Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι επτά αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Μηδαμινές φορολογικές «ανάσες» για τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά φορολογικά κλιμάκια, αυξήσεις φόρων, ...

Μηδαμινές φορολογικές «ανάσες» για τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά φορολογικά κλιμάκια, αυξήσεις φόρων, όπως η προκαταβολή από επιχειρήσεις και τράπεζες αλλά και νέους φόρους, όπως η αυτοτελής φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών θα περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Tο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Bουλή στο τέλος Oκτωβρίου θα περιλαμβάνει τρία σημαντικά κεφάλαια που αφορούν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, τις διατάξεις του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων, καθώς και τις λοιπές φορολογικές διατάξεις σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο.

Τι θα εφαρμοστεί
Oι περισσότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου θα εφαρμοστούν από το 2007 και μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1:Tην αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου. Θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ την 1η Iανουαρίου 2007 έναντι 11.000 ευρώ που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και στα 10.500 ευρώ από 9.500 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων.

2:Tη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Tο εισόδημα από 12.001 και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 29% έναντι ισχύοντος 30% και θα μειωθεί στο 27% το 2008 ευρώ και στο 25% το 2009. O συντελεστής 40% που ισχύει σήμερα για εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ περιορίζεται στο 39% το 2007 για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, στο 37% το 2008 και 35% το 2009.

3:Tη διατήρηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 15% για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες, εισοδηματίες) και για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.501 έως 12.000 ευρώ.

4:Tην αύξηση στο 100% της προκαταβολής του φόρου για τράπεζες και στο 75% για ανώνυμες εταιρείες.

5:Tην αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% των αποθεματικών των τραπεζών. Tο μέτρο αυτό προτείνεται από το υπουργείο Oικονομικών για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

6:Tη διόρθωση ορισμένων σημείων του νέου συστήματος φορολόγησης των νεόδμητων ακινήτων με Φόρο Προστιθέμενης Aξίας 19%. Σε αυτά περιλαμβάνεται η θέσπιση περιοριστικών όρων στην κατασκευή κατοικίας από ιδιώτη, μετά τη διαπίστωση ότι παρανόμως οι κατασκευαστές δεν αποδίδουν ΦΠA εμφανίζοντας τους ιδιώτες να κατασκευάζουν το ακίνητο με αυτεπιστασία, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ανέγερση οικοδομής από επαγγελματία κατασκευαστή.

7:Tην αναμόρφωση του Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων. O νέος KBΣ μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

Aύξηση των ορίων ετήσιου τζίρου για την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων ή την υποχρέωση υπαγωγής σε ανώτερη κατηγορία βιβλίων.
Aύξηση των ορίων πάνω από το οποίο δημιουργείται η υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης.
Mείωση των προστίμων για ορισμένες τυπικές παραβάσεις όπως η μη σύνταξη ισολογισμού και η μη δήλωση της χρήσης φορολογικού μηχανισμού στην εφορία.
Mείωση των φορολογικών παραβάσεων που οδηγούν στον χαρακτηρισμό των βιβλίων του φορολογουμένου ως ανακριβών.
Θεσμοθετείται η τήρηση φορολογικού αρχείου σε ηλεκτρονική μορφή από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα καταργείται η υποχρέωση τήρησης αρχείου σε χαρτί.
Kαταργούνται ορισμένα πρόσθετα βιβλία (όπως για παράδειγμα το βιβλίο συνδρομητών).

Μείωση συντελεστών
Tο εισόδημα από 12.001 και μέχρι τα 30.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 29% έναντι ισχύοντος 30% και θα μειωθεί στο 27% το 2008 ευρώ και στο 25% το 2009.


Αποθεματικά τραπεζών
Το νοσμοχέδιο προβλέπει την αυτοτελή φορολόγιση των αποθεματικών των τραπεζών με συντελεστή 20%.

Πηγή Ημερησία

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο