Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι παγίδες της εκχώρησης ακινήτων για φορολογικά χρέη

Παγίδες και αδικίες κρύβει η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιτρέψει στους φορολογούμενους να εξοφλούν τα χρέη τους προς την εφορία εκχωρώντας ακίνητα. Αν και σε πρώτη ανάγνωση το μέτρο είναι υπέρ των φορολογούμενων που έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Ας δούμε τις γκρίζες ζώνες που μέτρου το οποίο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών:

- οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων στο δημόσιο μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν μετρητά ή εισόδημα που να καλύπτει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος  ο οποίος χρωστά μεγάλα ποσά από φόρους ακινήτων θα πρέπει να πληρώσει τους φόρους εφόσον έχει μετρητά. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που τα ακίνητα για τα οποία του βεβαιώθηκαν οι φόροι είναι πολύ χαμηλότερης αξίας σε σχέση με αυτήν που υπολόγισε η εφορία για να του επιβάλλει τους φόρους.  Έτσι ο φορολογούμενος δεν θα έχει επί της ουσίας τη δυνατότητα να εκχωρήσει τα ακίνητά του που έχουν απαξιωθεί. Θα πρέπει να δώσει στην εφορία τα μετρητά του.

- η αξία που θα υπολογίζει η εφορία δεν θα είναι η αντικειμενική. Θα είναι κάποια άλλη αξία χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποια. ? Ετσι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η εφορία να δέχεται τα ακίνητα των υπερχρεωμένων φορολογούμενων όχι στην αντικειμενική τιμή τους (βάσει την οποίας αυτή υπολογίζει τους φόρους που επιβάλλει) αλλά σε χαμηλότερη τιμή, πιο κοντά στην πραγματική. Έτσι, μονά - ζυγά η εφορία κερδίζει.

- στις περιπτώσεις που η αξία του ακινήτων είναι μεγαλύτερη από το χρέος του φορολογούμενου τότε δεν θα επιστρέφεται η διαφορά στον φορολογούμενο. Πρόκειται για μια πολύ άδικη πρόβλεψη καθώς χάνεται το κίνητρο για εκχώρηση ακινήτων από όσους έχουν σημαντικής αξίας ακίνητα, ενώ και αυτοί που τελικά θα τα εκχωρούν ουσιαστικά θα τα χαρίζουν στο δημόσιο. Θα μπορούσε, ωστόσο, η υπερβάλλουσα αξία να χρησιμοποιείται στο μέλλον σε συμψηφισμούς άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

- δεν διευκρινίζεται τι θα συμβαίνει με όσους έχουν υποθηκευμένα ακίνητα και χρωστούν στην εφορία. Το χρέος προς την εφορία θα μεταφέρεται σε αυτόν που έχει υποθηκεύσει το ακίνητο (π.χ. στην τράπεζα);

Προκύπτει ότι ως πρόθεση η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων των φορολογούμενων στο δημόσιο είναι ορθή, αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι να δέχεται η εφορία τα ακίνητα στην αντικειμενική τους τιμή, να μην εξετάζει αν ο φορολογούμενος έχει άλλα εισοδήματα και τέλος να επιστρέφεται η διαφορά στο φορολογούμενο στις περιπτώσεις που εκχωρεί ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από το χρέος του.


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SUSPICIOUS | Οκτωβρίου 3, 2013 2:19 μ.μ. | Reply
"Προκύπτει ότι ως πρόθεση η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων των φορολογούμενων στο δημόσιο είναι ορθή, αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι να δέχεται η εφορία τα ακίνητα στην αντικειμενική τους τιμή, να μην εξετάζει αν ο φορολογούμενος έχει άλλα εισοδήματα και τέλος να επιστρέφεται η διαφορά στο φορολογούμενο στις περιπτώσεις που εκχωρεί ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από το χρέος του."
Αυτο το συμπερασμα απο που προκυπτει??? Βλεπουμε το δενδρο και χανουμε το δασος??? Η επιδιωξη ειναι εκποιηση δημοσιας αλλα και ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ περιουσιας. (το καθενα το θεωρω εξισου κακο, evil, διαβολικο, και η δημοσια, δικια μας περιουσια ειναι) Τα φορολογικα μετρα αποτελουν μοχλο ασκησης πολιτικης, οπερ εστι μεθερμηνευομενο, που θελω να παω την χωρα. Μια χωρα που βασιστηκε στην ιδιωτικη περιουσια, γιατι δεν ειχε ποτε της (και το εννοω- απο την αρχαια εποχη) δημοσια κοινωνικη πολιτικη, μια χωρα που ανεκαθεν στηριχθηκε στο αυτοδιοικητο (εννοω τις δημαρχιες) αλλα ουδεποτε στο κεντρικο κρατος. Συγνωμη αλλα δεν ειναι θεμα για τα ευρωπαικα δικαστηρια (γελαω πικρα) το θεμα αυτο??? Αλλιως αποτιμαει το ελληνικο (με μικρο ε)δημοσιο την περιουσια μου οταν προκειται να τα παρει και αλλιως οταν μου τα παιρνει??? Ισονομια ε!!!!! Δικαιωμα του πολιτη ε!!!! Συνταγμα ε!!!!
image description miltos | Οκτωβρίου 3, 2013 3:16 μ.μ. | Reply
......και εγώ μεγάλωνα με τον φόβο ....ην έρθουν οι κομουνιστές και μου πάρουν το σπίτι....!
Ετσι δεν μας λέγαν παλιότερα...?
Και όταν το ακόνητο το έχουν "δαγκώσει" και οι τράπεζες τι γίνεται???
Και άν είναι μεγαλύτερης αξίας απο την οφειλή στο δημόσιο ?
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κυνηγούν τον οφειλέτη και ο ..... φορολογούμενος που εκχώρησε μεγαλύτεης αξίας ακίνητο στο δημόσιο θα.... ψαχνεται...?
Κύριοι του υπουργείου....
ΑΠΛΑ.! Σ Ο Β Α Ρ Ε Υ Θ Ε Ι Τ Ε...!
...γελάνε και τα πίτουρα με την ασχετοσύνη σας....
image description thanasis | Οκτωβρίου 3, 2013 4:34 μ.μ. | Reply
Αμ δεν είναι άσχετοι , ούτε ημιμαθείς. Ο suspicious τα πε καλά. Θέλουν το ακίνητο πάση θυσία. Τον Ιθαγενή δεν τον χρειάζονται. Το οικόπεδο θέλουν και κάνυν ότι περνάει από το χέρι τους. Θα τους αφήσουμε; Η εμείς ή αυτοί!
Με όλον το σεβασμό στο portal
image description temp-123 | Οκτωβρίου 3, 2013 5:39 μ.μ. | Reply
Αγαπητοί φίλοι,
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι κάτοικοι αυτής της χώρας ημεδαποί και αλλοδαποί είμαστε πειραματόζωα.
- Πειραματίστηκαν και πειραματίζονται με της μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Το αποτέλεσμα το πειραματόζωο υπομένει.
- Πειραματίστηκαν και πειραματίζονται με πρόσθετους φόρους – τέλη.
Το αποτέλεσμα το πειραματόζωο υπομένει, τρέχει να πληρώσει.
- Πειραματίζονται με το της μετακινήσεις (απολύσεις) στον δημόσιο τομέα.
Ξεσηκώνονται μόνο τα πειραματόζωα που τους αγγίζουν τα μέτρα.
- Πειραματίζονται με το φόρο επιτηδεύματος. Σε όσους ασκούσαν κάποια οικονομική δραστηριότητα την οποία την διακόψανε προ taxis, έχουνε λάβει τα σημειώματα για το οικονομικό έτος 2012.
Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου πειράματος θα τα ζήσουμε αυτές της μέρες με τις ουρές στις Δ.Ο.Υ.
- Τώρα λοιπόν σκέφτονται να πειραματιστούν και με τα ακίνητά μας τα οποία με κόπους μιας ζωής αποκτήσαμε.
Τι θα κάνει άραγε το πειραματόζωο.
Ζητώ συγνώμη για τη γραφή μου, όμως προσωπικά έτσι νιώθω. Νιώθω ότι πειραματίζονται με την ανοχή μου και τις αντοχές μου.
image description PetNik | Οκτωβρίου 3, 2013 5:03 μ.μ. | Reply
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ! ! !

Μονά ζυγά δικά σας.

Αφυπνισθείτε ωρέ Ρωμιοί.


Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο