Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Τα σχόλια της Δευτέρας

Καλή εβδομάδα! Επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε άπλετο ελεύθερο χρόνο, συγκεντρώσαμε μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν την εβδομάδα που μας πέρασε, για να περάσει ευχάριστα η ώρα σας...

- Τα Άρθρα:

α) 13 « Παροχές σε είδος»,
β) 32 «Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων»,
γ) 27 « Μεταφορά ζημιών»
δ) 72 « Μεταβατικές διατάξεις και έναρξη ισχύος» και όχι μόνο , στον νέο Κ.Φ.Ε (Ν. 4172/2013), χρήζουν προσοχής.

Από 1/1/2014, μπαίνουν σε εφαρμογή αρκετές «Καινοτομίες» και θέλει προσοχή, αλλά και προετοιμασία.
Βέβαια, το κύριο αίτημα όλων μας όπως πάντα, είναι η έγκαιρη έκδοση της «Ερμηνευτικής».

- Παρότι, κατέπεσε ο κουρνιαχτός από τις «Ενδοομιλικές συναλλαγές», αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά κυρίως για την έννοια των «Συνδεδεμένων Επιχειρήσεων». Ακόμα δεν έχω απάντηση στο ερώτημα φίλου:
«Μια Μαμά (Μητρική) μπορεί να έχει αρκετές θυγατέρες (Θυγατρικές). Μια Θυγατέρα μπορεί να έχει πολλές Μαμάδες ;».

Να δείτε και το άρθρο στο περιοδικό ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, «Κ. Ασημακόπουλος, Η έννοια της συνδεδεμένης επιχείρησης σύμφωνα με τον Ν 2238/1994 και τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ».

- Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων είναι στον σύνδεσμο «Πότε και τι υποβάλλεται με τις μηνιαίες και διμηνιαίες δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων»

- Ο υπολογισμός των αποσβέσεων με τους νέους συντελεστές, είναι μία προεργασία που πρέπει να γίνει τώρα, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις (βλέπε σχετικά άρθρα: « Οι νέοι συντελεστές αποσβέσεων και η επίδραση τους στην αύξηση των λογιστικών κερδών των επιχειρήσεων » , «Οι αποσβέσεις και οι αλλαγές που επήλθαν από την 1/1/2013 - Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις»).

- Δείτε επίσης: «Τα πρόστιμα και οι παραβάσεις με τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας ν.4174/2013 » και προσέξτε μεταξύ άλλων το ακόλουθο:

Παράβαση : δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, / πρόστιμο: δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

- Ένα ζήτημα που εντάσσεται στην κατηγορία «ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ», επανέρχεται στην επικαιρότητα και αφορά τον διαφορετικό τρόπο των αποσβέσεων περιπτώσεων του Λογ. 16 « ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΣ » του Ε.Γ.Λ.Σ, που θα ισχύσει από τους Ισολογισμούς της 31/12/2013.

Για να είναι μια επιχείρηση σωστή λογιστικά και φορολογικά πρέπει για τον προσδιορισμό του Λογιστικού αποτελέσματος να διενεργεί αποσβέσεις με συντελεστή συνήθως 20% (απόσβεση εφάπαξ ή τμηματικά και ισόποσα μέσα σε μία πενταετία όπως ορίζει το ΕΓΛΣ) και να προβαίνει σε φορολογική αναμόρφωση (ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% / απόσβεση σε 10 έτη).

Το ζήτημα είναι πως θα αναγνωριστούν φορολογικά οι αποσβέσεις των ετών από τον 6ο έως το 10ο, αφού δεν θα μπορούν να απεικονιστούν στα λογιστικά βιβλία;. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε αναλυτικά.

- Δείτε στο Περιοδικό "Συνεργασία" «Πως διαμορφώθηκαν τα πρόστιμα του Σ.ΕΠ.Ε. μετά τις 15/9/2013».

- Εκλογές στο Ο.Ε.Ε στις 15/12/2013 και προσοχή στην προθεσμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων για να υπάρχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (8/11/2013) . Για τους λάτρεις της Ιστορίας, το πρώτο περιοδικό (πριν τα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ») που εξέδωσε, το Ο.Ε.Ε (ή καλύτερα Σ.Δ.Ο.Ε.Ε (Σύνδεσμος Δημιουργίας Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος)) ονομαζόταν «Οικονομικό Επιμελητήριο – Για την ανάπτυξη της Οικονομικής θεωρίας και πράξης στην Ελλάδα» και μπορεί να το βρει κανείς σε ηλεκτρονική μορφή στο http://uselib.oe-e.gr/Magazines.aspx.

- Από τις προθεσμίες που δεν έχουν Μηνιαία ή Διμηνιαία περιοδικότητα λήγουν έως την επόμενη Δευτέρα, εκτός των άλλων και:

α) Στις 21/10/2013 η υποχρέωση υποβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ στοιχείων και συμφωνητικών που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο.

β) Στις 15/10/2013 η υποχρέωση υποβολής Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους υπόχρεους του άρθρου 2 παρ. 4 του Κ.Φ.Ε. (Ο.Ε., Ε.Ε., Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές εταιρείες κ.λπ.) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ. και η διαχειριστική τους περίοδος έληξε 30.6.2013.

- Πάντα υπάρχουν τα κουμπιά στην κεντρική σελίδα του κόμβου: «Ανασκόπηση Σημαντικών θεμάτων μηνός » και «Ανασκόπηση συνολικών θεμάτων μηνός».

Επιμέλεια

Κώστας Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής - λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Οκτωβρίου 14, 2013 1:07 μ.μ. | Reply
Αν μπορείτε να έχετε συνέχεια σε άρθρα που συνοψίζουν γεγονότα θα ήταν πολύ χρήσιμο. Ευχαριστούμε !!
image description DC019031639 | Οκτωβρίου 14, 2013 1:20 μ.μ. | Reply
Εξαιρετική δουλειά! Ευχαριστούμε πολυ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο