Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς κατάργηση το φορολογικό πιστοποιητικό

Ρύθμιση - ανάσα που θα απελευθερώσει 4.500 ελληνικές επιχειρήσεις από το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης και θα καταστήσει τους ορκωτούς ελεγκτές «υπεύθυνους» για το φορολογικό έλεγχο των εταιρειών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την τρόικα.

Στόχος είναι η ενσωμάτωση από το 2015 του φορολογικού πιστοποιητικού στις οικονομικές καταστάσεις που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες, κάτι που αφενός θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό των έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου θα ελαφρύνει τις εταιρείες από την δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης που σήμερα ανέρχεται από 5.000 ευρώ έως και 100.000.

Στελέχη της τρόικας έχουν διαπιστώσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις η έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζουν οι ελεγκτικές εταιρείες από την έκδοσή του οι αμοιβές για το φορολογικό πιστοποιητικό προσδιορίζονται με βάση τα δεδομένα της αγοράς με ελεύθερη διαπραγμάτευση και έχουν ζητήσει την κατάργησή του.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε σε αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως μέσα από το φορολογικό πιστοποιητικό επιτυγχάνονται φορολογικές αναμορφώσεις που αυξάνουν τη φορολογητέα ύλη και τα έσοδα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έχει αντιπροτείνει στην τρόικα να ισχύσει από το 2015 στην Ελλάδα ότι ισχύει και διεθνώς, δηλαδή η ενσωμάτωση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων.

Έτσι, με το πιστοποιητικό ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων που θα δίνει ο ορκωτός ελεγκτής θα βεβαιώνεται εκτός από την αρτιότητα του ισολογισμού και η φορολογική ή μη συμμόρφωση της εταιρείας.

Με την πρόταση και οι επιχειρήσεις θα γλιτώσουν από το μεγάλο κόστος του φορολογικού πιστοποιητικού και το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τις ίδιες πολύτιμες πληροφορίες από τα ευρήματα του ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή.

Μια ακόμη σημαντική πτυχή της πρότασης Μαυραγάνη είναι ότι η ενσωμάτωση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων θα συνεπάγεται πως οι εταιρείες δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταγράφουν ξεχωριστές προβλέψεις για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις.

Απλά στον ισολογισμό τους στην ενότητα πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες θα αναφέρουν αφενός το εάν έχουν υπαχθεί στο φορολογικό έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994 και αφετέρου τον τύπο φορολογικού πιστοποιητικού που έλαβαν συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη, με θέματα έμφασης, με επιφύλαξη, αρνητικό συμπέρασμα.

Εάν δεν έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ή αυτό είναι επιβαρυντικό η εταιρεία θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από την φορολογική Αρχή.

Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description NANDRO79 | Οκτωβρίου 1, 2013 10:04 π.μ. | Reply
καλα τι μυαλο ειναι αυτο! δηλαδη ενσωματωνοντας το στις οικονομικες καταστασεις δεν θα επιβατυνονται οι επιχειρησεις? δηλαδη ο καθε ορκωτος που σπαταλει 50 ωρες για να εκδοσει ενα πιστοποιητικο ελεγχου και αμοιβεται 5000 ευρω αν σπαταλησει αλλες 50 ωρες ωστε να κανει και φορολογικο ελεγχο και να ενσωματωσει τα ευρηματα του στο πιστοποιητικο ελεγχου δεν θα ζητησει αλλες 5000 ευρω απο την επιχειρηση? μα την παναγια αυτοι εκει στα υπουργεια δεν εχουν κουκουτσι μυαλο? δεν ξερουν τι παει να πει κοστολογηση του χρονου απασχολησης? δεν ξερουν πως δοτλευει η αγορα? τι ρωταω και εγω μας εχουν αποδειξει κατ'επαναληψιν οτι ειναι επικινδυνα ασχετοι
image description spirosp | Οκτωβρίου 1, 2013 11:38 π.μ. | Reply
Ουσιαστικά δεν καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό, απλά οι εταιρείες θα παίρνουν 2 πιστοποιητικά σε ένα, πράγμα που θα το χρεώνουν οι Ελεγκτικές Εταιρείες. Το μόνο που θα συμβεί είναι ότι θα συμπιεστεί η αμοιβή των Ορκωτών κατά ποσοστό περίπου 20%.
image description Giannis | Οκτωβρίου 1, 2013 5:40 μ.μ. | Reply
Ουσιαστικά δεν καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό, απλά οι εταιρείες θα παίρνουν 2 πιστοποιητικά σε ένα, πράγμα που θα το χρεώνουν οι Ελεγκτικές Εταιρείες. Το μόνο που θα συμβεί είναι ότι θα συμπιεστεί η αμοιβή των Ορκωτών κατά ποσοστό περίπου 20%.

Ούτε καν 20%.Πιστεύω θα διατηρηθούν οι ίδιες τιμές μιας και οι έλεγχοι πάνε με την ώρα απασχόλησης της ομάδος ελέγχου. Συνεπώς η ίδια ακριβώς αμοιβή.
Δεν μιλάμε για κατάργηση αλλά για συγχώνευση.
image description Your Name | Οκτωβρίου 1, 2013 11:28 π.μ. | Reply
http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/029eb420-2abc-4117-8871-9196c4e2c4c8

Υπήρξε Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος KPMG Ελλάδας έως τον Ιούνιο του 2012, όποτε και παραιτήθηκε για να αναλάβει Υφυπουργός Οικονομικών.
image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Οκτωβρίου 1, 2013 12:13 μ.μ. | Reply
Το ξέρω, έχω γνωστή που εργάζεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση και μου έχει πει...
image description makar | Οκτωβρίου 1, 2013 11:02 π.μ. | Reply
Και τόσοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από τις ελεγκτικές για να στελεχώσουν τα τμήματα φορολογικών πιστοποιητικών?? Είναι δυνατόν να κατάλαβαν τώρα ότι είναι κοστοβόρα η έκδοσή τους για τις επιχειρήσεις?
image description SUSPICIOUS | Οκτωβρίου 1, 2013 1:49 μ.μ. | Reply
Ο ελεγχος πρεπει να ειναι ΠΑΝΤΑ δημοσιος. Οι ορκωτοι εχουν χασει προ πολλου το χαρακτηριστικο αυτο. Απο το το 1993 επακριβως. Οτι και να γραψουν σε ΠΕΛΑΤΕΣ τους το γραφουν. Πως εμεις προσπαθουμε να πληρωσουν οι πελατες μας λιγοτερα???
image description bpanos | Οκτωβρίου 2, 2013 10:03 π.μ. | Reply
Πάντα ο έλεγχος θα πρέπει να είναι δημόσιος... !!!! Τόσα χρόνια δημόσιος ήταν και είδαμε τα αποτελέσματα.. στις αποδοχές (άσπρες & μάυρες) των κοινωνικών δημοσίων ελεγκτών... και στις ... κατά συνεννόηση - λογιστικές διαφορές των εταιρείων (τότε που ήταν χρυσές εποχές με κέρδη για όλες τις εταιρείες). Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι συνεπείς και μη. Απλά αν έχεις το ρίσκο για ποινικές και χρηματικές κυρώσεις (φόβο που ποτέ δεν υπήρξε σε δημόσιους ελεγτκές αφού απλά απέφευγαν κατόπιν προ συννεόησης με τον πελάτη το ρίσκο Φορολογικών Δικαστηρίων) τότε μάλλον το "ξανασκέφτεσαι" να γράψεις ότι θέλει ο ΠΕΛΑΤΗΣ. Άλλωστε φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των δηλωθέντων Λογιστικών Διαφορών στην χρήση 2011 (1η εφαρμογή του Φ.Π.) σε σχέση με τις εποχές του Δημόσιου Ελέγχου.
image description picaso | Οκτωβρίου 1, 2013 3:52 μ.μ. | Reply
Η εμπορία των φόρων είναι το επάγγελμα του μέλλοντος. Παίρνεις λίγα όχο από πολλούς αλλά από όλους. Διαβάστυε και προσέξτε ημερομηνίες και πρόσωπα
http://www.rtpay.org/real-time-tax-collection-in-greece/
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο