Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διορία ενός μήνα δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση

2 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Διορία ενός μήνα, ως το τέλος Οκτωβρίου, δίνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα στην κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις δράσεις που παραμένουν ανεκτέλεστες για την υπό-δόση του 1 δισ. ευρώ αλλά και για να προσδιορίσει το πως θα κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014 κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ότι «υπάρχει ακόμη πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να εκπληρωθούν των 4 ορόσημα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τον Ιούλιο». Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των τρόικας στην Αθήνα απάντησε ότι «δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προσδιορίσει ακριβώς πότε»…

Για τις τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εν όψει της κατάθεσης Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε την Τρίτη δίωρη συνάντηση με τον υπουργό  Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Το τριήμερο 11-13 του μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα εκπροσωπηθεί στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου, ενώ παρών στην Ουάσινγκτον θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ερχεται δύσκολο Eurogroup
Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι ωστόσο η 14η Οκτωβρίου καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup θα έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα και ο κ. Στουρνάρας θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετρήσει τις αντιδράσεις του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές. Εκτός απρόοπτου θα έχει απέναντί του τον νυν υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτός κι αν έχει σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία (πράγμα που φαντάζει απίθανο αυτή τη στιγμή) και έχει αναλάβει νέος υπουργός Οικονομικών ως τις 14 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου διαθέσεις του ισχυρού διδύμου του Βερολίνου, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, θα διαφανούν στην επερχόμενη συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οποιαδήποτε απόφαση για τα κομβικά ζητήματα της χώρας μας, όπως το χρηματοδοτικό κενό του 2014, η διαχείριση του χρέους και το ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, θα ληφθούν μετά από το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα

Στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο υπήρξε συμφωνία στην εκτίμηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2013. Παράλληλα η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεν θα επιβληθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις σε εταιρείες επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις ενστόλων όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η πίεση της τρόικας να προσδιοριστούν μέτρα 1,5 δις. ευρώ το 2014 κυρίως για να καλυφθούν τα κενά στα ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης