Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΓΣΕΒΕΕ - Μεθόδευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εύνοια των μεγάλων επιχειρήσεων και την επιβάρυνση μικρών παραγωγών ενέργειας

Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις»

Σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 11 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 19/09/2013, προβλέπεται η εισαγωγή της ρύθμισης της λεγόμενης διακοψιμότητας, δηλαδή της δυνατότητας υπογραφής συμβάσεων ηλεκτροδότησης και διαφορετικής τιμολόγησης μεταξύ του διαχειριστή ΑΔΜΗΕκαι των μεγάλων βιομηχανιών καταναλωτών υψηλής τάσης στις περιόδους υψηλής ζήτησης ενέργειας.

Η εφαρμογή της διακοψιμότητας ή αλλιώς της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου περιλαμβάνει τη διακοπή ή τον πρόσκαιρο περιορισμό της παροχής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, σε έκτακτες καταστάσεις ή σε περιόδους υψηλής ζήτησης (πχ καλοκαίρι, ευρεία χρήση κλιματιστικών από τουριστικές ή άλλες μονάδες), με αντάλλαγμα χαμηλότερο κόστος για τους συμβαλλόμενους. Η μείωση του κόστους αυτού αντισταθμίζεται μέσω της επιβολής τέλους ασφάλειας εφοδιασμού, το οποίο επιβαρύνει τους παραγωγούς ενέργειας και θα εφαρμόζεται επί των εσόδων των μονάδων παραγωγής.

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη νομοθετική μεθόδευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οδηγεί για ακόμη μια φορά στην ελάφρυνση και εύνοια των μεγάλων επιχειρήσεων και στη συνακόλουθη επιβάρυνση μικρών παραγωγών ενέργειας, οι οποίοι για να αντισταθμίσουν το κόστος δύνανται να το μετακυλίσουν στην κατανάλωση εις βάρος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιδρά σωρευτικά σε μια σειρά από τέλη και φόρους ενέργειας που έχουν ήδη επιβληθεί στους καταναλωτές (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) και επηρεάζουν δυσανάλογα τις οικονομικές δυνατότητες των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων και στρεβλώνει καταλυτικά τις συνθήκες ανταγωνισμού, όπως αυτές τείνουν να διαμορφωθούν.

Ερώτημα εγείρεται επίσης, γύρω από την ασάφεια σχετικά με τον προσδιορισμό χρόνου, τρόπου και επιλεξιμότητας πελάτη και προμηθευτή, η οποία θα γίνεται με βάση Υπουργική Απόφαση. Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν προδιαγράφει κάποιο αντικειμενικό περίγραμμα επιλογής πελατών και προμηθευτών, ούτε τους όρους συμμετοχής στη ρύθμιση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο