Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιός θα αντέξει περισσότερο;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ
Καθηγητής
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τηλ 2310996427 /6972555051
e-mail:[email protected]
website:www.mardas.gr

Το success story δε φαίνεται και τόσο επιτυχημένο!. Η ευφορία για μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα έχει δώσει τη σειρά της στον σκεπτικισμό. Πράγματι τα 2,7 δις ευρώ, που καταγράφηκαν ως πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο επτάμηνο του 2013, «ξεφούσκωσαν» για να φτάσουν το Δεκέμβριο τα 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Η μια εταιρία μετά την άλλη μετακομίζει την έδρα διοίκησής της, λόγω έλλειψης ρευστότητας στο εσωτερικό. Το 2014, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα χρειαστούμε επιπλέον 4 δις ευρώ επιπλέον για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο.

Από την άλλη τα αυτονόητα στη χώρα μας ακόμη είναι σε… λίστα αναμονής ως προς την εφαρμογή τους. Έτσι ενδεικτικά σημειώνουμε, ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων καλπάζει και τα όσα προτείνονται για τον περιορισμό του περπατούν με ρυθμό χελώνας. Επίσης, η σπατάλη στις προμήθειες υγείας, όπως και το παρεμπόριο καλά κρατούν.

Οι ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης δείχνουν το εύρος της αντοχής των δυο μερών. Εκείνο όμως που εύκολα διαπιστώνεται από την μέχρι σήμερα εμπειρία είναι το εξής: Η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να τα «βροντήξει» ακολουθώντας την πρακτική της επιτροπής εκείνης των ΗΠΑ, που διαχειριζόταν τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι τροϊκανοί φαίνεται ότι έχουν περισσότερες αντοχές από τους Αμερικανούς, καθώς τελευταίοι έδειξαν ότι απελπίζονται σχετικά εύκολα.     

Η τρόικα επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε τρίμηνο ανελλιπώς, όταν σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο, με μια επίσκεψη συμφώνησε και έκλεισε όλα τα επίμαχα ζητήματα.     

«Είναι δυνατόν να είστε τόσο αναποτελεσματικοί, παίζοντας άλλοτε με τη λίστα Λαγκάρντ και άλλοτε με τα αυτονόητα που δεν τολμήσατε να κάνετε εδώ και τόσα χρόνια για να σώσετε ό,τι έχει απομείνει από την υπό κατάρρευση οικονομία σας;»

Τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να είναι το ξέσπασμα ενός υπουργού οικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο ενός Συμβουλίου Υπουργών ή ακόμη ενός αρχηγού κράτους εν μέσω ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση της νέας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2013!

Όσα όμως δεν τολμούν να δηλώσουν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ, τα γράφει όλο και πιο συχνά ο διεθνής τύπος, αποκαλώντας τους πολιτικούς μας ηγέτες ανοικτά πια, άλλοτε ανήθικους (Ουάσιγκτον Ποστ) και άλλοτε αναποτελεσματικούς (Σπίγκελ). Βέβαια, μπορεί όλη αυτή η κουστωδία κατά του πολιτικού κόσμου της χώρας να εξυπηρετεί κάθε μορφής σκοπιμότητες και συμφέροντα. Από τη στιγμή όμως που τους προσφέρουμε εμείς το μαχαίρι, τότε αυτοί δεν έχουν παρά να το χρησιμοποιήσουν!.

Συνειδητά ή μη, οι αναποτελεσματικοί πολιτικοί μας, κάνουν με τις επιλογές τους, πλουσιότερο το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, λειτουργώντας άλλοτε σαν φερέφωνά του και άλλοτε ενδεχομένως με τη θέλησή τους. Το δεύτερο μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις όπου αποδειχθεί ότι νέμονται μέρος των κερδών που αποκομίζουν κάθε λογής πιστωτές, με τη βοήθεια των αποφάσεων ή της ολιγωρίας  τους.

Τι κέρδη άραγε εξασφάλισε η κατάρρευση των χρηματιστηρίων –μετά από άνοδο επτά ημερών, λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011– σε όσους πρόβλεψαν, μάντεψαν ή γνώριζαν τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου της 2 Νοεμβρίου περί δημοψηφίσματος για παραμονή της χώρας στο ευρώ; Τι κέρδη εξασφάλισαν λοιπόν όσοι μεγαλοχρηματιστές αγόρασαν φθηνά μετοχές στις 26 Οκτωβρίου, τις οποίες πούλησαν ακριβά λίγο πριν τη δήλωση της 2 Νοεμβρίου;

Τι κέρδη εξασφάλισε επίσης στο διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, η δυναμική που προκάλεσε υπέρ των διεθνών πιστωτών, ο τελευταίος υπέρμετρος δανεισμός της χώρας, από το 2005-2010, πριν λοιπόν την προδιαγεγραμμένη και γνωστή στους ειδήμονες κατάρρευσή της; Να υπενθυμίσουμε ότι στο όνομα της επανεκλογής του, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αύξησε σε πέντε χρόνια, έτσι ανέμελα, κατά 30 δις ευρώ τις καταναλωτικές (και όχι τις επενδυτικές) δαπάνες τους κράτους!
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description NickMastro | Οκτωβρίου 10, 2013 6:58 μ.μ. | Reply
ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΠΤ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΠΤ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΠΤ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ! ΤΕΛΟΣ!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο