Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Έλεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο Ι.Κ.Α.

Έλεγχος σε μηνιαία βάση για τις πληρωμές εισφορών στο ΙΚΑ

«Συναγερμό» για να κλείσουν οι «τρύπες» της εισφοροδιαφυγής που στερούν έσοδα άνω των 6 δισ. ευρώ ετησίως από το ΙΚΑ και, σε συνδυασμό με την ύφεση, απειλούν να ρίξουν «έξω» τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2014 και να «ακυρώσουν» τη δρομολογημένη -με «οδηγό» το Μνημόνιο- μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου αποφασίστηκε να ενταθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εσόδων και, παράλληλα με τους συνεχιζόμενους ελέγχους για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, να εφαρμοστούν δύο ειδικά μέτρα:

1ον. Να γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους (των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων) και των πληρωμών ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της καταβολής χαμηλότερων ποσών ασφαλίστρων. Οπως δηλώνει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας, «το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου».


2ον: Να επιβληθεί η υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού, με βάση σχετικό νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός της εβδομάδας. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα το εκδίδουν νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3698/2008 που διενεργούν υποχρεωτικούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ από τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» και στις αναμενόμενες απώλειες που θα έχει το ταμείο από τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016) εφόσον αυτές ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις (ο διοικητής του ΙΚΑ έχει προτείνει οι μειώσεις αυτές να αφορούν μόνο τους συνεπείς στις πληρωμές εργοδότες καθώς και όσους ρυθμίζουν και καταβάλλουν τις οφειλές τους). Για την επικείμενη μείωση, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, των εισφορών στα ευγενή - ενταγμένα στο ΙΚΑ ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, ως «ισοδύναμο» μέτρο προβλέπεται, αντιθέτως, η «προσαρμογή» (δηλαδή μείωση) των συντάξεων σε ποσοστά που θα προσδιοριστούν με βάση αναλογιστικές μελέτες και υπολογίζεται ότι θα κινούνται μεταξύ 1% και 3%.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Οκτωβρίου 2, 2013 10:52 π.μ. | Reply
Υποβάλλουν οι εργοδότες ...Ανακεφαλαιωτικές (!!!) Περιοδικές Δηλώσεις στην ...Εργάνη;;;
image description doctor | Οκτωβρίου 2, 2013 10:55 π.μ. | Reply
Υποβάλλουν οι εργοδότες ...Ανακεφαλαιωτικές (!!!) Περιοδικές Δηλώσεις στην ...Εργάνη;;;
image description CHRISTIAN32 | Οκτωβρίου 4, 2013 6:48 μ.μ. | Reply
kati allo, px oyzo me kana meze thelete
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο