Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ερώτηση στην Βουλή για τις απολύσεις των καθαριστριών του Υπ.Οικονομικών

Ανακοίνωση ΑΣΚΙ Εφοριακών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ  


Κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλη Δημήτρη, Μητρόπουλο Αλέξη και Μπόλαρη Μαρία ερώτηση για τις απαράδεκτες και παράνομες απολύσεις, μέσω διαθεσιμότητας, του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απαράδεκτες και παράνομες οι απολύσεις, μέσω διαθεσιμότητας, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας, που συνιστά πρωτοφανή εργασιακή βαρβαρότητα, βγαίνουν (και) οι καθαρίστριες των υπηρεσιών αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών με κοινή υπουργική απόφαση που καταργεί τις οργανικές τους θέσεις.

Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργούνται όλες οι οργανικές και προσωρινές θέσεις προσωπικού καλυμμένες ή μη , και αφορούν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης του Υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενες σε αυτές τις θέσεις βγαίνουν σε διαθεσιμότητα Συνολικά καταργούνται πεντακόσιες ενενήντα πέντε (595) θέσεις και οι εργαζόμενες πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο με μηδαμινά δικαιώματα, καθώς πέρα από τη μερική καταβολή του βασικού τους μισθού για 8 μήνες δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση ούτε επίδομα ανεργίας!

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες προσέφεραν κατά κύριο λόγο τις υπηρεσίες τους στις εφορίες της χώρας (αλλά και στα τελωνεία και στο Γενικό Χημείο του Κράτους), όπου το έργο της καθαριότητας θα το αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες, με κόστος πολλαπλάσιο για το Δημόσιο! Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι διευθυντές εφοριών προσλαμβάνουν ανασφάλιστες εργαζόμενες για τον καθαρισμό των κτιρίων των εφοριών, καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι σημαντικός αριθμός των καθαριστριών αυτών, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης των εφοριών, εργάζονταν στις υπηρεσίες και σε θέσεις γραφείου, με αποτέλεσμα τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των απολύσεων να επηρεάζουν όχι μόνο τον τομέα της καθαριότητας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι παρόμοια θα είναι η κυβερνητική πολιτική και στο θέμα των χιλιάδων καθαριστριών των σχολικών κτιρίων, με τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις εργαζόμενες όσο και για τα σχολεία και τους μαθητές.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται ο κύριοι Υπουργοί:

- Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να ακυρωθεί η υπαγωγή των καθαριστριών των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς της διαθεσιμότητας;

- Θα προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας σε ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί αν ανασφάλιστες εργαζόμενες προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας σε κτίρια δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών; Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι;

- Για ποιο λόγο σχεδιάζεται η ανάθεση του έργου της καθαριότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών σε ιδιωτικά συνεργεία, με δεδομένο - όπως άλλωστε έχει φανεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ νοσοκομεία)- ότι το κόστος για το Δημόσιο θα είναι μεγαλύτερο;

- Σκοπεύουν, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να αποσύρουν το βάρβαρο μέτρο της διαθεσιμότητας συνολικά για το δημόσιο τομέα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπόλαρη Μαρία

Αθήνα, 2/10/2013
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description NickMastro | Οκτωβρίου 5, 2013 12:14 μ.μ. | Reply
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ-ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ? Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ? ΞΕΒΟΛΕΜΑΤΑΚΙ?
image description panosw203 | Οκτωβρίου 6, 2013 9:48 π.μ. | Reply
Σωστός !!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο