Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λύση για το χρέος με την αναξιοποίητη κρατική γη

Η αναξιοποίητη γη που βρίσκεται σήμερα στα χέρια του Δημοσίου προσφέρει μια λύση για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ, όπου εγκρίθηκε η τοποθέτηση του Κ. Μανιατόπουλου στη θέση του προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

«Πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά σε αναξιοποίητη ή καταπατημένη γη και μόνον ένα 20% σε εισηγμένες επιχειρήσεις, είμαστε από τα λίγα κράτη που έχουν τόσο μεγάλη περιουσία, αναξιοποίητη» εκτίμησε, τονίζοντας πως σε μεγάλο βαθμό το αναπτυξιακό πρότυπο που επιδιώκουμε για να λύσουμε το πρόβλημα του Δημοσίου εξαρτάται από τη χρησιμοποίηση αναξιοποίητης γης. Σε σχετική δε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε να εξεταστεί κάποια στιγμή το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων με ρήτρα γης, δηλαδή ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ, που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη Γαλλία για να στηριχθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, την τρόικα και τον ESM, αναζητούν τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αυτή την περίοδο.

Βουλή

Άλλωστε χθες ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, επισημαίνοντας πως εάν κάποιος έχει τρία σπίτια και βρίσκεται σε δυσκολία δεν σκέφτεται να περιμένει μήπως ανέβουν οι τιμές. Τονίζοντας πως «το ρήμα «ξεπουλώ» το έχουμε βγάλει πλήρως απ' τη λογική μας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε πως μεταξύ 1999 - 2008 είχαμε αύξηση 90% στην αξία των ακινήτων, ενώ σήμερα η αξία τους δεν έχει μειωθεί τόσο. Παραδέχθηκε πάντως πως γενικότερα η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή αγοραστών είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η αγορά είναι εν υπνώσει και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ δεν εξελίχθηκε έως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα του, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποτυχημένη απόπειρα πώλησης της ΔΕΠΑ.Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο