Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα ρύθμιση - Επι τόπου πρόστιμο 1.000 ευρώ για την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής

Η σχετική ρύθμιση περιέχεται στο άρθρο 33 του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί υπό δημόσια διαβούλευση. «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική έκθεση

Επί του άρθρου 33 του σχεδίου νόμου:

Όπως είναι κοινώς γνωστό, η μη έκδοση από τους υπόχρεους των προβλεπόμενων από το άρθρο 7 του ν.4093/2012 (Α΄ 222) αποδείξεων λιανικών συναλλαγών οδηγεί αναπόφευκτα στην απώλεια εσόδων, με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Κατόπιν τούτου και προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά από την πλευρά της Πολιτείας τα αδικήματα φοροδιαφυγής που τελούνται με τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και τη μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, με το άρθρο προβλέπεται η επιβολή στους παραβάτες επί τόπου διοικητικού προστίμου, πέραν των ήδη προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (Α΄ 179) κυρώσεων.

Προς τούτο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που διαπιστώνουν την παράβαση θα συντάσσουν επί τόπου έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου, την οποία και θα επιδίδουν στον παραβάτη. Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ρύθμισης και την κατ’ επέκταση επίτευξη του σκοπού της κρίνεται πρόσφορο, στους αρμοδίους για τον έλεγχο των ως άνω παραβάσεων να συμπεριληφθεί το σύνολο του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχέδιο νόμου

Άρθρο 33

Στο άρθρο 4 του ν.2523/1997 ( ΄ 179) προστίθενται παράγραφοι 7 και 8 ως εξής:

«7. Όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τις προβλεπόμενες από το άρθρο 7 του ν.4093/2012 ( ΄ 222) αποδείξεις λιανικών συναλλαγών τιμωρείται, πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, με διοικητικό πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ  η αξία της συναλλαγής, για την οποία δεν εκδόθηκε ή εκδόθηκε ανακριβώς η απόδειξη προκύπτει ότι υπερβαίνει το ποσό των 1.000,00 ευρώ τότε επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας αυτής.

8. Το πρόστιμο της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται επί τόπου από το όργανο που διαπίστωσε την παράβαση. ια την επιβολή του προστίμου συντάσσεται έκθεση βεβαίωσης φορολογικής παράβασης και επιβολής προστίμου σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα επιδίδεται στον παραβάτη. Το πρόστιμο καταβάλλεται, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την επιβολή του, σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση μη καταβολής, το πρόστιμο βεβαιώνεται ταμειακώς από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. αρμόδια όργανα για την εφαρμογή της παραγράφου 7 και της παρούσας παραγράφου καθίστανται τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής αστυνομίας. Ο τύπος του ως άνω εντύπου και η διαδικασία βεβαίωσης, επιβολής και είσπραξης του ανωτέρω διοικητικού προστίμου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.”.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Παναγιωτησ | Οκτωβρίου 3, 2013 9:28 π.μ. | Reply
ΕΓΩ ΛΕΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1000 Ε ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΤΟ ΠΟΥΛΙ
image description trapezokomos | Οκτωβρίου 3, 2013 10:44 π.μ. | Reply
το περίεργο είναι ότι δεν μασάει απο πρόστιμα και λεφτά πλέον ο έλληνας.το βλέπω συνέχεια στο γραφείο.αν δεν είναι να του κόψουν το ρεύμα δεν αγχώνεται.σου λέει ο άλλος "βάλε με φυλακή να τρώω τζάμπα κάθε μέρα".βάλτε πρόστιμα .λες και θα τα πληρώσει κανένας;και τι κίνητρο δίνεται στους επαγγελματίες να κόψουν όλες τις αποδείξεις;;;;26% φορολογία,θα βάλετε 500% προκαταβολή επόμενου έτους,23% φπα και δεν συμμαζεύεται.βάλτε λογική φορολόγηση ,ανταποδώστε με ανάλογες υπηρεσίες υγειας,παιδείας,συγκοινωνιών,δημόσιας διοίκησης κτλ τον φόρο που εισπράττετε και ύστερα τα λέμε.μέχρι τότε η λαμογιά και η φοροδιαφυγή θα πηγαίνει σύννεφο.και ακόμα δεν αντιλήφθηκαν τι φόρο θα πληρώσουν του χρόνου που από τα 10.000 θα τους ζητάτε τα 6000...χοχοχο
image description spirosp | Οκτωβρίου 3, 2013 9:50 π.μ. | Reply
"στους αρμοδίους για τον έλεγχο των ως άνω παραβάσεων να συμπεριληφθεί το σύνολο του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας."
Και ποιος θα προστατεύει τους πολίτες από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, η Χρυσή Αυγή?
image description dimitris7uk | Οκτωβρίου 3, 2013 10:13 π.μ. | Reply
Και ανασκολοπισμός !
image description NANDRO79 | Οκτωβρίου 3, 2013 11:11 π.μ. | Reply
τον κουρευουμε γουλι, του κρεμαμε μια ταμπελα "δεν εκοψα αποδειξη", τον γυριζουμε και τον διαπομπευουμε στους δρομους, και οι πιτσιρικοι του πετανε λεμονοκουπες
image description neos | Οκτωβρίου 3, 2013 11:46 π.μ. | Reply
Αποκεφαλισμός επί τόπου...............
οι άλλοι που είναι εγκληματική συμμορία να είναι ελεύθεροι να ρίχνουν σφαλιάρες έτσι ……….
μια χαρά κράτος είμαστε όμως………ε ρε σφαλιάρες που θέλουμ(ν)ε.
Με αυτά πάντως το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν την τιμή του λαδιού.
image description SCORPIOS | Οκτωβρίου 3, 2013 12:27 μ.μ. | Reply
Σοβαρα το λέω : Προτείνω να βάλουν σε όλες τις επιχειρήσεις 1.000 στα Β' και 2.000 στα Γ'
Με αυτόν τρόπο θα μαζέψουν 3 δις... και οι έλεγχοι να σταματήσουν "σιωπηρά"....
Να τελειώνουμε με αυτά τα πράγματα.

Εκοψες, δεν έκοψες, εκανες πρόσληψη, δεν έκανες, αστυνομίες, ΙΚΑ, έλεγχοι,
ΔΕΝ αντέχει άλλο ο επιχ/τιας.

Τόσα χρόνια, τον άφηναν εν γνωσει τους να φοροαμύνεται.
Τώρα τα θέλουν ολα πίσω μαζεμένα και ολα καλά. ΔΕΝ γίνεται.
image description MANOS | Οκτωβρίου 3, 2013 7:27 μ.μ. | Reply
Η σχετική διάταξη αποσύρθηκε αλλά όπως ήτανε γραμμένη αποδεικνύει την προχειρότητα των νόμων καθώς στον 4093/12 άρθρο 7 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!! (Το σωστό είναι άρθο 7 της υποπαραγρ.Ε1 της παραγρ. Ε του 1ου άρθρου Ν.4093/12)
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Παπαδημητριου
Up
Close
Close
Κλείσιμο