Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς κατάργηση το φορολογικό πιστοποιητικό

1 Οκτώβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Ρύθμιση - ανάσα που θα απελευθερώσει 4.500 ελληνικές επιχειρήσεις από το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης και θα καταστήσει τους ορκωτούς ελεγκτές «υπεύθυνους» για το φορολογικό έλεγχο των εταιρειών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την τρόικα.

Στόχος είναι η ενσωμάτωση από το 2015 του φορολογικού πιστοποιητικού στις οικονομικές καταστάσεις που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες, κάτι που αφενός θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό των έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου θα ελαφρύνει τις εταιρείες από την δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης που σήμερα ανέρχεται από 5.000 ευρώ έως και 100.000.

Στελέχη της τρόικας έχουν διαπιστώσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζουν οι ελεγκτικές εταιρείες από την έκδοσή του οι αμοιβές για το φορολογικό πιστοποιητικό προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα της αγοράς με ελεύθερη διαπραγμάτευση και έχουν ζητήσει την κατάργησή του.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε σε αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως μέσα από το φορολογικό πιστοποιητικό επιτυγχάνονται φορολογικές αναμορφώσεις που αυξάνουν τη φορολογητέα ύλη και τα έσοδα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει αντιπροτείνει στην τρόικα να ισχύσει από το 2015 στην Ελλάδα ότι ισχύει και διεθνώς, δηλαδή η ενσωμάτωση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων.

Έτσι, με το πιστοποιητικό ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων που θα δίνει ο ορκωτός ελεγκτής θα βεβαιώνεται εκτός από την αρτιότητα του ισολογισμού και η φορολογική ή μη συμμόρφωση της εταιρείας.

Με την πρόταση και οι επιχειρήσεις θα γλιτώσουν από το μεγάλο κόστος του φορολογικού πιστοποιητικού και το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τις ίδιες πολύτιμες πληροφορίες από τα ευρήματα του ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή.

Μια ακόμη σημαντική πτυχή της πρότασης Μαυραγάνη είναι ότι η ενσωμάτωση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων θα συνεπάγεται πως οι εταιρείες δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταγράφουν ξεχωριστές προβλέψεις για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις.

Απλά στον ισολογισμό τους στην ενότητα πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες θα αναφέρουν αφενός το εάν έχουν υπαχθεί στο φορολογικό έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994 και αφετέρου τον τύπο φορολογικού πιστοποιητικού που έλαβαν συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη, με θέματα έμφασης, με επιφύλαξη, αρνητικό συμπέρασμα.

Εάν δεν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ή αυτό είναι επιβαρυντικό η εταιρεία θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από την φορολογική Αρχή.

Πηγή: newsbeast.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης