Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κατά 5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν τα έσοδα του Ι.Κ.Α. μέσα στην κρίση

14 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στο ΙΚΑ από την εκτίναξη της ανεργίας, τις μειώσεις μισθών και την εκτεταμένη εισφορά και φοροαποφυγή που συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες περιορισμού της. Aπό τα 15,87 δισ. ευρώ που εισέπραττε το 2009, το 2013 θα κλείσει με 10,78 δισ., δηλαδή κατά 5,08 δισ. λιγότερα έσοδα. Και από αυτά τα 10,78 δισ., θα έχει δαπανήσει τουλάχιστον τα 9,56 δισ. για την πληρωμή συντάξεων.

Το πρώτο τετράμηνο του 2012 ο μέσος όρος των ασφαλισμένων ανά έτος είχε μειωθεί κατά 460.794 σε σύγκριση με το 2009.

Συνολικά, το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας απώλεσε το 20,30% των ασφαλισμένων του στις κοινές επιχειρήσεις και το 77,65% των ασφαλισμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα, από όπου είχε και το «φιλέτο» των εισφορών. Επιπλέον, από το 2011 και μετά έχει μείωση και στην κρατική χρηματοδότηση (από 4,80 δισ. το 2009 μειώθηκε το 2013 στα 3,33 δισ.).

Πάντως, για πρώτη φορά το 2013 υπάρχουν θετικά ψήγματα, όσον αφορά στην πορεία του αριθμού των ασφαλισμένων. Το 2013 ο ρυθμός της ποσοστιαίας μείωσης των θέσεων εργασίας υποχωρεί στο -3,43%, όταν το 2012 το ποσοστό μείωσης του μέσου αριθμού ασφαλισμένων ανά έτος στο ΙΚΑ ήταν -9,12% και το 2011 ακόμη χειρότερο, στο -9,19%. Aκόμη κι αν δεν υπήρχε κανένα άλλο στοιχείο, υποδηλωτικό, της επίπτωσης που έχει η κρίση στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οικονομικά στοιχεία του ΙΚΑ θα ήταν υπεραρκετά για να περιγραφεί η μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί την τελευταία τετραετία. Καθώς, όμως, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο μισθωτών παραμένει ο καθρέφτης της ιδιωτικής οικονομίας και της εξαρτημένης εργασίας, οφείλουμε να αποτιμήσουμε σωστά τα ψήγματα θετικών μεταβολών που προκύπτουν από τα απογραφικά στοιχεία απασχολουμένων, αλλά και το ηλεκτρονικό συμμάζεμα που επιχειρείται για την αντιμετώπιση της εισφοροαποφυγής.

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο από τα συνολικά στοιχεία που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, αφορά την επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός μείωσης των ασφαλισμένων του φορέα. Οντως, το 2013 είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία αλλάζει ο ρυθμός της ποσοστιαίας μείωσης των θέσεων εργασίας. Υποχωρεί στο -3,43%, όταν το 2012 το ποσοστό μείωσης του μέσου αριθμού ασφαλισμένων ανά έτος στο ΙΚΑ ήταν -9,12% και το 2011 ακόμη χειρότερο, στο - 9,19%. Βεβαίως, οι απώλειες της 4ετίας παραμένουν τεράστιες: Το α΄ 4μηνο του 2012 ο μέσος όρος των ασφαλισμένων ανά έτος είχε μειωθεί κατά 460.794 σε σύγκριση με το 2009. Συνολικά το ΙΚΑ απώλεσε το 20,30% των ασφαλισμένων του στις κοινές επιχειρήσεις και το 77,65% των ασφαλισμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα, από όπου είχε και το «φιλέτο» των εισφορών.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στα έσοδά του: από τα 15,87 δισ. που εισέπραττε το 2009, το 2013 θα κλείσει με 10,78 δισ., δηλαδή κατά 5,08 δισ. λιγότερα έσοδα. Και από αυτά τα 10,78 δισ., θα έχει δαπανήσει τουλάχιστον τα 9,56 δισ. για την πληρωμή συντάξεων. Σημαντικές απώλειες έχει το ΙΚΑ από τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων: το μέσο ημερομίσθιο των οικοδόμων μειώθηκε κατά 22,45%, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης κατά 3,29% και ο αντίστοιχος μισθός μερικής απασχόλησης κατά 7,40%. Μόνο που το ΙΚΑ δεν χάνει έσοδα μόνο λόγω ανεργίας, χρεοκοπιών, εισφοροδιαφυγής και απολύσεων. Από το 2011 και μετά, έχει μείωση και στην κρατική χρηματοδότηση (από 4,80 δισ. το 2009 μειώθηκε το 2013 στα 3,33 δισ.). Βεβαίως, δεν πρέπει να αποσιωπηθεί και το όφελος που είχε στα Ταμεία του από την περικοπή των συντάξεων, κάτι λιγότερο από 900 εκατ. ευρώ.

Στα ανωτέρω στοιχεία, που αποτελούν –όπως φαίνεται και στους πίνακες– έναν καθρέφτη των καταστροφικών συνεπειών της κρίσης και προκαλούν το εύλογο ερώτημα με την καθόλου αυτονόητη απάντηση για το πώς συνεχίζει και στέκεται ακόμη στα πόδια του το ΙΚΑ, προκαλεί έκπληξη τόσο το στοιχείο που αφορά το ύψος του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης που δηλώνεται στο ΙΚΑ (1.345,79 ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2013) όσο και η μικρή μεταβολή που σημειώνεται στα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος (-3,29%). Σε αυτό το στοιχείο αντανακλάται ένα μεγάλο τμήμα της καθιερωμένης εισφορο/ και φοροαποφυγής. Συνήθως για τους ίδιους εργαζομένους, πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν χαμηλούς μισθούς στο ΙΚΑ και υψηλούς στην εφορία. Ο διοικητής του ΙΚΑ διαβεβαιώνει πως με την πλήρη ενεργοποίηση των διασταυρώσεων ανάμεσα στον δηλωθέντα φόρο μισθωτών υπηρεσιών και στην εισφορά που δηλώνεται στο ΙΚΑ, μειώνεται αυτομάτως η δυνατότητα πλασματικού μισθού.

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο αφορά στη διασταύρωση των δηλώσεων ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες με τις εισφορές που καταβάλλουν. Σύμφωνα με ακόμη μία ελληνική ιδιοτυπία, οι περισσότερες ΑΠΔ δεν ελέγχονταν ποτέ. Ο φάκελος άνοιγε μόνο όταν ο εργοδότης χρειαζόταν ασφαλιστική ενημερότητα ή κατόπιν καταγγελίας. Και όταν πέρναγε η δεκαετία έμπαινε στην παραγραφή το όποιο ατόπημα μη καταβολής εισφορών. Κάπως έτσι γιγαντώθηκε και η εισφοροδιαφυγή. Στο εξής, ο έλεγχος ΑΠΔ και πληρωμής εισφορών θα γίνεται κάθε μήνα.

Το τρίτο μέτρο αφορά και πάλι στην ηλεκτρονική –ανά ώρα– διασταύρωση των δηλώσεων (ΑΠΔ) με το προσωπικό που δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτά τα ηλεκτρονικά εργαλεία και με την παραδοχή της επιβράδυνσης στους δείκτες μείωσης των απασχολουμένων, η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένει αναβάθμιση εσόδων.

Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης