Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δικαιώθηκε η Ελλάδα για το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. από τα τουριστικά γραφεία

Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα 7 κράτη μέλη (Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία, Γαλλία, Φινλανδία, Πορτογαλία Ισπανία), δικαιώθηκαν από την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε πρόσφατα, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. από τα Τουριστικά Γραφεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζονταν ότι το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. των τουριστικών γραφείων εφαρμόζεται αποκλειστικά στις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους «ταξιδιώτες», δηλαδή τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Η απόφαση όμως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέτρεψε αυτή την ερμηνεία και δέχεται ότι η εφαρμογή του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. αφορά όχι μόνο τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους ταξιδιώτες, αλλά και τις περιπτώσεις πωλήσεων ταξιδίων προς οποιονδήποτε «πελάτη» είτε πρόκειται για μεταπώληση είτε για κατανάλωση της υπηρεσίας από την λήπτη της.

Σύμφωνα με δήλωση του ΗΑΤΤΑ και της ECTAA η απόφαση αυτή θα επιφέρει εκτεταμένες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία τουλάχιστον 20 κρατών μελών στο σύνολο του Ευρωπαϊκού χώρου, δηλαδή στα 2/3 των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει πλέον να αλλάξουν την Εθνική τους Νομοθεσία για να εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή.

Ο ΗΑΤΤΑ επί σειρά ετών παρακολουθούσε την υπόθεση σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και με το ευρωπαϊκό του όργανο την ECTAA.

Να σημειωθεί ότι το Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α. καθιερώθηκε με την οδηγία 2006/112/EC ως μετρό διευκόλυνσης του εμπορίου προκειμένου:

- να απλοποιήσει τη λειτουργία της αγοράς
- να ευνοήσει με ισόρροπο τρόπο, την κατανομή των εσόδων μεταξύ των κρατών μελών
- να αντιμετωπίσει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού

Αν ίσχυε το κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. τα ταξιδιωτικά γραφεία θα έπρεπε να εγγραφούν και να πάρουν Α.Φ.Μ. σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.

Ένα επίσης βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. βρίσκεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του Φ.Π.Α. κατανέμονται στον τόπο παροχής κάθε μεμονωμένης υπηρεσίας ενός πακέτου. Δηλαδή σε εκείνο/εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία γίνεται η τελική κατανάλωση. Από τη ρύθμιση αυτή ωφελούνται οι χώρες υποδοχής τουρισμού όπως η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το 2002-2003 και 2010-2011 αναθεωρημένο σχέδιο οδηγίας το οποίο όμως δεν κατέστει δυνατό να υιοθετήσει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία.

Η ECTAA που εκπροσωπεί τον κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, υποστηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει το Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α. με στόχο τη διατήρηση των θετικών στοιχείων και την απλοποίηση που παρέχει ήδη  το Ειδικό Καθεστώς Φ.Π.Α. αλλά και την διόρθωση των όποιων ανισοτήτων και στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί.


Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο