Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατάργηση ή μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων ζητεί η τρόικα

Την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα δίνεται το σχέδιο νόμου. Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις.

Στη δημοσιότητα δίνεται την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014. Ωστόσο, «αγκάθι» μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης παραμένει ο δείκτης εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014. Ταυτόχρονα, οι πιστωτές μας φαίνεται να αρνήθηκαν πρόταση του οικονομικού επιτελείου που προέβλεπε τη διατήρηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση ή τη μείωση του φόρου για να τονωθεί η αγορά, αλλά η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε τη διατήρηση του ΦΜΑ με στόχο να μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων.

Το τελικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει φόρους ύψους 3,85 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. που ζητούσε αρχικά η τρόικα. Δεν αποκλείεται στο σχέδιο νόμου που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν και άλλες δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να εισέλθει στον κρατικό κορβανά το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας διαμορφώνεται πλέoν στο 74%-75% του βεβαιωθέντος φόρου (το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία για εισπραξιμότητα που θα έφθανε το 80,5%). Μάλιστα, για να φθάσουμε στο επίπεδο αυτό θα προβλέπονται διατάξεις όπως διασταυρώσεις ακινήτων, ακύρωση μεταβιβάσεων εφόσον δεν έχει καταβληθεί ο ενιαίος φόρος και σύσταση ειδικού τμήματος είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα μετακινηθούν στο νέο τμήμα 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με στόχο για την αποτελεσματική είσπραξη του ενιαίου φόρου.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και κυρίως οι οικοπεδούχοι και όσοι κατέχουν αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι είναι βαρύ το φορτίο για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ενώ ζήτησαν να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που έχουν βοηθητικά κτίσματα εντός των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση. Ειδικότερα:

1. Οικόπεδα. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ προτείνουν τη μείωση των συντελεστών για τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 25 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου.

2. Αγροτεμάχια. Στη χθεσινή σύσκεψη προτάθηκε για τα βοηθητικά κτίσματα που χρησιμοποιούνται για αγροτικές χρήσεις και βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων να θεσπιστεί συντελεστής απομείωσης. Διαφορετικά να φορολογούνται με συντελεστή 5, ανεβάζοντας τον φόρο στα ύψη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχος ανέφερε χθες ότι ο φόρος στα αγροτεμάχια θα φθάσει το 2014 στα 900 εκατ. ευρώ. Ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από την περιοχή όπου βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα, από τη χρήση, καθώς και αν υπάρχει κτίσμα εντός. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά (ή 0,0015 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με τους εξής συντελεστές:

• Αναλόγως της θέσης προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο.

• Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ). • Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα.

• Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας.

• Για κάθε έκταση με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό θα εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης 1,1, για κάθε έκταση με πρόσοψη σε αγροτική οδό δεν θα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, καθώς θα εφαρμόζεται συντελεστής 1 και για τα αγροτεμάχια με πρόσοψη σε εθνικό δρόμο συντελεστής 1,2.

• Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description giakum | Οκτωβρίου 5, 2013 11:49 π.μ. | Reply
Οι ντόπιοι πλέον δεν αγοράζουν.
Αν έλθουν οι συμπατριώτες των τροικανών και λοιπών Ευρωπαίων και μας κάνουν τη χάρη να αγοράσουν να μην πληρώνουν και ΦΜΑ οι άνθρωποι.
Ή είμαστε αποικία ή δεν ήμαστε.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο