα διοχετεύσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή
Φθηνό ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά και βιομηχανίες

    Η μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι ένα πλέγμα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Στουρνάρας σε συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου προωθεί διατάξεις με τις οποίες θα μειώνεται το κόστος ενέργειας των βιομηχανιών.

Στο νομοσχέδιο περί ΑΠΕ που βρίσκεται στη Βουλή καθιερώνεται και στην Ελλάδα ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, που μπορεί να επιφέρει μείωση στο κόστος ρεύματος ακόμη και κατά 18%.

Ετσι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα μπορεί να συνάπτει με ενεργοβόρες βιομηχανίες συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες όταν χρειάζεται ο ΑΔΜΗΕ φορτία ρεύματος θα μπορεί να διακόπτει την ηλεκτροδότηση σε αυτές τις επιχειρήσεις αποζημιώνοντάς τις. Επίσης, μειώνεται κατά περίπου 60% η μοναδιαία χρέωση που πληρώνουν οι βιομηχανίες της μέσης τάσης αλλά με προφίλ καταναλωτών υψηλής τάσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, αλλά και κατά 50% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

5.000 φορείς
Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στο ίδιο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που έχει προωθήσει ο κ. Μανιάτης και σύμφωνα με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την παροχή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπου 5.000 φορείς που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια και φαρμακεία.

Με υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον νόμο θα δημιουργηθεί ειδική κατηγορία τιμολογίου της ΔΕΗ μόνο για τις κοινωνικές δομές στήριξης των ασθενέστερων, όπως τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα δημοτικά παντοπωλεία και συσσίτια και όλες οι ανάλογες δομές της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του Δημοσίου, με έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος 50%, χωρίς επιπλέον καμία επιβολή τέλους ΕΡΤ, τέλους ΑΠΕ, δημοτικών τελών και οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης εκτός της καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια κατηγορία τιμολογίου απαιτείται να ενταχθούν και ήδη υφιστάμενες από πολλά χρόνια δομές στήριξης παιδιών ή εξαρτημένων ατόμων, όπως ενδεικτικά τα Παιδικά Χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ, η ΨΥΧΑΡΓΩΣ.

    Η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί μελέτη η οποία καταγράφει 300 εμπόδια στον ανταγωνισμό και σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός και τα οικοδομικά υλικά. Εξάλλου, μέχρι τέλος του χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα ακόμη και της αυθημερόν αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης