Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στη φορολόγηση υπεραξιών

Σοβαρές μεταβολές αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά ως προς τη φορολογία της υπεραξίας των μετοχών όπως αυτή θα εφαρμοστεί από την 1.1.14 μολονότι οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Καταλυτική φαίνεται να είναι η «παρέμβαση» του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη στο όλο θέμα.

Ο φορολογικός νόμος με ισχύ από την αρχή του νέου έτους προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών (διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης εφόσον η δεύτερη υπερβαίνει την πρώτη με συντελεστή 15%). Μέχρι στιγμής τέτοια φορολογία δεν υπήρχε, ενώ ο μόνος φόρος ο οποίος ισχύει είναι αυτός που επιβάλλεται κατά την πώληση των μετοχών και ο οποίος είναι ίσος με το 2 τοις χιλίοις της συνολικής αξίας της πώλησης.

«Αγκάθι» παραμένει η αποφυγή διπλής φορολόγησης με χώρες που δεν υπάρχει σχετική σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολόγησης και τέτοιες είναι κυρίως η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Δεύτερο «αγκάθι» το οποίο δημιουργεί οξύ προβληματισμό στα στελέχη της Κεφαλαιαγοράς είναι πως, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό, ο φόρος επί της υπεραξίας θα αντικαθιστούσε τον φόρο επί της πώλησης των μετοχών τελικώς φαίνεται πως θα ισχύσουν και οι δύο φόροι.

Ωστόσο εκτιμάται πως θα επιλυθεί νομοθετικά ο πλήρης διαχωρισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών με τις επιχειρηματικές συναλλαγές έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να χαρακτηριστούν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, επιτηδευματίες, με ότι σημαίνει αυτό για τις περαιτέρω υποχρεώσεις τους σε σχέση με τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Ωστόσο, κατά πάσα βεβαιότητα θα ισχύσει αφορολόγητο όσον αφορά την υπεραξία των μετοχών και το ύψος αυτού αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 25.000 - 50.000 ευρώ. Αυτό ευνοεί τους μικρούς επενδυτές. Η απόφαση για καθιέρωση αφορολογήτου λαμβάνεται μετά τις έντονες αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, αφού αφορολόγητο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ο συμψηφισμός ζημιών και κερδών από τις μετοχές θα γίνεται σε βάθος χρόνου. Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί εάν ο συμψηφισμός θα αφορά κάθε μετοχή χωριστά, κάθε χαρτοφυλάκιο χωριστά (μετοχές, ομόλογα παράγωγα κ.λπ.) ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου του επενδυτή.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο